
Portobellosienet ovat herkkua, Satokausikalenterin mukaan ne ovat myös sesongissa juuri nyt, eli oikea aika kokata tätä loistavaa pastaa josta ei makua puutu.
Valitse kiinteitä ja kuivia sieniä, neljän hengen pasta-annokseen tarvitaan noin 300 grammaa portobelloa, ovat niin valtavan kokoisia, että itse tein pastan kahdesta sienestä. Poista sienistä kanta pienen veitsen avulla, se on puinen ja joutaa biojätteisiin. Koverra isolla lusikalla myös tummat heltat roskikseen, jäljelle jää vaan kiinteä lakki. Puhdista kostutetulla talouspaperilla sienten lakit mahdollisesta mullasta tai liasta. Nyt sienet ovat valmiita leikattavaksi.
400 g pappardelle-pastaa
300 g portobello-sieniä puhdistettuna ja viipaloituna
1/2 dl oliiviöljyä
nokare voita
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl tuoreen timjamin lehtiä hienonnettuna
50 g pinjansiemeniä
100 g parmesaania raastettuna
suolaa ja mustapippuria
Laita pastavesi suureen kattilaan kiehumaan. Suolaa vesi reilulla suolalla.
Paahda pinjansiemenet kuumalla kuivalla pannulla parin minuutin ajan, kunnes alkavat hiukan tummua, nosta sivuun odottamaan.
Raasta parmesaani.
Kaada paistinpannulle hiukan öljyä, lisää valkosipulit ja timjami. Kuullota kolmisen minuuttia keskilämmöllä, siten että valkosipuli pehmenee, mutta ei ruskistu. Kaada sipulit lautaselle odottamaan. Lisää kuumalle paistinpannulle loput oliiviöljystä ja voi, kun voi on sulanut, lado pannulle viipaloimasi portobellot. Halutessasi voit myös kuutioida sienet pienemmäksi, jolloin niiden paistaminen helpottuu hiukan, itse tykkään säilyttää sienen kauniin muodon. Paista sieniä kuutisen minuuttia, kunnes ovat pehmeitä ja syötävän herkullisen näköisiä. Mausta suolalla ja reilulla mustapippurilla, kaada joukkoon kuullotetut valkosipulit, sekoita. Keitä pasta 80% suositellusta keittoajasta, siten että se jää sopivasti al denteksi. Ota kattilasta kupillinen keitinvettä sivuun ja valuta pasta. Sekoita pastan joukkoon sienet, paahdetut pinjansiemenet sekä reilu puolet raastetusta juustosta. Jos pasta tuntuu kovin kuivalta, voi lisätä tilkan sivuun ottamaasi pastan keitinvettä, se notkistaa pastan.
Voit tarjota pastan vuoasta, kuten itse tein. Levitä loppu parmesaaniraaste vuokaan pastan päälle ja rouhi vielä mustapippuria.
Olin ihan myyty tämän pastan edessä, melkein toivoin että joku muu olisi sen kokannut. Oli ehkä pikkuisen noloa hokea kuinka hyvää tästä tuli, kun oli itse safkan tehnyt. No, onneksi mies komppasi, tykkäsi kovasti hänkin. Ja pisti merkille, miten loistokkaita pastoja saa tehtyä ilman lihaa. Aivan totta, tässäkin on umamia ja makua vaikka muille jakaa, ja mikä ihmeellisintä, ilman pekonia.
Testaa sinäkin, ja jätäthän sanasen kommenttiboksiin sikäli kun tykkäsit.
35 kommenttia
-
Kuulostaa ja näyttää huikealta! Tämä menee heti kokeiluun 🙂
-
Mies ja lapset eivät pidä sienistä. Tämä menee sinne loputtoman suureen arkistoon ”Ruokia, joita tehdään sitten, kun olen yksin”. Tosin hyvässä lykyssä tilaisuus tulee vielä tämän portobello-sesongin aikana.
-
Author
Kivaa, tule sitten kertomaan miten maistui!
-
Author
Mitäpä jos kuutoit sienen todella pieneksi ja paistat ihan muruksi ja sanot sen olevan pekonia. Saattaa mennä läpi. Tai sitten vaan otat sitä kuuluisaa omaa aikaa ja kokkaat puolikkaan satsin ihan vaan itselles. Kivaa helmikuuta!
-
Tätä täytyi saada heti, vaikka alle kaksi viikkoa laskettuun aikaan saa kauppareissun tuntumaan via dolorosalta 😛 Tein lapsille oman safkan ja miehelleni ja minulle tämän ohjeen mukaisen setin ja siis täähän on FANTASTISTA!! Tästä on hyvä lähteä synnyttämään 😀
-
Author
Päivän, viikon, tai oikeastaan kuluneen vuoden ihanin kommentti! Hyvää matkaa noutamaan uusi pieni ihminen maailmaan – ihanaa!
-
-
Hei Hanna, kommentti asian vierestä. Osaisitko paljon käyttävänä suositella hyvää pippurimyllyä? Vanha hajosi, ja Stockan kantistarjousmyllyjen erot on ihan hepreaa. .
-
Maistui hyvältä vaikka sekaan heitetty parmesaani meinasi ensin tehdä pastasta paakkuista. Pinjansiemenistä plussaa: hyvä purutuntuma!
-
Älä ihmeessä heitä niitä sienenjalkoja pois,niistä saa hyvää sienisalaattia;kuutioi niin pieneksi kuin mahdollista,keitä reilusti suolatussa vedessä,valuta ja jäähdytä,lisää mascarponea,musta- ja/tai maustepippuria+ruoho- tai valkosipulia,jos sipulista tykkäät…tarkista suola,sitä pitää olla tarpeeksi. Pasta onnistuu kesällä myös herkkutateista,jos niitä onnistuu löytämään,itse tykkään lisätä tuoretta rosmariinia tai lehtipersiljaa…
-
Author
Minusta näin ison sienen kanta on tosi puinen, en ole sitä osannut hyödyntää. Pitääpä testata ensi kerralla, kiitos vinkistä!
-
-
Author
Hei Sartsa, itse vannon Zassenhausin myllyjen nimeen, niitä saa Chez Mariuksesta, heillä on myös nettikauppa. Tsekkaa!
-
Author
Jos parmesaani tuntuu tekevän pastasta liian tiukkaa, lisää tilkka kuumaa keitinvettä, se auttaa pastaa notkistumaan.
-
Kiitos, Hanna!!! Järkyttävän hyvää.
-
Kiva kuulla, kiitos kommentista!
-
Uuh! Näyttää sairaan hyvältä, pitää testata!
-
Näyttääpä hyvältä! Voinko käyttää kuivattuja portobellosieniä? Ne kun vanheni viime kuussa, mutta eihän siitä ole kuin kolme päivää. 😉
-
Hei! Inspiroidun suuresti yksinkertaisista resepteistä ja etenkin tarkista maustamisohjeista.
Kiitos siis niistä. Kysyisinkin, että eikö sinua harmita/haittaa/kaiverra heittää pois epähienon oloisia kalapaloja tai sienenkantoja ym. Isoäitisi hyödynsi herkullisesti varmasti kaiken? -
Oli todella hyvä (vaikka kaivoin timjamin lumesta esille kun unohdin ostaa). Mieskin sanoi että: This goes into rotation!
-
Oh my! Onkohan okei tehdä tätä jo kolmantena päivänä putkeen… On nimittäin uskomattoman parasta pastaa ikinä, vaikka monenlaista on ennenkin kokeiltu 🙂 Vielä viimeisenä silauksena oli pakko lisätä Italian tuliaisena tuotua tryffelisuolaa, niin hyvää!
-
Pakkohan tämä on kokeilla. Nauratti tuo lause: ”Oli ehkä pikkuisen noloa hokea kuinka hyvää tästä tuli, kun oli itse safkan tehnyt.” Ainekset kassissa, illalla lähtenee viimeisetkin järjen rippeet.
-
Oltiin ihan hiljaa, syötiin vaan. Ei sanotuksi saatu miten hyvää oli. Kaupassa oli vain yksi ainokainen portobello, siitakesienillä jatkettiin. Mieletön makuelämys!
-
Hei, tätä kokeilen tänä iltana, kyytipojaksi ehkä joku ihana italialainen punaviini..
Kysymys kuuluu kuitenkin, mikset enää ole samalla ”sivulla” Stellan ja Eevan kanssa, Eeva toki jo lopettelee. Teidät kaikki lempibloggaajat löysi aiemmin samasta… -
Hyvaa oli! Tosin tein annoksen kahdelle puolikkaalla pastamaaralla, mutta muuten kaikkea ohjeen mukaan eli saatiin ehka vahan extraa. 🙂 Jaa meidan omalle pastalistalle.
-
Niin sairaan hyvää oli. Teen uudestaankin. Kiitos!
-
Tehty ja nautittu, tykkäsimme! Plussaa nopeudesta! 🙂
-
Avocadopasta, klik
Sitruunapasta, klik
Vodkapasta, klik
Tonnikalapasta, klik.
Kaikki ihania mutta portobellopasta räjäytti pankin!
Olet sanojesi takainen nainen. Taivaallisen hyvää! -
Tein pastan. Olemme sanattomia siitä makuelämyksestä, joka tulvahtaa suuhun jo ensimmäisestä haarukallisesta. Onneksi minulle jäi hiukan huomiseksi…
-
Olipa hyvää ja valmistui niin nopeasti että äitikin ehti valmistaa ja syödäkin (ja vielä lämpimänä) sillä aikaa kun vauva ja 5v leikkivät, luksusta!
-
Tuli niin hyvää!!! Kiitos reseptistä! Mies sanoi että ihan kuin olisi ollut Roomassa ja syönyt ihanassa ravintolassa! Oli pakko korkata myös hyvä Riesling kyytipojaksi 🙂
-
Tämä oli niin hyvää! Kiitos reseptistä 🙂
-
Eilen tehtiin miehen kanssa tätä viikonlopun kunniaksi. Älyttömän hyvää, kiitos reseptistä! Tätä pitäisi jokaisen sieniruokien vihaajan maistaa, voisi mieli muuttua…
-
Voi että, oli todella kovat odotukset tälle pastalle kun kaikki oli täällä kehuneet niin paljon, mutta oli todella pliisua! Kävin ohjeen läpi uudestaan ja uudestaan, että unohdinko mä nyt jonkun ainesosan tms, kun meillä ei ollut tietoakaan ”makuelämyksestä”, mutta eei. Sienetkin vaikuttivat hyviltä ja freeseiltä. Tosin korvasin parmesaanin pecorinolla, kun sitä sattui olemaan jääkaapissa.. kaatuikohan kaikki siis juustoon? 😀
-
Author
Ei varmastikaan kaatunut juustoon, pecorino toimii yhtä hyvin. Makuasioita, ei kaikesta tarvitse pitää 🙂
-
-
Upea ruoka! Nyt tehty jo useita kertoja ja aina vaan yhtä herkullista. Vaimo voisi syödä tätä joka päivä. Olen käyttänyt jumbo-herkkusieniä, kun Portobelloa ei ole aina saatavana; menettelee sekin.
-
Author
Onpa kiva kuulla, terkkuja vaimolle! <3
-