Paahdettu tomaattikeitto

Paahdettu tomaattikeitto
22.1.2019 Hanna
Kategoriat: keitot, ruoka

Tämä keitto on uudesta Hanna G kokkaa -keittokirjastani ja olen saanut siitä eniten ihastuneita kommentteja, jaan sen siksi täälläkin. Tykkään itse tästä siksi, että tölkkitomaatteja on meillä aina ja ne ehtii heittää uuniin työpäivän aikana (teen töitä kotona, muuten tämä saattaisi olla haaste) ja jatkaa hommia. Keiton viimeistelyyn ei mene juurikaan aikaa, patongit syntyvät hetkessä.
Pari tuntia lämpöä tekee tomaateille ihmeitä! Ei haittaa, vaikka tomaatit reunoilta hieman tummuisivat, siellä se maku on. Kolmekin tölkkiä menee samassa uunivuoassa, tämä keitto kun tuppaa loppumaan kesken. Koska se on niin hyvää!

Tavallisesta tomaattikeitosta tulee hyvä mieli ja lämmin olo, mutta tästä paahdetusta tomaattikeitosta tulee niin hyvää, että jengi hurraa ruokapöydässä ja hamuaa yrttipatonki
kädessä viimeistä keiton jämää kattilan pohjalta. Anna tomaateille aikaa uunissa. Se lämmittelee ne uusiin sfääreihin, ja sinun tarvitsee sen jälkeen enää vain maustaa, soseuttaa
ja kerätä kehut. Älä säästele voita yrttipatongissa, sen kuuluu olla mehevä ja syntinen. Ohje on kahdelle pääruoaksi tai neljälle alkuruoaksi.

Tomaattikeitto
2 tölkkiä kokonaisia tomaatteja
omassa liemessään
½ tl fenkolinsiemeniä
½ tl paahdettua paprikajauhetta
½ tl cayennepippuria
2 tl sokeria
½ tl suolaa
3–5 dl kanalientä (voit käyttää
valmistukseen fondia)
1 dl kermaa

 

1 Kaada tölkkitomaatit laakeaan uunivuokaan, pilko tomaatit kahteen osaan veitsen ja haarukan avulla ja lisää mukaan fenkolinsiemenet. Paahda
tomaatteja 170-asteisessa uunissa 2 tunnin ajan.

2 Kaada paahtuneet tomaatit sen jälkeen blenderiin tai kattilaan, mikäli käytät sauvasekoitinta. Mittaa mukaan loput mausteet ja kaada 1 dl kiehuvaa kanalientä mukaan, soseuta. Lisää vähitellen kanalientä (maukas kasvisliemi sopii myös), kunnes koostumus on sopivan keittomaista. Lisää mukaan kerma ja kuumenna keitto kiehuvaksi.

3 Maistele ja lisää tarpeen mukaan suolaa

Yrttipatonki
30 g voita sulatettuna
1 dl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
muutama oksa lehtipersiljaa tai
persiljaa, käytä vain lehdet silputtuna
suolaa
mustapippuria
1 patonki pitkittäin halkaistuna
1 dl raastettua parmesaania

Sekoita voi, öljy ja mausteet kulhossa. Sivele seos halkaistun patongin päälle ja paista uunissa 225 asteessa n. 10 minuuttia, kunnes tuoksu valtaa keittiön
ja patonki saa hiukan väriä. Kun patonki tulee uunista ulos, levitä raastettu parmesaani sen päälle ja leikkaa patonki tai revi se käsin annospaloiksi.
Tarjoa sopan kanssa.

 

Yrttiöljy
½ litraa yrttejä, käytä vain lehdet
1 dl oliiviöljyä
Nosta yrtit blenderin kippoon ja lisää öljy. Aja suht sileäksi. Saat kaunista vihreää öljyä, jota voit käyttää vaikka mihin, kuten nyt tämän keiton päälle.

 

Kuvat Antti Mutka

16 kommenttia

  1. Inkku 1 kuukausi ago

    Kiitos reseptistä, kuulostaa herkulliselta! Yksi kysymys; mitä on paahdettu paprikajauhe? Kaapista löytyy savupaprikajauhetta; voiko sitä käyttää tähän? Kiitos hyvistä resepteistä. Dijon-kana on kuulunut jo parin vuoden ajan perheeni arkiruokiin 🙂

    • Author
      Hanna 1 kuukausi ago

      Just se! Mulla on tässä tainnut mennä paahdetut ja savustetut termit sekaisin, pardon moi! Pitääkin korjata seuraavaan painokseen.

  2. Minna 1 kuukausi ago

    Just tässä lapioin sun kirjan chorizo-papupataa suuhuni, ehkä viikonloppuna ehdin testata tän tomaattikeiton. Cacio e pepe on jo vakkari, johon löytyy aina ainekset. Kiitos Hanna!

    • Author
      Hanna 1 kuukausi ago

      Kiva kuulla, kiitos!

  3. Elma 1 kuukausi ago

    Kiitos! Kuulostaa supermaukkaalta. Tavallisestakin tomaattikeitosta tykkään kovasti; tää on takuulla vielä makoisampaa! Kokeiluun menee ja tietty yrttipatonki kans.

    – Elma –

    • Author
      Hanna 1 kuukausi ago

      Maukasta alkuvuotta sinulle!

  4. Emmi 1 kuukausi ago

    Kuulostaa ihanalta! Montakohan suuta tällä satsilla suunnilleen ruokkii?

    • Author
      Hanna 4 viikkoa ago

      Moikka! Kahdelle päääruoaksi tai neljälle alkuun. Lisään sen ohjeeseen, oli jääny tepähuomiossa pois. Kiitos siis huomiosta!

  5. Päivi 4 viikkoa ago

    Oi miten hyvää tuli!! Kiitos ohjeesta. Juuri sopivaa pakkaspäivän ruokaa. Meidän isäntäkin murahti hyväksyvästi leipä ja keitto kombolle..

    • Author
      Hanna 4 viikkoa ago

      Kiva kuulla!

  6. Silja 4 viikkoa ago

    Hei jälleen Hanna ja kiitos vinkistä kaimasi blogiin! Vielä en ole kyseisen blogin resepteihin ehtinyt paremmin pureutua, mutta varmasti sieltä löytyy kivoja reseptejä. Mutta, mutta…tänään tein tuon tomaattikeittosi ohjeilla AIVAN TÄYDELLISEN HYVÄN pakkaspäivän keiton. Lisäsin lopuksi vielä vajaan purkillisen smetanaa joukkoon ja nam, oli hyvää. Keitto todellakin tuo lämpimän ja hyvän olon! Suosittelen kaikkia kokeilemaan! Kiitos jälleen toimivasta ohjeesta! Kyllä nyt on jo minunkin hankittava tuo uusin kirjasi, kun näin hyviä ohjeita se sisältänee. Pitkään se on kyllä jo ajatuksissani ollut. Hyvillä mielin alkavaan viikkoon

    • Author
      Hanna 4 viikkoa ago

      Kiva, kun tykkäsit! Ja hienoa, jos kirjasta löytyisi monta uutta suosikkia arkeen. Kaunista alkuvuotta!

  7. Maria 4 viikkoa ago

    Moikka, voiko kerman korvata maidottomalla vaihtoehdolla?

    • Author
      Hanna 4 viikkoa ago

      Hei, toki voi! Testaa vaikka Oatlyn ”ranskankermaa”, se on aika paksua ja kermaista, toiminee!

  8. Maria 4 viikkoa ago

    Aivan taivaallista! Kaikki, mitä #hannagkokkaa kirjasta olen kokeillut ovat tosi maukkaita! Tähän mennessä lohinopat ja lehtikaalipasta suosikkeja! Kiitos Hanna!

    • Author
      Hanna 4 viikkoa ago

      iva kuulla, kiitos! nää kommentit lämmittää mieltä, kirjan teko oli kova duuni ja paras palkinto on onnistuneet kotikokkailut. iloa sun arkeen!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*