#swissburger on kesän hittiburger!

#swissburger on kesän hittiburger!
20.6.2018 Hanna
Kategoriat: ruoka, yhteistyö

Kaupallinen yhteistyö Le Gruyere

Kysyivät Gruyereltä, josko haluaisin kehitellä kesän hittiburgerin, joka olisi pian kaikkien huulilla. Näin mieluisaa haastetta ei heitetä hukkaan vaan siihen tartutaan sellaisella intohimolla ja järkyttävällä nälällä, että treenasin tätä keikkaa varten useaan otteeseen grillin ääressä.

Juustoa kului ja grilli lauloi, äiti tekee vielä hetken töitä tässä grillin äärellä, tulen ihan pian sisälle. Niinpä vissiin.

Otin siis haasteen vastaan, tietysti! Etenkin kun tähti burgerissa sai luvan olla sveitsiläinen valioyksilö Gruyere AOP -juusto, jota kärrättiin kuvauksiin lavakaupalla. Kuvaukset järkättiin kamun sisäpihalla ja tuoksu houkutteli muutaman uskaliaan ohikulkijan mukaan safkaamaan. Katso ihana video täältä, resepti burgeriin löytyy näiden muutaman herutuskuvan alta.

En halua tukottaa burgeria kaikella mahdollisella, valitsen vaan muutaman täytteen, joista jokainen on lajissaan paras. Mun burger on myös suhteellisen iisi syödä, eikä se räjähdä syliin. Lasten burgerit pakkaan suodatinpusseihin ja annan pieniin tassuihin järsittäväksi, ei tipu syliin murustakaan. Ihan paras kikka, testaa vaikka!
swissburger6swissburger7swissburger8Tuliko nälkä? Hyvä, sitten mennään!

Suolaisen ja maukkaan Gruyere Reserve -juuston löydät sun kaupan juustotiskistä, varmemmin sieltä isosta tai vaihtoehtoisesti pienestä ja palvelevasta kaupasta. Juttele kauppiaalle, he kyllä tilaavat jos rakastavat asiakkaitaan. Juusto ei ole halvimmasta päästä, mutta neljää burgeria varten selviät kun hankit 2oo gramman palan Gruyerea, joka lähtee noin kympillä. Juustosta on myös miedompi versio, mutta itse suosin tätä, sillä se passaa makean tomaattihillon kanssa ihanasti yhteen. Gruyere hakkaa kilpailevat, sellofaaniin pakatut juustot mennen tullen. Näin yksinkertaiselle tavalla saat sun burgerista kaveripiirin puheenaiheen.

Makea tomaattihillo
1 purkki laadukasta tomaattimurskaa
1 dl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa
runsaasti mustapippuria myllystä

Mittaa aineet mustapippuria lukuunottamatta paistinpannulle, keittele hissukseen siten, että neste haihtuu ja jäljelle jää muutama lusikallinen herkullista, makeaa hilloa. Sekoittele välillä. Saatat selvitä keittelystä puolessa tunnissa, itse annan tämän muhia pannulla tunnin, mitä pidempään, sen parempaa ja tiukempaa. Mustapippuri tuo makeuteen pientä tulisuutta, uskalla maustaa kunnolla loppuvaiheessa, maista ja mausta oman makusi mukaan.
Voit valmistaa hillon jo ennakkoon ja säilyttää tiiviisti pakattuna joko huoneenlämmössä jos nautit samana päivänä tai jääkaapissa jos grillibileet on vasta myöhemmin.

Sinappimajoneesi

2 dl majoneesia
2 rkl Dijon-kokojyväsinappia
1 rkl makeaa hunajasinappia
Sekoita ja laita esille kauniiseen purkkiin lusikan kera.

swissburger1

swissburger13

Paras leipä burgeriin on lähileipomon briossi, lähikaupasta tosin sai myös erään burgermiehen erihyviä pehmeitä sämpylöitä.

Burgerpihvilihan ostin aamulla lähikaupasta, rotukarjan jauheliha on minusta mainio valinta burgeriin. Maustoin jauhelihan suolalla ja mustapippurilla, pyörittelin pulliksi ja taputtelin pihveiksi, joihin painoin peukalolla pienen montun keskelle (auttaa pihviä paistumaan tasaisemmin) ja paistoin kuumassa grillissä mediumiksi.
Jos innostut ja teet Swissburgerin, juju on tässä: raasta mummoraastimen käytetyimmällä terällä Gruyere-juustoa laudalle ja nappaa sitä kunnon nippu sormien väliin. Painele hellästi pyramidin muotoon ja nosta pihvin päälle kun olet paistanut ensimmäisen puolen ja flippaat pihvit grillissä ympäri. Pihvit kannattaa nostaa vaikka alumiinivuokaan, jotta juusto ei valu grillin uumeniin, se olisi ikävää juustonhimoissaan odottavalle grillimestarille ja vierailleen. Videolta näet miten itse hoidan homman kotiin, eli kannattaa tsekata täältä. Burgersämpylän voit lämmittää grillissä senkin, kanteen parit rusketusraidat ja avot.

Paista pihviä vielä tuokio ja kokoa burgerit vaikka tähän tapaan: pohjalle iso lusikallinen tomaattihilloa, seuraavaksi suuri viipale mehukasta pihvitomaattia ja tomaatin päälle pihvi suoraan sieltä grillin uumenista juustokekoineen, kannen alle vielä tujaus sinappimajoneesia ja purista komeus käsiesi väliin ja haukkaa pala parhautta.  Ah, niin hyvää ja mehukasta – kannattaa pitää se servietti sylissä!

Gruyere jakaa muutaman 2,5 kilon mötikän tätä Sveitsin lahjaa koko maailman kulinaristeille. Jos moinen jättiläinen mahtuu sun jääkaappiin, osallistu kisaan Instassa tägäämällä oma burgerisi #swissburger. Tsekkaa täältä tarkemmat ohjeet ja osallistu!

swissburger10

Kuvat Antti Mutka

7 kommenttia

  1. Elli vaan 1 vuosi ago

    Hei Monacon Charlene!Onneksi paljon iloisempi ja eloisampi.Kyllä oli tarina ja video niin herkullinen.Rikasta tekstiä lukea.Sinulla on tarinankertojan lahja.

  2. Hanna 1 vuosi ago

    Kiitos kehuista, jotka brodeerasin tyynyliinaani! Charlene on yksi mun suurista idoleista, eikä vähiten uintihommien takia. Kaunista kesää ja kivaa kun tykkäsit videosta.

  3. Tupuna 1 vuosi ago

    Hei Hanna! Lämmin kiitos mahtavasta päärynäpiirasreseptistä, se oli juhannuspöydän kuningatar ja kelpasi niillekin, jotka eivät yleensä leivonnaisiin edes koske. 🙂 Aurinkoista kesän jatkoa!

    T. Tupuna

    • Author
      hanna 1 vuosi ago

      Hei, onpa kiva kuulla, kiitos luottamuksesta ja ihanaa kun piiras maistui! Kaunista kesää sinulle myös ja terkut täältä keittokirjan respetien luomisen tuskasta, aaah miten hankalaa jälleen kerran, mutta onneksi kohta kuvataan niin helpottaa.

  4. S 1 vuosi ago

    Kuulostaa hyvälle! Mitä luulet, toimisiko noilla lisukkeilla lohiburgerissa? (En syö lihaa.) Ainakin sinappimajoneesi, mietin lähinnä noita tomaattihilloke ja juustokomboa…Rrrakastan gruyereä.

    • Author
      hanna 1 vuosi ago

      Miksei toimisi, testaa ihmeessä! Lohiburger on ihanaa sekin, ah – tuli nälkä.

  5. anniel 1 vuosi ago

    Hei Hanna! Mitä ihanaa kynsilakkaa sulla on?

Kommentoi artikkelia Elli vaan Click here to cancel the reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*