Rapeaa turskaa ja tartarkastiketta

Rapeaa turskaa ja tartarkastiketta
28.1.2019 Hanna
Kategoriat: kalat, ruoka

Erään köökissä vietetyn aamuvuoron jälkeen henkilökunnan ruokana oli kaupan kalapuikkoja ja tartarkastiketta. Ahmin kastiketta enemmän kuin kalapuikkoja. Tässä oma versioni,
henksusafka 2.0.

Rapeat turskat ovat hurmanneet puolelleen kaikki, joille olen niitä paistanut. Turskan sijaan voit käyttää mitä tahansa vaaleaa kalaa, mutta jos kalatiskissä kuikkii tuore turskan seläke, nappaa kiinni!

Ohje on neljälle.

 

Tartarkastike
1 pieni shalottisipuli todella pieneksi
kuutioituna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 dl majoneesia (Hellman’s on hyvä)
1 rkl kapriksia hienonnettuna
3–5 pientä suolakurkkua
hienonnettuna
3 rkl ruohosipulia hienonnettuna
1–2 rkl sitruunamehua
1 tl Dijon-sinappia
1 tl kokojyväsinappia
suolaa
mustapippuria

Valmista ensin tartarkastike ja laita se jääkaappiin tekeytymään. Sekoita kaikki ainekset kahta viimeistä lukuunottamatta
kulhossa. Lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Kastike säilyy tiiviisti pakattuna jääkaapissa
muutaman päivän. Tarjoa ruokalusikallinen kalan kanssa ja aseta loput kulhoon, josta ruokailija voi ottaa halutessaan lisää.

 

Rapea turska
4 palaa (a 150–200 g) ruodotonta
vaaleaa kalaa, esim. turskan seläkettä
3 dl rypsiöljyä
1 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
3 kananmunaa
2–3 dl pankojauhoa leivitykseen
(tai korppujauhoja)
hiutalesuolaa
valkopippuria

1 Leikkaa kalat annospaloiksi tai pyydä kalatiskiltä käsittely kaloille. Pyri ostamaan samankokoisia paloja, jotta ne kypsyvät samaan aikaan.
2 Kuivaa kalan pinta, pyöritä se suolalla maustetuissa vehnäjauhoissa, ravistele liiat jauhot pois ja nosta kananmunaseokseen.
Valuta liika munaseos pois ja nosta pankojauhoihin. Taputtele ja painele pankojauhot kunnolla kiinni kalan pintaan.

3 Kuumenna paksupohjaisessa pannussa kuumuutta kestävää, neutraalia öljyä. Testaa kuumuus varrastikulla.
Kun öljyyn dipattu tikun pää kuplii iloisesti, voit alkaa paistaa kaloja. Tavoiteltu kuumuus on 180 astetta ja sen voi toki tarkistaa myös mittarilla.
Laske kalat varoen pannulle – roiskuva rasva polttaa! Minuutti per puoli riittää, tarkkaile kypsymistä ja laske hiukan
lämpöä, kun käännät kalat lastan ja atuloiden avulla. Nosta kypsät kalat talouspaperilla vuoratulle lautaselle. Liika rasva imeytyy paperiin ja saat rapean pinnan kalalle.

4 Suolaa kalat heti hiutalesuolalla ja purista päälle sitruunamehua. Tarjoa tartarkastikkeen kanssa. Perunamuusi tai keitetyt uudet perunat sopivat samaan pakettiin.

Kuvat Antti Mutka / Hanna G kokkaa -kirja

13 kommenttia

  1. Pirjo 10 kuukautta ago

    Tämä näyttää ja kuulostaa herkulliselta.Miehen herkkua ilman muuta.

    Ps. Onko tulossa vielä uusia podcasteja? Niitä odotellaan.

    • Author
      Hanna 10 kuukautta ago

      Podcastin tulevaisuus on avoin, Joonas ainakin tahollaan palaa aalloille, itse vielä pohdin, että mihin käytän aikani 🙂

  2. Jennis 10 kuukautta ago

    Tarkoitatko pienellä suolakurkulla maustekurkkua vai niitä ihan pikkusia coctailkurkkuja? Hyvältä vaikuttaa resepti, menee tänään kokeiluun!

    • Author
      Hanna 10 kuukautta ago

      Kaikki käy, itse käytän usein pieniä cocktailkurkkuja.

  3. Kalapuikkomutsi 10 kuukautta ago

    On kyllä niin sääli, kun kalaa ei kaupasta oikein saa. Kalapuikot ja muut rapeat kalapalat on kyllä tyrkyllä, mutta why on earth ei saa pakastettua kotimaista kalaa, kun kalatiskejäkään ei ole perusmarketeissa täällä maalla. Höh.

  4. HannaHHoo 10 kuukautta ago

    Hellman’sin majo? Omatekoisen tekee liki yhtä nopeasti kun kauhoo purkista.

    • Author
      Hanna 10 kuukautta ago

      Kyllä, totta puhut, mutta voi halutessaan käyttää purkkimajoneesia ja tämä on musta paras mitä kaupasta saa.

  5. Hanna Revola 10 kuukautta ago

    Hei, kyllä suolakurkku on aivan eri asia kuin maustekurkku tai coctailkurkku. Suolakurkkujen valmistuksessa ei ole käytetty etikkaa eikä sokeria niin kuin maustekurkuissa. Luulisi niistä tulevan eri makuakin, koska suolakurkut on valmistettu hapattamalla maitohappokäymisellä. Molemmat varmasti hyviä reseptissä.

    • Author
      Hanna 10 kuukautta ago

      Hei, toki on eri asia, mutta tästä tulee hyvää molemmilla. Itse käytän sitä mitä kaapista löytyy, tällä kertaa pieniä cocktail-kurkkuja. Testaa mikä on sun suosikki. Iloista helmikuuta!

  6. Kirsikka 10 kuukautta ago

    Kiitos ohjeesta, hyvää oli:) Onko tuo rypsiöljyn määrä tosiaan 3 desilitraa? Itse lorautin pullosta vain hieman pannulle, toimi, vaikka määrä ei varmasti ollut kuin pari ruokalusikallista. Hieman epäselväksi jäi myös, missä vaiheessa valkopippuri huiskaistaan kaloille, itse lisäsin vehnäjauhon joukkoon senkin…

  7. Johanna V 10 kuukautta ago

    Tuo tartarkastike on parhautta. Ei mulla muuta. 🙂

  8. Leena 10 kuukautta ago

    Kiitos ohjeesta. Todella hyvää ja tein turskasta, jota en juuri käytä. Tartarkastike ihanaa. Mukaan paahdoin juureksia uunissa.

    • Author
      Hanna 10 kuukautta ago

      Kiitos palautteesta, ihanaa kun löysit uuden kalan lautaselle! Uunijuurekset toimii aina, ah!

Kommentoi artikkelia Leena Click here to cancel the reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*