Parhaat lisukkeet kesän grilliruoalle

Parhaat lisukkeet kesän grilliruoalle
12.6.2018 Hanna
Kategoriat: ruoka, yhteistyö, yleinen

Kaupallinen yhteistyö Polarica
rillimestariSiinäpä meidän perheen toinen grillimestari odottelee kuumeisesti grillin hupun heittämistä kaakkoon, se on kuuma grillikesä täällä nyt!
Pitkäaikainen yhteistyökumppanimme Polarica toi markkinoille aivan järisyttävän hyvät sous vide -menetelmällä kypsennetyt tuotteet ja uskallan väittää, tämä kolmikko jää meidän grilliin vakioksi, niin olivat mureita ja mikä parasta, varttia vaille valmista. Poron potka, poron ribsit ja nyhtöporo taistelivat pöydässämme lisukkeiden huomiosta ja kaikille löytyi omat lempparinsa.

Alla ohjeita, nappaa oma suosikkisi ja pistä grilli kuumaksi. Parasta on, että lisukkeet voit tehdä valmiiksi kotikeittiössä, kantaa ulos kulhoissa ja vadeilla ja homma on lihojen lämmittämistä vaille valmista. Kesäsipulivoita varten voit heittää sipulit grilliin jo ennen illallista tai valmistaa ne kotiuunissa edellisenä päivänä. Jos testaat vain yhden ohjeen, tee tuo sipulivoi – mieletön herkku! Kaveriksi varhaiskaalisalde ja se on siinä. Tai pikkelöidyt vihannekset, tai ihanan yrttinen jugurtti, munakoisoa ja lehtikaalia! Tai sittenkin pitaleipiä ja seesami-limekastiketta! Tee sinä valintasi ja nauti helposta ja maukkaasta kesäkeittiöstä ja Polarican herkuista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAYrttinen kurkkujugurtti (kuvassa vasemmalla)
5 dl turkkilaista jugurttia
2 pientä tuorekurkkua
1/2 nippua tilliä
nippu korianteria tai ruohosipulia
suolaa ja mustapippuria
loraus oliiviöljyä
3 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
Raasta kurkut mummoraastimen isolla terällä siivilään. Purista suurin osa nesteestä pois ja nosta kurkkuraaste kulhoon, lisää jugurtti, hienoksi raastettu tai pilkottu valkosipulinkynsi, silputut yrtit ja muut mausteet, sekoita kunnolla. Koristele tillillä.

Munakoisoa, lehtikaalia ja kurkkujugurttia (kuvassa keskellä)
1 munakoiso
12 kirsikkatomaattia
pussillinen lehtikaalia
Paahda 175 asteisessa uunissa pilkottu ja öljyssä pyöritelty munakoiso melko tummaksi, mausta suolalla.
Nyppää lehtikaalista paksu kanta pois ja revi lehdet sopivan suupalan kokoisiksi, ne kutistuvat uunissa, n. 10×10 senttiä on passeli koko. Öljyä ja suolaa kevyesti, paahda 15o asteisessa uunissa vartin verran, tarkkaile ettei pala.
Leikkaa tomaatit kahteen osaan. Levitä aiemmin valmistettua yrttistä jugurttia vadille ja nostele päälle paahdetut munakoisot, lehtikaalit ja tomaatit. Lisää kevyt sormisuola ja pinjansiemeniä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVarhaiskaalisalaatti (kuvassa oikealla)
1 pieni varhaiskaali
2 dl turkkilaista jugurttia tai kermaviiliä
suolaa ja mustapippuria
2 rkl kokojyväsinappia
2 rkl sitruunamehua
kourallinen tilliä tai muuta lehtevää yrttiä hienoksi silputtuna
Leikkaa kaali kahtia, poista kanta ja suikaloi kaali isolla veitsellä ohueksi. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa ja nosta päälle kaali. Sekoita ja nauti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPaahdetut paprikat
Leikkaa paprika paloiksi, paahda grillissä hyvä tovi, mausta suolalla ja hyvällä oliiviöljyllä. Voit myös heittää paahdetut paprikat blenderiin, maustaa hyvin, lisätä öljyä ja saat paprikatahnaa, sopii leivälle ja grilliherkkujen niskaan sekin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAChilillä maustettu kevätsipulivoi
1 nippu kevätsipulia (tai kesäsipulia)
100 g huoneenlämpöistä voita
2 tl kuivattuja chilihiutaleita
Paahda sipulit varsineen kuumassa grillissä, saavat tummua ihan huolella. Heitä palaneet latvat pois ja silppua jäljelle jäänyt 3/4 sipulista hienoksi silpuksi. Sekoita huoneenlämpöiseen voihin, lisää chilihiutaleita makusi mukaan. Voit tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä, säilytä kelmutettuna jääkaapissa.

Ribsien paras kaveri, mutta toimii myös ihan leivän päällä, tästä tuli mun kesän suosikkilevite – testaa ja rakastu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERANyhtöporo oli mainio pitaleivän sisään työnnettynä, kaverikseen se sai varhaiskaalisalaattia, paprikaa ja tuota ihanaa jugurttikastiketta.
Rapeita lehtikaalisipsejä kannattaa tehdä pari pellillistä, ne sopivat kaiken kanssa, lapsetkin tykkää!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPotka grillistä ulos, vartissa valmista – just sopivan lyhyt aika odotella.
Potka tykkäsi eritoten munakoison ja lehtikaalin seurasta. Seuraavana päivänä siitä tehtiin vielä salaattia, tosi iisin ohjeen jaan myöhemmin Instan puolella!

Teimme pöytään myös ihanan kastikkeen, joka vilahtaa tuolla pitaleivän alla. Ohjeen olen löytänyt vuosia sitten ruokalehdestä ja se kulkee mukanani kesästä toiseen.

Seesami-limekastike
1 shalottisipuli
3 limen mehu puristettuna
1/2 dl seesamiöljyä
1/2 dl rypsiöljyä
3 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa
Pilko sipuli hienoksi, lisää limen mehu ja anna seisoa vartin verran. Lisää muut raaka-aineet ja sekoita kulhossa, lusikoi lihojen päälle. Voit pullottaa kastikkeen ja säilyttää sitä jääkaapissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERASe mistä lapset pitivät eniten, yllätti allekirjoittaneen. Pitaleipien ja nyhtöporon lisäksi pikkelöidyt vihannekset veivät potin, näitä kannattaa tehtailla läpi kesän ja löytää oma suosikki mausteista, testaa siis rohkeasti omia mausteita ja vegejä liemeen.

Pikkelöidyt vihannekset
200 g valkoviinietikkaa
200 g sokeria
400 g vettä
tillinvarsia (itse käytin fenkolinvarsia, sattui lähikaupasta löytymään)
2 rkl sinapinsiemeniä
2 valkosipulinkynttä
n. 300-400 g vihanneksia, esim. kukkakaalia, retiisejä, avomaankurkkua ja paprikaa

Tästä ohjeesta tulee kaksi keskikokoista purkillista vihanneksia. Leikkaa vihannekset haluamaasi kokoon, itse suosin suoraan suuhun haarukoitavan palan kokoisia vegejä. Laita vihannekset puhtaisiin purkkeihin. Kuumenna kattilassa valkoviinietikka, sokeri ja vesi, sinapinsiemenet sekä valkosipulinkynnet ja tillinvarret. Anna kiehahtaa. Kaada kuuma liemi vihannesten päälle ja sulje purkit. Jäähdytä ja säilytä kylmässä. Pikkelivihannekset sopivat aivan kaiken kanssa, olen siitä vakuuttunut ja siksi olenkin ihan pikkelöinnin huumassa. Potkan kaverina ne tekivät kauppansa ja kaikki kehuivat, yksi purkki syötiin alusta loppuun.  Taaperot etunenässä, mutta onneksi jäi vähän meillekin.

Kannattaa pikkelöidä se, mikä kulloinkin on parhaimmillaan. Odottelen naattiporkkanoita kuin hullu puuroa! Liemeen ja kaappiin, talveksi talteen. Ensin pitää kuitenkin maistella muutama purkki, jotta tietää millä maustaa ja mitä maustaa.

pikkeliiPolarican sous vide -tuotteista oma lempparini on ribsit, potka hyvänä kakkosena. Näiden avulla saa ohituskaistan onneen, eli ruokapöytään, kypsennys kun on tehty. Jos valmistat potkaa tai nyhtöporoa grillissä, se suositellaan käärimään folioon, jotta lihasta ei karkaa nesteet ja liha ei hajoa grilliin.

Maukasta grillikesää!

16 kommenttia

  1. Emilia 6 kuukautta ago

    Ah, mahtavuutta tää reseptikasa! Menee kyllä testiin, voin jo lukemalla sanoa, että varhaiskaalista tulee tän kesän lemppari, viime vuonna se oli bruschetta, toissa kesänä grillipitsa.
    Pikkelivihannekset on pakko testata, toimii varmasti myös tuliaisena kesän vierailuilla!

    • Author
      hanna 6 kuukautta ago

      Jipii! Joo, pikkelivihannekset on loistava tuliainen!

  2. Tumpelo kokki 6 kuukautta ago

    Oi, kuulostaa herkuilta kaikki! Jos tekee sipulit uunissa niin kuinka kauan ja missä asteessa mahtaisi olla hyvä? 🙂

    • Author
      hanna 6 kuukautta ago

      Oma uuni taisi olla reilussa 200 asteessa, sipulit viettivät siellä ehkä reilun vartin – riippuu tosi paljon uunin tai grillin meiningistä, mut ota pienisipulisia yksilöitä ja paahda siten, että varret saa kunnolla väriä, siitä se makukin sit syntyy. Ja sit silpuksi ja voin sekaan, chiliä perään ja nam!

  3. Pirjo 6 kuukautta ago

    Voi että tuli taas upeita ohjeita grilliruokien kaveriksi.Jotain muuta ainaisen viherslaatin lisäksi.Yrttinen kurkkusalaatti ja varhaiskaalisalaatti menevät heti viikonloppuna kokeiluun.Kiitos.

    • Author
      hanna 6 kuukautta ago

      Jee, mahtavaa jos tulee käyttöön!

  4. Kirsi 6 kuukautta ago

    Ihanaa, Hanna, kun jatkat rempseästi rakkauden kesää. Luen vesi kielellä reseptejäsi, ja viikonloppuni on jälleen turvattu. Rakkaat kiitokseni siitä!

    • Author
      hanna 6 kuukautta ago

      Kiitos paljon, ihanaa kun odotan reseptejä. Kaunista kesää!

  5. Johanna 6 kuukautta ago

    Pikkelöidyt vihannekset, ah niin parasta! Kiitos, kun muistutit, olin unohtanut niiden ihanuuden.

    • Author
      hanna 6 kuukautta ago

      joo ne on nerokkain juttu ikinä, kaiken lihan kanssa best – ja hyvin uppoaa ihan sellaisenaankin. Just syön Someron palvikinkkua ja gruyerea ja pikkelvegejä, niin hyvää!

  6. TerhiR 6 kuukautta ago

    Pikkelöidyt kasvikset, loistava juttu. Kiitos vinkistä. Itse ajattelin lisätä tuohon myös brokkolinejä eli pieniä varsiparsakaaleja. Oletko muuten löytänyt Helsingin ruokakaupoista fiorino-nimisiä brokkoliinien serkkuja eli kukkakaalista vastaavia?

    • Author
      hanna 6 kuukautta ago

      Oi joo, ne on ihania jos niitä sattuu löytymään! Kasarmin K-kaupasta olen löytänyt, ihana kauppa ja paras hevi!

  7. Suvi Usva 6 kuukautta ago

    Hei
    Kiitos kivoista resepteistä.
    Innostuin noista pikkelöidyistä vihanneksista. Saisiko pikkeliliemen reseptin vielä dl mitoilla. Grammat ovat hieman hankalat.
    Terkuin Suvi

    • Author
      hanna 6 kuukautta ago

      Hei! En ole mitannut tuota deseillä, se kun ei silloin ole tarkka – siksi grammamitat tässä ohjeessa. 😉

  8. enne 6 kuukautta ago

    Hyvä kun nostat kiusaamisen esiin. Itseä Kiusattu ammattikoulussa ja työpaikalla. Ei uskalla luottaa vieläkään ihmisiin. Onneksi oma rakas perhe. Minulla kiusaajajana myös oma anoppi joka sorsii lapsiani.. ei edes lsten synttäreille tule. Enää en vaivaudu moisten ihmiaten takia. Keskityn perheeseeni ja voimaa sain nyt sinun postauksesta. Elä elämäsi hymyillen hymyile läpi kyynelten.

    • Author
      hanna 6 kuukautta ago

      Nollatoleranssi kiusaamiselle. Kaunista kesää sinulle ja perheellesi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*