Rohkeat naiset

Rohkeat naiset
21.3.2018 Hanna
Kategoriat: yleinen

Kukaan tuskin on välttynyt näkemästä uutista, joka kertoo Aku Louhimiehen vallankäytöstä ohjaajana.

”Yllättävää on se, että asianomaiset uhrit vasta nyt tulevat julkisuuteen.”
Lainaus on Jörn Donnerin mielipidekirjoituksesta, jonka voit lukea täältä. Paljon muutakin hän sanoi, mutta tämän samankaltaisen kommentin kuulin Matleena Kuusniemen A-studiovierailun jälkeen myös monen muun suusta.

Jännä, että on pysynyt noin kauan salassa.

Minusta siinä ei ole mitään jännää. Se on helvetin vaikeaa huudella poikkeavia mielipiteitä taholle, joka ohjaa pyramidin huipulta, sivaltaen kaikin mahdollisin keinoin, alistaen alaisensa.

Olen itse ollut työsuhteessa, josta en osannut lähteä heti kun näin hälytysmerkit. Sitä syvemmälle painuin, mitä enemmän pyristelin ulos.

Onhan tämä kuitenkin mahdollisuus, hoin itselleni. Tätä ei moni pääse tekemään, tästä maksetaankin ihan kivasti. Ei se näytä cv:ssäkään hyvältä jos lähtee näin nopeasti. En anna periksi, perkele.

Omistaja ajoi toistuvasti autollaan työpaikkani ohi ja soitti kysyäkseen mihin olen ajanut asiakkaat, hän käskytti työntekijää seisomaan eurolavalle ja sätti häntä muiden työntekijöiden nähden, rasistiset kommentit ja syrjintä olivat enemmän sääntö kuin poikkeus. Katselin tätä ja voin fyysisesti pahoin, pystymättä kuitenkaan toimimaan mitenkään. Halusin huutaa kaikille, että lähtekää täältä, pelastakaa itsenne. Enkä osannut itsekään lähteä.

Keksin valtavan määrän syitä jäädä, vaikka ainoa oikea teko olisi ollut juosta niin lujaa ja kauas kuin mahdollista. Tajuta, että sitä laivaa ohjattiin pelolla ja henkisellä väkivallalla. Heiteltiin almuja sopivin väliajoin, jotta kukaan ei asettunut poikkiteloin.
Itkin valtoimenaan kun lähetin irtisanomisilmoitustani faksilla (jep, tästä on tovi aikaa) ja helpotuksen tunne ei tullut suinkaan heti paperin lähetettyäni. Sain kuulla olevani ensimmäinen koskaan häneltä itsensä irtisanonut henkilö. En ihmettele lainkaan miksi. Se oli yksi vaikeimmista asioista koskaan, lähteä. Samalla se oli varmasti paras päätös, jonka olen koskaan työelämässäni tehnyt.

On niin helppoa sanoa sivusta, että miksi se ei aiemmin puhunut, miksi ei vaan lähtenyt? Kun on siinä tilanteessa, se itsestäänselvin ja helpoin ratkaisu saattaa olla se vaikein toteuttaa.

Pointtini koko kirjoituksessa on antaa täysi tuki ja kunnioitus kaikille niille naisille, jotka tulivat esiin ja kertoivat kokemuksistaan.

Ja se, että ymmärrän oikein hyvin, että miksi asia tuli vasta nyt julkisuuteen.

Olen käyttänyt valtaani väärin. Patriarkaalinen koskemattomuus suojaa minua. Tämän lauseen kuulisin mielelläni sekä Akun, että ex-pomoni suusta.

4 kommenttia

 1. Emilia 4 vuotta ago

  Tämä kirjoitus kyllä osui ja upposi. Miksei sitä ole osannut lähteä…kun on tehnyt vain mieli huutaa kaikille (ehkä huusinkin) että lähtekää ja pelastakaa itsenne, KUKAAN ei ansaitse tällaista. En enää ikinä aio sietää. Tästä lähtien ymmärrän arvoni ja pidän siitä kiinni, maksoi mitä maksoi.

 2. Hanna 4 vuotta ago

  Just näin! Mut kukin tekee sillä hetkellä parhaan mahdollisen ratkaisun, onneksi ollaan nyt (vanhempia ja) viisaampia eikä enää alistuta moiseen paskaan. Kaunista kevättä!

 3. a 4 vuotta ago

  Kiitos niin paljon, kaikessa raastavuudessaan älyttömän hyvä kirjoitus. Samankaltaisia kokemuksia työsuhteesta. Jäätävää. Onneksi lähdin. Ajattelen nyt, että intuitio on tässäkin asiassa paras opas. Sen opin. Mikään työ tai kukaan työnantaja/johtaja ei tule pelastamaan johdettavaansa vaikeuksistaan tai kohtaamistaan kauheuksista, niin se täytyy tehdä itse.
  Kuulostaa ehkä helpolta, mutta sitä se ei ollut tilanteen ollessa päällä. Tai oli, koska sisimmässään tiesi totuuden. Silloin kuitenkin pelkäsin muiden minuun kohdistamia reaktioita rakenteen rikkomisen vuoksi.

  • Author
   hanna 4 vuotta ago

   Intuitio on todella hyvä kaveri näissä, jos voisin kelata taakse, lähtisin jo ensimmäisen tapaamisen jälkeen. Kaunista kevättä sinulle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*