Unikoulu

Unikoulu
19.4.2017 Hanna
Kategoriat: kaksoset, yleinen

DISCLAIMER: Tämä unikoulu toimii tai saattaa olla toimimatta. Unikoulua vetävillä vanhemmilla ei ole minkään valtakunnan koulutusta lasten nukuttamiseen, pelkästään oma kokemus ja muutama (joidenkin mielestä kyseenalainen) opus kirjahyllyssä. Anna Wahlgren on tunnettu Barnaboken -kirjan kirjoittaja, jonka lapset sitten aikuisiässä vesittivät naisen opit kertomalla hänen olleen hirviömutsi. Aivan sama, unikouluun olemme saaneet häneltä monta hyvää oppia. Me toteutimme unikoulun Joonaksen kanssa tiiminä, toisiamme tukien. Uni voitti, eikä meillä enää kukuta öisin. Maitopulloja ei tarvitse ladata illalla jääkaapin hyllylle, sillä kukaan ei enää syö yöllä. Yläfemma meille ja tsemppiä teille jotka aloittelette nyt, uskon ja toivon tästä olevan apua.

_04a0078

Hyvän unen edellytykset

– Virikkeetön makuuhuone, ei kuutamon muotoisia lamppuja, ei helistimiä, kilistimiä eikä kolistimia, saati hassunhauskoja lakanoita. Mitä tylsempää, sitä unettavampaa.

– Hyvin tuuletettu, mieluummin viileä kuin liian lämmin huone.

– Pimeä huone, panosta pimennysverhoihin niin yöttömien öidenkin kersa hiffaa milloin on yö.

– Korvatulpat vanhemmille, jokaiseen narahdukseen ei tarvitse havahtua, jos skidi kiljuu hätäänsä niin se kuuluu kyllä tulppienkin läpi.

– Meillä on molempien poikien sängyissä öisin iso harso ja tutti, ei mitään muuta. Illalla tutti suuhun ja harso kouraan.

_04a0210

Kun nämä palikat on kunnossa, voidaankin aloittaa se varsinainen koulu. Nelikuisena testasin esikoisen kanssa, toimi hiton hyvin, harmittaa etten toteuttanut sitä tälläkin kierroksella vaan venailimme kahdeksan kuukauden ikää. No onnistui se nyt myös, mutta huomattavasti helpompaa se oli neljän kuukauden iässä.

Olet päättänyt tukea jälkikasvusi kehitystä ja antaa vauvallesi hyvät yöunet ja saada ne siinä sivussa myös itse, eli tänään aloitetaan. Päätä se ja pysy päätöksessäsi. Edellytykset hyville unille ovat seuraavat:

– Päivällä paljon leikkiä, hulluna naurua ja kikatusta, räkätystä ja meininkiä. Mitä isompaan ääneen, sitä parempi. Go crazy!

– Hitosti ruokaa, iltaa kohti enemmän ja illalla niin paljon, että enempää ei enää uppoa. Yöllä ei nimittäin syötetä tippaakaan maitoa, yöllä nukutaan.

– Rutkasti rakkautta, pusuja, haleja ja katsekontaktia. Sua rakastetaan beibi, sulla on kaikki todella hyvin.

– Rutiineja sopivasti, mutta maalaisjärjellä. Itse en kestä kellontarkkaa peliä ja liiallista vauvantahtisuutta esimerkiksi lounaskutsujen suhteen. Me mennään silloin kun kutsu käy, emme me kysy vauvoilta mikä aika heille mahtaisi sopia, eivät he tiedä (koska ovat vauvoja) eikä heitä tippaakaan kiinnosta. Kunhan pääsevät unille kun on tarve, saavat ruokaa kun on tarve ja ovat tervetulleita vieraita niin paikalla ja ajalla ei ole väliä.

Wahlgren lupaa 12 tuntia yöunta yhtä soittoa, mulle riittää aivan mainiosti kymmenen. Kymmenen tuntia katkontonta unta on toiseksi paras asia jota sängyssä voi harjoittaa, halleluja ja amen.

Unikoulun neljä ensimmäistä yötä nukutaan vaunuissa, sen jälkeen siirrytään sänkyyn ja nukutaan aamuun asti. Neljässä yössä ehdit kertoa viestisi joka on: nuku, nyt on yö ja sinä et saa ruokaa ennen aamua. Olet kylläinen ja rakastettu, vetele siis sikeitä.

– Laita vauva vaunuihin nukkumaan, kärrää viileään, tuuletettuun huoneeseen ja laita valot pois. Tui tui ja öitä.

– Reklamaatio, tämä vauva huutaa eikä nuku! Vetele vaunuja määrätietoisesti kunnes vauva on unten mailla, älä jää veivaamaan tai saat vemputtaa vielä eläkkeelläkin.

– Yöllä ei puhuta sanaakaan, ei laiteta valoja eikä tehdä mitään ylimääräistä. Katsekontaktia tulee välttää viimeiseen asti, se on varma tappio jos vauva saa sinuun katsekontaktin. Alkaa armoton jokellus, mutta kun yöllä ei jutella, turinat säästetään päivään. Jos on torttu housussa, sen voi tietty vaihtaa, mutta jokainen vanhempi osaa touhun vaikka silmät kiinni ennen neljän kuukauden ikää.

– Älä nosta vauvaa pois vaunuista jos ei ole pakko. Jos vauva huutaa niin kisko vaunuja ja nosta tutti suuhun, mutta älä nosta vauvaa syliin. Tottuvat siihen kuulemma ja sen jälkeen saat aloittaa koko koulun alusta, eikä kukaan täysjärkinen todellakaan jaksa.

– Aina kun beibi herää kiljumaan, vetele vaunuja kunnes jäkikasvu simahtaa. Yö toisensa jälkeen pitäisi käydä iisimmäksi. Meillä vedeltiin ensimmäisenä yönä vaunuja noin 2o kertaa, seuraavana ehkä seitsemän ja neljäs yö olikin jo hiljainen.

– Neljä yötä mennyt, viidentenä iltana vauva siirtyy vaunuista omaan sänkyyn nukkumaan. Jos taika tapahtuu, beibi vetää sikeitä kellon ympäri ja herää onnellisena ja levänneenä. Omasta sängystään heräävät järkevät ja univajeettomat vanhemmat, jotka eivät keitä kahvia ilman puruja ja nukahda vessanpytylle aamuseiskalta. Jos kitinää kuuluu yöllä, rauhoita vauva unille nostamatta häntä ylös sängystään. Älä anna maitoa vaan taputtele peffalle lempeästi mutta määrätietoisesti, paijaa selästä tai mitä nyt ikinä teetkin, jotta vauva nukahtaa uudelleen.

Bonusvinkki:

– Jos sinulla on siellä se onnellinen vauva kujertelemassa sängyssään aamulla, älä hyvä ihminen käy heti häneen käsiksi vaan anna toki viihdyttää itseään. Wahlgren sen tietää, että pikkutyyppi tyytyy leikkimään jopa tunnin (testattu!) unimaskin tai tuttinauhan kanssa. Veikkaan, että tuona aikana tykkäät itsekin vielä ottaa pikku tirsat. Itse heittelen pinnasänkyihin kasallisen leluja ennen kuin suostun itse nousemaan ylös, yksinleikki on ihan mahtava juttu.

Auttoiko vinkit? Jos ei, niin palaa alun disclaimeriin. Jos auttoi, olen vilpittömän onnellinen puolestanne. Uni on maailmassa about parasta mitä on.

_04a0190Kuvat Dorit Salutskij

26 kommenttia

 1. Mari 5 vuotta ago

  Ja niille, jotka haluavat pehmeämmän version ja lohduttaa itkevää vauvaa sylissä, suosittelen unijuna.fi . Siinä vauvan SAA ottaa syliin eikä yksin itketä.
  Kuitenkin, kun lopputuloksena on täydet yöunet on monet keinot sallittuja. Onnea teidän konsteista! Itse käytin unijunaa samalla lopputulemalla.

  • Author
   hanna 5 vuotta ago

   Ei tässäkään ole tarkoitus vauvaa itkettää, nukahtaa heti kun vetää vaunut liikkeelle. Itse koin tosi vaikeaski sylistä sänkyyn laskemisen, silloin se itku usein tulee. Mut kullekin on oma tyyli, onneksi niitä on monia!

 2. Jutta 5 vuotta ago

  Kuulostaa jämptisti järjellä, isolla rakkaudella (sekä vauvoja että vanhempia kohtaan) toteutetulta unikoululta.

  • Author
   hanna 5 vuotta ago

   Meille sopiva, just semmoinen.

 3. Tii 5 vuotta ago

  Ihailen sun ja teidän perheen energisyyttä! Jotenkin se tulee ilmi jo sun kirjoitustyylissäsi hyvällä tavalla 😀

  Meillä on kuusikuinen ja täysimetys on toistaiseksi taannut hyvät yöunet. Nyt kiinteitten aloituksen jälkeen on yöheräilyä tullut enempi, mutta imetyksellä ollaan rauhoituttu. Pienimpään inahteluun en ole koskaan rintaa tarjonnut, joten heräilyä on vähän. Nukutaan siis perhepedissä. Tämä on ollut se helpoin ratkaisu, mutta samalla myös toimiva, joten vielä ei ole ollut tarvetta käytänteitä muuttaa.

  Mutta mielenkiintoista kuulla erilaisista toimintatavoista. Oon yhtä mieltä siitä, että hyvät yöunet on toimivan arjen perusta. Väsyneenä kaikki on vaikeampaa.

  Ja aamuisin torkun suunnilleen sen tunnin, kun vauva köllii kainalossa ja tutkii sormiaan ja varpaitaan tai jotain lelua. Vauvoilla on kyllä ihanan pehmeät ja aurinkoiset aamuheräämiset 🙂

 4. Muksuluuri 5 vuotta ago

  Hanna, silloin joskus kyselit lukijoiden vinkkejä, että mitä pitää olla valmiina kun ennenkuin muksut saapuvat. Olisko sulla joku oma lista asioista näin jälkikäteen, joihin huomasit että oli fiksua varautua etukäteen. Ehkä minipostaus aiheesta?

 5. HannaK 5 vuotta ago

  Samalla reseptillä menty. Taaperoikäisten kukkuiluun saa meikäläiseltä tarvittaessa hyvät vinkit. Vanhempien yhteistyö ja ”yhtäköyttäyhdistys” on kaiken A ja O. Vaunuissa vetelyä karsastan. Suoraan vaan omaan sänkyyn, kulkematta minkään ruudun kautta. Nimimerkki: Raaka peli Ranualla (mutta hellästi tietty,vauvojen huudatusta EN SIEDÄ.)

  • Author
   hanna 5 vuotta ago

   Huudatus tuhoaa hermot, ei jatkoon meilläkään. Kullekin löytyy onneksi oma tyyli, pääasia et kaikki saa unta. Ihanaa kevättä!

 6. Lukija 5 vuotta ago

  Moi! Kiitos vinkeistä. Meillä kohta 9kk ikänen tyttö. Jäin miettimään et minkälaisissa vaunuissa pojat nukku yöt teillä? Kun meillä tyttö nousee kyllä samantien istumaan ja seisomaan vaunuissa että siinä saa olla kyllä hereillä koko yön ettei putoa. Vai onko teillä vaunuissa turvavyöt?

  • Author
   hanna 5 vuotta ago

   Esikoinen nukkui nelikuisena vaununkopassa, kaksoset 8 kk:n iässä rattaissa, turvavöissä.

 7. citru 5 vuotta ago

  Hei,

  Hanna, mistä mihin teidän pojat nyt nukkuu unikoulun myötä? Meillä käydään nukkumaan 20.15-20.40 ja herätään syömään maitoa n. 4-6 välillä, jonka jälkeen jatketaan unia johonkin 6-7.30. Onko siis mahdollista unikoulun avulla saada tuo 4-5 imetys pois? Vauva käy aina nukkumaan omaan sänkyyn, jos hampaat vaivaa tms. niin joskus joutuu sylin kautta sänkyyn. Tulee nukkumaan silloin aamusyötön jälkeen perhesänkyyn, josta en tykkää yhtään. Voiko unikouluttaa jos hampaat tulossa?

  • Author
   hanna 5 vuotta ago

   Mua pelottaa et vauva tippuisi sängystä, siksikään en ota viereen yöllä. Meidän pojat menee unille seiskan kasin välillä, siitä sit kuuteen asti ja aamupala, joskus nukahtavat heti sen jälkeen uudestaan. Nyt aletaan vähän aikaistaa vikoja päiväunia tuohon neljän korville, jotta ei ole pois yöunista. En tiedä milloin voi kouluttaa ja milloin ei, nää on ihan vain mun maalaisjärjellä ja Wahlgrenin opeilla tehtyjä juttuja jotka meille toimii. Uskon kuitenkin että voi, koska hampaitahan tulee sit monta vuotta putkeen, heh. Kivaa kevättä!

 8. Ellen 5 vuotta ago

  Meillä on vauvan ensisänkynä suomalainen KootaCrib, jossa on renkaat. Siinä onnistuu siis myös vedellä vauvaa. Toki siinä unikoulu tulisi tehdä jo siinä iässä ettei vauva vielä pääse nousemaan reunaa vasten.
  Onko parempi unikouluttaa vaunussa ja siirtää suoraan tavalliseen pinnasänkyyn, vai nukuttaa ensisängyssä ensimmäiset reilut puoli vuotta ja sitten siirtyä isompaan sänkyyn? Mitä mieltä olet?
  etsy.com/shop/kootacrib

  • Author
   hanna 5 vuotta ago

   Samoin oli meidän Stokken sängyissä, vedeltiinkin kunnes tosiaan nousivat seisomaan reunaa vasten ja nyt poistettiin renkaat. En osaa lainkaan sanoa kumpi on parempi, tee niinkuin susta ja teistä parhaalta tuntuu! Ihanaa kevättä!

 9. Laura 5 vuotta ago

  Wahlgrenin unikoulu on hyvä. Itse vähän tuunasin ja yhdistelin sen sairaalanikouluun eli jos vauva huutaa niin odotetaan aina pidempi hetki ennen kuin mennään. On niin luksusta kun vauvaa ei tarvitse nukuttaa vaan voi vaan viedä nukkumaan ja herää aamulla iloisena. Ja onneksi ei koskaan edes huutanut öisin, enemmän kitisi ja kähisi niin etten edes mennyt unikoulun aikana kovin usein, vasta siihen ”karjuntaan”.
  Joku unikoulun vastustaja sanoi että unikoulutetun lapsen tunnistaa silmistä. Musta enemmän jatkuvasti heräilevän lapsen tunnistaa silmistä!

  • Author
   hanna 5 vuotta ago

   Haha, kyllä mä olen sun kanssa aivan samaa mieltä! Samoin tunnistaa sen valvovan aikuisen, silmistä ja lyhyestä pinnasta.

 10. rg 5 vuotta ago

  Ekan lapsen koulutin vanhempien makuuhuoneessa nelikuukautisena. Huudatin kyllä, mutta kävin koskettamassa ja silittelemässä en vaan ottanut syliin. Oppi viikossa. Toinen koliikkivauva oli vaikeempi tapaus. Huus yöt läpeensä ja välillä päivätkin. Olin mussa(valitettavasti vaan mussa) kiinni ja kenenkään muun kanssa ei ollut hyvä olla(tänä päivänä täysin isän poika 🙂 ). Yllättäen uni tuli kuitenkin 6 kk:n iässä, kun siirsin hänet omaan huoneeseensa ja vielä ilman mitään teatteria. Iltamaito ja simmut kiinni. Yöruokinnat loppuivat itsestään kummallakin 6 kk:n iässä.

 11. Kirsi 5 vuotta ago

  Unikoulua pidettäessä lapsen tulee olla terve, kipeälle lapselle sitä ei saa toteuttaa. Yleisesti ottaen alle 6kk:den ikäiselle ei varsinaista unikoulua saisi toteuttaa, lempeästi toki unta voi yrittää ohjata. Pitää myös muistaa, että heräilyn taustalla voi olla esim. eroahdistus, joka taas kestää hetken ja loppuu sitten. Lastenneurologi Outi Saarenpää-Heikkilä on näitä uniasioita tutkinut paljon ja mm. tämmöisen jutun löysin ihan googlaamalla: http://yle.fi/uutiset/3-7344986. Toiset vanhemmat tarvitsevat unta eri tavalla kuin toiset ja mielenterveyden menettämisen arvoinen asia yöheräily ei ole. Itse taas siedän sitä heräilyä yllättävän hyvin ja esikoiselta yöimetyksen lopetin 1v3kk iässä, kun ei aivot enää toimineet riittävästi töissä. 😀

 12. Kai 5 vuotta ago

  Mulla on kolme lasta, 1-5v, nukkuneet täysiä öitä kaikki viimeistään puolivuotiaina. Uniongelmaisena ja usein lasten kanssa yksin öitä viettävänä en voinut jättää sattuman varaan sitä, miten lapset oppivat nukkumaan, joten opetin heitä siitä lähtien kun heille alkoi muodostua vuorokausirytmi – eli oikeastaan aika vastasyntyneinä. Vaatii paljon johdonmukaisuutta ja tarkkuutta vanhemmilta, mutta on kaiken työn arvoista. Lapset ovat niin erilaisia, että on todella hyvä kun erilaisista unikoulumenetelmistä puhutaan. Itse uskon myös, että toi päivän aikana lapselle luotu fiilis ja varmuus ovat avainasemassa. Ja simppelit iltarutiinit. Ja selkeä ateriarytmi!

  Niin tai näin: tämä on niiiiiin tärkeä aihe! Kiitos sen promoamisesta!

 13. Aarne 5 vuotta ago

  Hei Hanna,
  Meillä on ostettava vauvalle sänky ja huomasin että KootaCribilla on mahdollista pyytää sänkyjä mittatilauksena.
  Pyörät ovat isommat Stokkeen verrattuna.
  Mikä on mielestäsi parempi? Onko yhtään tärkeä onko se liike sileämpi (kuten kootacribillä ilmeisesti) tai onko parempi ostaa se kiinalainen Stokke? Uskon että se iso firma on tehnyt enemmän tutkimustyötä.
  Haluan tietenkin parasta lapselleni.
  Ja onko oikeaseti lampaaanvilla niin terveelistä kun on kirjoitettu?
  On mahdollista pestä mutta silti…
  Ja onko oikeasti mitään vaikutusta minkäläistä lakkaa on käytetty? Stokke ilmeisesti käyttää tavalliset liimat ja lakka, jotka varmasti ovat vahvempia luonnolisten verrattuna.
  Lakkaa on nykyään periatteessa joka paikassa.
  Kiitos avustanne,
  Aarne

 14. Anna 5 vuotta ago

  Itsellä nelikuukautinen vauva ja jäin pohtimaan, että jäikö esikoiseltasi yösyönnit pois tosiaan jo 4kk iässä? Meidän nappula nukahtaa mainiosti itsekseen sänkyynsä, yleensä taputtelen kerran tai pari, jos pitkään kiekuu, mutta harvoin sitäkään tarvitaan. Syö öisin kerran tai kaksi.
  Iloista kevättä! Sun blogi on mun ehdoton lemppari, siitä tulee hyvälle mielelle! Etenkin nyt oman beben myötä on hauskaa lukea, miten rennosti ja yhteen hiileen vedätte Joonaksen kanssa!
  Joskus olis hauska lukea myös juoksuasioista synnytyksen jälkeen, siis milloin ja miten.

 15. citru 5 vuotta ago

  Hei,

  jäin vielä miettimään, että meillä vauva tosiaan nukahtaa sänkyyn, mutta siis jos se on ollut n. 8h syömättä ja herääkin joskus 4-5 yöllä niin unikoulu siihen sitten kanssa auttaa? Ja ehkä oppii nukkumaan kuuteen, ymmärsinkö oikein? Vai missä menee raja, että lapsella on vaan nälkä ja sille annettava ruokaa…

 16. Neele 5 vuotta ago

  Miksi noin pieni VAUVA pitää ulkoiluttaa? Heräilyyn on yleensä syy. Teitä on kuitenkin kaksi vanhempaa, yksi molemmille. No, kai se on tätä glamööriä ig elämää…

 17. Neele 5 vuotta ago

  Oho, siis unikouluttaa ja koko kommentti karkasi muutenkin. Piti vielä sitä kirjoittaa, että meillä alettiin nukkua aikanaan ilman mitään unikouluja. Lapsi selkeesti kaipas läheisyyttä yöllä ja janokin tuli. Samalailla ku me aikuiset joskus herätään janoon. Ja miksi aikuiset nukkuu vierekkäin yöt, mutta lasten pitäisi nukkua ypöyksin… :/

 18. Sarkku 5 vuotta ago

  Usein kuulee puhuttavan juurikin tästä, että ollaan joko puolesta tai vastaan. Varmasti jokainen vanhempi itse tietää mikä parasta omalle perheelle . Itse liputan ehdottomasti unikoulun puolesta, juuri 7kk typykän unikouluttaneena. Tätä ennen meillä oltiin villeimpinä öinä tunnin välein maitoa tai muita palveluita vailla. Kyllä siinä kohtaa on molemmilla vanhemmilla huumorintaju koetuksella ja kaikkea on kokeiltava. Tosin tuo typykkä ei edelleenkään nuku kokonaan ehjiä öitä. Maitoa ei kuitenkaan tipu ja rauhallisempi suunta vaikuttaisi olevan. Eli niitä kokonaisia yöunia odotellessa. Mukavaa arkea perheellesi . 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*