#sokerilohi

Makea ja sinappinen lohi sunnuntaiserviisin tapaan

#sokerilohi
7.2.2022 Hanna
Kategoriat: ruoka

Palasimme eilen pitkän tauon jälkeen Sunnuntaiserviisin pariin ja meillä oli Joonaksen kans yksi hauskimmista tunneista kanssanne. Tuntui tosi hyvältä palata tuon meille rakkaan yhteisön pariin, kiitos kaikille mukana olleille!

Saimme niin paljon pyyntöjä reseptistä, että päätin tallentaa ohjeen tänne blogin puolelle. Löytyy googlatessakin paremmin, kuin tuolta Instan nopeasta maailmasta. Meni tovi salasanaa miettiessä, oon viimeksi käynyt täällä blogissa jouluna 2020. 

Siinä on puolensa, kun valvoo öisin ja scrollaa ruokasivustoja. Vauvahan nukkuu kuin tukki aina syötyään, mutta itse jään toisinaan hereille. Tähän loheen sain inspiksen vuosien takaa julkaistusta Foodnetwork-sivuston ohjeesta, joka löytyi uudempana versiona Diane Morriseyn maukkaalta tontilta. Loheen oli yhdistetty Dijon-sinappi ja fariinisokeri, nerokasta! Pakko olla hyvää, kelasin aamuyön tunteina.


Alkuperäisessä ohjeessa oli valkosipulijauhetta ja paprikaa, lohi kypsennettiin fileenä, jolloin paistoaikakin oli aika pitkä. Aloin jalostaa ohjetta mielessäni, tähän tapaan syntyy monet mun reseptit. Lisuke pitäisi keksiä sekin, jotain simppeliä, mutta sykähdyttävää. Ainekset tulee löytyä jokaisesta kaupasta, mutta sunnuntain vieraat saisivat huokaista onnesta muistaessaan ensimmäisen haarukallisen. On melko haastavaa löytää se täydellinen setti serviisiin, mutta tällä kertaa väitän meidän onnistuneen ehkä paremmin kuin koskaan.



Kärryilimme vauvan kanssa seuraavana aamuna läpi lumen ja sohjon kohti lähikauppaa, reissumme jälkeen ensimmäinen versio lohesta pääsi uuniin. Sitä ei syönyt kukaan, mausteet jyräsivät lapselliset kertaheitolla ja itsekin pidin kokonaisuutta kehnona. Kala oli osin ylikypsää ja toisaalta lähes raakaa, pitää keksiä varmempi tapa paistaa ja maustaa.
Onneksi en lannistunut, sokeri ja sinappi pitivät minut kiinni tässä, koska sen on pakko olla hyvää.

Halusin tehdä ohjeesta mahdollisimman hyvin arkeen taipuvan, yksinkertaistamalla mausteita ja pilkkomalla lohen annospaloiksi. Meillä syötiin reilun viikon aikana viisi kertaa tätä lohta eri muodoissa, kuudennella kerralla ohje taipui alla olevaan muotoon. Nyt se on tarpeeksi iisi tullakseen mukaan arkiruokarepertuaariin ja maultaan se päihittää kaikki syömäni lohet. Sopii siis sunnuntain pöytään myös. Jos haluat tehdä vaikutuksen keneen hyvänsä, kokkaa tätä ja onnistut taatusti.

Nimen tämä ruoka sai vasta serviisin jälleen kun yksi kotikokki kysyi inboxissa hashtagia – olkoon se #sokerilohi

Instassa on jo pieni galleria kuvia, käykää herkuttelemassa! Ja alla ohje, olkaa hyvät.

Makea ja sinappinen lohi sunnuntaiserviisin tapaan eli #sokerilohi

800g tuoretta lohta

2-3 rkl Dijon-sinappia

3 rkl fariinisokeria

1 dl pankojauhoja

Ruukku tuoretta persiljaa

30 g voita

Suolaa

Mustapippuria

1 sitruuna

Kuumenna kiertoilmauuni 175 asteeseen.

Poista kalasta nahka ja leikkaa ruodoton lohi ronskisti kuutioiksi. Suosi kalan keskiosaa, jolloin saat suurinpiirtein samankokoisia paloja, jotka kypsyvät samaan aikaan.

Sekoita lohipaloihin sinappi ja asettele ne leivinpaperilla suojatulle uunipellille.

Sekoita fariinisokeri ja reilusti mustapippuria ja kunnon ripaus suolaa keskenään.  Ripottele sokeriseos sinappihunnutettujen kalojen päälle, taputtele sormin jos sokeri ei leviä tasaisesti.

Sekoita kulhossa sulatettu voi, hienonnettu persilja ja pankojauho, mausta suolalla ja mustapippurilla. Lorauta mukaan tilkka oliiviöljyä jos seos vaikuttaa liian kuivalta.

Taputtele yrttikuorrute mahdollisimman tasaisesti kalojen päälle, älä jätä yhtään reunaa taputtelematta.

Paista 10-12 minuuttia, lohi saa jäädä sisältä meheväksi, joten älä paista liikaa.

Nosta pelti uunista ja raasta kuumien kalojen päälle sitruunankuori ja purista puolikkaan sitruunan mehu.

Tarjoa valitsemiesi lisukkeiden kera.

//

Korianterilla ja limellä maustettu riisi

3 dl Basmatiriisiä

Ruukku korianteria

2 limeä

Oliiviöljyä ja/tai nokare voita

Keitä riisiä 10 minuuttia ja kaada ylimääräinen vesi pois. Sekoita kuuman riisin joukkoon hienonnettu korianteri, kahden limen raastettu kuori ja yhden limen mehu, mausta suolalla ja lorauksella oliiviöljyä. Maista ja mausta.

//

Raikas kurkkusalaatti

1-2 tuorekurkkua

1 tuore jalapeno (tai 1 tl chilihiutaleita)

2 rkl riisiviinietikkaa

1 lime (mehu ja kuoriraaste)

Loraus hunajaa

Oliiviöljyä

Suolaa

Pese tuorekurkku ja halkaise se pitkittäin. Koverra lusikalla siemenet pois ja leikkaa kurkku noin sentin paksuisiksi paloiksi. Leikkaa jalapeno mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.

Sekoita kulhossa riisiviinietikka, hunaja, limenmehu ja kuoriraaaste ja kippaa kurkut ja jalapenot mukaan. Sekoita ja lorauta joukkoon vielä oliiviöljyä, mausta suolalla.

Comment (1)

  1. Sari 6 kuukautta ago

    Reseptit ja ohjeet Instaan, kiitos☺️

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*