Ruskistettu voi

Ruskistettu voi
18.9.2018 Hanna
Kategoriat: leivonta, ruoka

On ihanaa istahtaa nälkäisenä ravintolassa pöytään, kun eteen kannetaan leivän kaveriksi vaahdotettua, ruskistettua voita. Ja onhan se hyvää, hyvänen aika! Päälle hiukan paahdettuja siemeniä ja ääntä kohti.

Mihin muualle ruskistettua voita voi käyttää? Ihan kaikkeen, minne voi sopii. Katso reseptejäsi uusin silmin, korvaa käyttämäsi voi ruskistetulla ja alat löytää uusia tasoja kokkaamiseen! Voissa on n. 15% vettä, kaikki se haihtuu kun ruskistat voin, eli leivonnassa sinun tulee korvata tuo kadonnut neste. Leipurit tietää, itse en ole (vielä) ekspertti sokerileipurimaailmassa, mutta varoituksen sana, ettei sen takia bravuurisi lässähdä.

Itse ruskistan voita kalan kylkeen, toisinaan teen kuten noissa ravintoloissa tehdään, eli jäähdytän ruskistetun voin ja vatkaan sen sitten kuohkeaksi vaahdoksi ja sivelen uunituoreen leivän päälle. Toki se sopii myös kuivahtaneen ruisleivän päälle, tuore leipä kun ei ikävä kyllä ole ihan aina käden ulottuvilla.

Miten voita ruskistetaan? Helppoa kuin nakki, sanoisi esikoiseni! Hommassa on monta vaihetta: voi sulaa, kuplii, kirkastuu ja lopuksi ruskistuu.

Ruskistettu voi

Kuutioi haluamasi määrä voita (käytä laadukasta voita) pieniksi paloiksi ja heitä kuutiot laakeaan kattilaan tai pataan. Teen itse vähintään puolikkaan paketin voita kerralla, aina se on kadonnut. Anna voin sulaa hissukseen reilulla keskilämmöllä ja heiluttele kattilaa, jotta voi ei pääse palamaan. Tehdään ruskistettua voita, ei poltettua, raja on häilyvä, sitä ei kannata ylittää.

Jossain vaiheessa pähkinäinen tuoksu valtaa keittiön ja voi alkaa ruskistua. Anna olla levyllä vielä tovi, nosta sitten kattila pois liedeltä ja kaada voi kulhoon. Se saattaa yhä palaa kattilassa.

Kaimani Hanna teki ruskistettu voi -jätskiä, kuulostaa aivan ihanalta, sitä aion itsekin testata!

2 kommenttia

 1. Tuulia 4 vuotta ago

  Hei. Sekoilenko nyt, onko kirkastettu voi sama asia? Sitä olen joskus blinien ja muidenkin paistamiseen tehnyt. Terveisin kotikokki tumpeloinen.

  • Author
   Hanna 4 vuotta ago

   Hei, kirkastetusta voista poistetaan hera, jolloin se ei pala niin helposti ja kestää kuumuutta hyvin. Senkin ohje on kirjassa, se on eri asia kuin ruskistettu voi. Palaan aiheeseen! Kivaa syksyä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*