Perunalettuja, graavisiikaa, fenkoli-kurkkusalaattia ja monitoimikreemiä

Perunalettuja, graavisiikaa, fenkoli-kurkkusalaattia ja monitoimikreemiä
20.2.2018 Hanna
Kategoriat: ruoka, yleinen

Tein tämän alkuruoan osana kahdentoista hengen catering-keikkaa. Tykkäsin kokonaisuudesta niin paljon, että halusin jakaa sen reseptivihkostani tänne teillekin.

Pääruokana tarjosin karitsanpotkaa ja jälkkäriksi porkkanakakkua. Jaan ohjeet teille myöhemmin, yhteen postaukseen ympättynä tekstin määrä olisi ollut aivan liikaa.

Tässä on aika paljon tekemistä, mutta voit valmistella kaiken edellisenä päivänä, joten rohkeasti hommiin vaan, jos tiski ei pelota ja kehut kiinnostaa! Ei siis mikään hektisen tiistain hiukopala, joten älä lähde tähän kiireessä.
Jos et jaksa graavata siikaa itse, osta valmiina.
Monitoimikreemiksi ristitty tahna on aivan tajuttoman hyvää, meillä on ollut sitä jääkaapissa tämän keikan jälkeen jo useampaan otteeseen. Korianterinsiemenissä on ihanan sitruunainen tuoksu ja maku on ihan omanlaisensa, vaikket pitäisi korianterista, suosittelen testaamaan tätä. Monitoimikreemi (nimi syntyi vahingossa, eikä siitä päässyt enää eroon) sopii ihan kaikkeen, tsekkaa Instagramista @hannagullichsen vinkit sen käyttöön. Eli jos et jaksa tehdä mitään muuta, tee tämä. Luoja miten hyvää!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPerunaletut

n.12 kpl pientä lettua

5-7 puikulaperunaa (n.300 g)
1,5 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Keitä kuorittuja puikulaperunoita hellällä kädellä, puikula hajoaa helposti ja jos maltat keittää sen kevyesti poreilevassa vedessä, saat täydellisen kuivat ja jauhoiset perunat, joita tämä ohje vaatii. Sekoita maito, vehnäjauhot, kananmuna ja mausteet kulhossa. Kaada vesi kypsistä perunoista pois ja anna keitettyjen perunoiden jäähtyä tovi ja raasta ne kulhoon mummoraastimen eniten käytetyllä terällä, tiedät kyllä. Sekoita ja laita jääkaappiin tekeytymään, voit tehdä taikinan jo edellisenä päivänä. Pakkaa valmis taikina pursotinpussiin, siitä se on helppo annostella paistinpannulle ja säästyt turhalta tiskiltä. Rakastan pursotinpusseja, käytän niitä etenkin keikoilla ja isompien illallisten valmistelussa. Liian pienet pussit ovat saatanasta seuraava, siksi suosin näitä isoja.
Paista kuumalla valurautapannulla, letut saavat jäädä sisältä meheviksi, älä siis paista liikaa. Paras paistorasva valuraudalle ja muihinkin kuumiin olosuhteisiin on kirkastettu voi, jota löytyy ihan lähikaupan kylmäkaapista.

Graavisiika

n. 300 g tuoretta siikaa nypittynä
1 rkl karkeaa merisuolaa
2 tl sokeria
valkopippuria myllystä
Aseta siikafileet nahkapuoli alaspäin leivinpaperille ja ripottele mausteet siikafileen päälle. Taita leivinpaperi tiukasti siian ympärille ja kelmuta tiiviiksi paketiksi, pistä siian päälle painoksi vaikkapa kyljellään makaava maitopurkki. Anna maustua jääkaapissa ainakin 6 tuntia, mielellään seuraavaan päivään.
Kun on aika nauttia kala, pyyhi kalan päältä mausteet pois talouspaperin avulla ja leikkaa siika ohuiksi viipaleiksi siten, että nahka jää leikkuulaudalle. Jaa siivut niin moneen osaan, kuin sinulla on syöjiä.

Fenkoli-kurkkusalaattia

1 pieni tuorekurkku
1 pieni fenkoli
3 rkl tilliä
2 rkl väkiviinaetikkaa
2 rkl vettä
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
Leikkaa tuorekurkku ja fenkoli mandoliinin avulla todella ohueksi siivuksi. Mittaa etikka, vesi, sokeri ja suola astiaan ja sekoita, lisää kurkkuviipaleet, fenkoli ja hakattu tilli. Itse teen tämän suureen kannelliseen pakasterasiaan tai teräskulhoon, kelmutan kunnolla ja sekoitan homman ravistelemalla kuten Tom Cruise Cocktailissa konsanaan. Kulho jääkaappiin tekeytymään, tämänkin voit tehdä valmiiksi jo aamulla, jos tarjoilet illalla. Ihanan raikas salaatti, tämä toimii monen kanssa.

Monitoimikreemi ©

1 tl korianterinsiemeniä
1 prk ranskankermaa
1 dl turkkilaista jugurttia
1 dl kermaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 sitruuna, kuori raastettuna ja 2 rkl sitruunamehua

Paahda kuumalla kuivalla pannulla korianterinsiemeniä pieni tovi, murskaa ne sitten morttelissa tai kaulimen avulla keittiöliinan välissä, tyyli vapaa. Vatkaa kerma melko kovaksi vaahdoksi, sekoita joukkoon ranskankerma, turkkilainen jugurtti ja mausteet. Pakkaa kreemi pursotinpussiin ja anna maustua seuraavaan päivään. Pussi on helppo täyttää korkean astian avulla, tuikkaa pussi astiaan ja lätki massa perään. Sulje pussi solmulla. Kun kokoat annoksia, leikkaa pussiin pieni reikä ja testaa miten kreemi tulee pussista ulos. Leikkaa aina aluksi liian pieni reikä pussin suulle, sitä saa suuremmaksi, mutta pirukaan ei sitä pienennä, jos leikkaat liian ison reiän.
Jos kreemi on liian juoksevaa, tursota se kulhoon ja sekoita joukkoon vähän hyvin vispattua kermaa. Pakkaa uuteen pussiin ja nauti muutaman päivän kuluessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATillipöly

1/2 punttia tilliä
1 tl karkeaa merisuolaa

Napsi tillistä paksut varret pois, leikkaa tilliä hiukan pienemmäksi ja nosta tilli leivinpaperille uunipellille. Anna lämmitellä 70 asteessa noin puolisen tuntia, heitä mortteliin suolan kanssa ja jauha hienoksi. Kutsu itse tehdyksi yrttisuolaksi tai kuusipölyksi, testaa myös muiden yrttien kanssa miten hyvää saat aikaiseksi. Vapise, herra Herbamare.

Kaiken voi siis tehdä tähän asti valmiiksi jo edellisenä päivänä. Perunalettujen paistaminen jää siihen hetkeen kun vieraat istuvat pöydässä. Itse paistoin näitä kahdelletoista alkuruoaksi, eikä siinä valurauta kauaa sihissyt.

Voit koota annokset valmiiksi jo ennen lettujen paistamista, nostelet sitten lämpimät letut lautasille ja kannat vieraille.
Valuta kurkkusalaattia siivilässä, jotta liemi ei turhaan tule lautasille. Pursota monitoimikreemiä muutama töräys kullekin lautaselle ja annostele sopiva määrä tillipölyä kaiken komeuden päälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVoit koota annoksista haluamasi kokoiset, siksi en kirjannut reseptiin sitä, että montako se ruokkii. Pienenä annoksena saat tehtyä  tästä määrästä tusinalle alkuruoat, isompana settinä siitä nauttii neljä nälkäistä. Ja kreemiä jää onneksi vielä yli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAPs. Jos kokkaatte tätä ja napsitte kuvia, muistakaa huudella mulle Instan puolella, rakastan vakoilla kuvianne!

16 kommenttia

  1. MUMMO 1 vuosi ago

    OI OI, IHANA TUO MENEE ILMAN MUUTA MINUN VIHKOO JA TEEN SITÄ, NYT VIIKONLOPPUNA ,KUOLA VALUU JO ……

  2. TerhiR 1 vuosi ago

    Mahtavaa, tillipölyä ja monitoimikreemiä kokeilen heti lauantaina, kiitos resepteistä 🙂

  3. Hanna 1 vuosi ago

    Ihania kokkailuja! 🙂

  4. Hanna 1 vuosi ago

    Tillipöly on tähtipölystä seuraava, parhaillaan sitä tässä kurkkuvoikkarin päällä nautiskelen.

  5. Lia 1 vuosi ago

    Näyttää tosi hyvältä! Kiva saada reseptivinkkejä omille lemppareille fenkolille ja siialle.

  6. Hanna 1 vuosi ago

    Kiitos, tämä olikin tosi hyvää. Fenkoli ja siika, ihan parhaita molemmat, meillä on hyvä maku. 🙂

  7. Katiriina 1 vuosi ago

    Milloin tarinaa teidän rakkaustarinasta?

    • Author
      hanna 1 vuosi ago

      Katsotaan, katsotaan. Kiitos toiveesta!

  8. gouda 1 vuosi ago

    Ah korianterinsiemen! Korianterinsiemen on taivaallisen ihana mauste vuohenmaitogoudassa! Hollannissa sillä ja sarviapilansiemenellä (fenegriek) maustetaan vuohenmaitogoudaa, kuten siis kuminalla tavallista goudaa. Stockan herkusta saa, ei tartte Hollantiin saakka lähteä! Kannattaa maistaa!

  9. Hanna 1 vuosi ago

    Kiitti vinkistä, testaan!

  10. Kirsi 1 vuosi ago

    Hei, ihanaa, kun on näin paljon kotimaisia raaka-aineita reseptissä. Eikä tarvitse tehdä pitkää kauppalistaa, kun suuri osa on perussettiä. Ja kiitos, Hanna, kun annat reseptisi. Tämä vaikuttaa tosi raikkaalta ja herkulta.
    Terveisin, Kirsi

  11. Hanna 1 vuosi ago

    Kiitos Kirsi, tässä on mun lemppareita ja tosiaan, kotimaisella mennään. Ihanaa helmikuuta ja hiihtolomaviikkoa sinulle!

  12. Johanna 1 vuosi ago

    Oih! Kuulostaa herkulta, kokeiluun menee. Erityisesti tuo monitoimikreemi houkuttaa. Mun graavisiika vaan maustuu max. neljä tuntia, yleensä kaksi. Kuuden tunnin siika olis mulle jo suolasiikaa ja yön yli maustunutta siikaa en suostu syömään. Mutta tapansa ja makunsa jokaisella.

  13. Author
    hanna 1 vuosi ago

    Kovin vaikeaa kirjoittaa tuota graavauksen ohjetta, kun ei tiedä miten paksu(t) kalafileet on kyseessä. Itse tykkään kyllä enemmän suolaisesta kuin sellaisesta ujosta suolasta, pelaan aina siis varman päälle. Ja tässä oli melko pienet määrät tuota kalaa per syöjä, kun tarjosin melko tuhdin setin vielä jatkoksi, senkin takia vähän kalaa, mutta hyvin maustettua sellaista. Ja kiva jos testaat monitoimikreemin, se on ihanaa! Kaunista helmikuuta!

  14. silja 1 vuosi ago

    Tässä oli niin monta mun lempparia, että oli pakko testata ! Torstaina illalla ahersin ja tein kaikki, oli rentouttavaa ja inspiroivaa, perjantaina sitten paistoin letut ja maistelin kokonaisuuden ja tykkäsin kovasti.
    Letut paistoin valurautaisessa blinipannussani ja primaa tuli ekasta lähtien, ihme kyllä.
    Mandoliinia mulla ei ole ja käytin juustohöylää, siksi salaatista tuli rouheampaa kuin kuvassasi, mutta maku ihan mahtava. Rakastan fenkolia ! Monitoimikreemi kuulosti heti mielenkiintoiselta ja siitä olisi saanut tulla hiukan jähmeämpää, mutta maku oli niin ihana ja se paahdettujen, murskattujen korianterinsiementen tuoksu !
    Siikaa graavaan aina jouluisin, joten siinä ei ollut mitään sen kummempaa. Minulla ei ole täällä kaupunkikeittiössä morttelia, maalla kylläkin, joten tillipölystä ei tullut niin pölymäistä. Tosi hyvä idea sekin.
    Tätä tulen tekemään ja tarjoamaan muillekin. Perheen kasvissyöjät saavat siian tilalla avokadoa. Kiitos ihanasta reseptistä !

    • Author
      hanna 1 vuosi ago

      Voi vitsit miten iloinen olen, että tulit kertomaan sun kokkailusta! Parasta palautetta, kun kuulee miten siellä ruudun toisella puolella onnistuttiin. Ja sun annos näytti ihan tajuttoman hyvältä, oot taitava! Ja tuo avokado sopii varmasti mainiosti siian tilalle, loistoidis. Kaikkea hyvää sun alkavaan viikkoon!

Kommentoi artikkelia Hanna Click here to cancel the reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*