Miksi minä rakastan Terra Creta oliiviöljyä

Miksi minä rakastan Terra Creta oliiviöljyä
18.5.2020 Hanna
Kategoriat: ruoka, yhteistyö
Kaupallinen yhteistyö Terra Creta
Olin voin nimeen vannova kokki, oliiviöljyä käytin kyllä, mutta en löytänyt luotettavaa brändiä. Ostin kaupasta randomilla pullollisen, usein en pitänyt ja öljy jäi sen vuoksi käyttämättä. Olenkin kiittänyt Terra Cretan jengiä useaan otteeseen siitä, että löysin luotettavan merkin, joka on avannut minulle uusia ovia ruuanlaitossa. Kerron nyt teillekin, että mitä olen oppinut kuluneen puolen vuoden aikana.
Selvää on, että oliiviöljy on hyvänmakuista ja terveellistä, se on monipuolinen kaveri kotikokin keittiöön ja sen kanssa saa ruuanlaitosta paljon irti.
Oliiviöljyssä on tyydyttymättömiä rasvahappoja ja neitsytoliiviöljy sisältää runsaasti polyfenoliyhdisteitä. (Terveyskirjasto.fi, Duodecim, 19.9.2006)
Terveysvaikutuksista luin pääni pyörälle, tutkimuksia on pilvin pimein, mutta päätin keskittyä siihen ensimmäiseen syyhyn, miksi minä valitsin Terra Cretan oliiviöljyn. Ja se syy on puhtaasti maku. Terra Creta on yhtä kuin laadukas, hyvänmakuinen ja luotettava.
Miten tarinani Terra Cretan kanssa alkoi? 
Minuun oltiin yhteydessä maahantuojan tiimoilta ja sain laatikollisen maistiaisia. Maistoin, kokkasin, testasin ja tykkäsin. Soitin maahantuojalle ja kerroin haluavani jatkaa neuvotteluja yhteistyön tiimoilta. Neuvottelut jatkuivat ja Emmanouil kutsui minut ja perheeni Kreetalle, tutustumaan sinne mistä Terra Cretan oliiviöljy tulee. Vastasimme myöntävästi kutsuun ja olimme aivan ihanalla matkalla, joka opetti minulle oliiviöljystä ja vieraanvaraisuudesta.
Muistattekin ehkä reissumme, ohessa muutama kuva noista kauniista maisemista.
Kysykää oliiviöljystä!
Saitte taannoin kysyä Instan stooreissa oliiviöljystä. Kysymyksiä tuli paljon, ja suurin osa koski oliiviöljyn lämmittämistä ja sitä, onko sillä turvallista paistaa.
Kreetallahan uppopaistavat ranskalaiset perunatkin oliiviöljyssä. Pääsin juttelemaan viiden tähden hotelliketjun keittiömestarin kanssa aiheesta ja sain paljon vinkkejä keittiöön.
Reissun jälkeen on tapahtunut paljon, keittiössä ja päässä. Voin kulutus on laskenut ja oliiviöljyä lotraan kaikkialle. Majoneesissa käytän rypsiöljyä ja rasvapolton jälkeen pyyhin rypsiöljyllä hiiliteräspannut. Siinä ne keittiöhommat, joissa käytän rypsiöljyä.
Mistä tiedät, mistä oliiviöljy tulee?
Terra Creta on jäljitettävä, jokainen pullo kertoo, milloin oliivit on uutettu ja mistä sato on kerätty. Näin tehtaalla miten jokainen sisään tuleva oliivikuorma merkattiin ja miten sitä käsiteltiin. Kylässä vallitsee mieletön yhteishenki ja yhteisön vahva tiimityöskentely vakuutti.
Saako oliiviöljyllä paistaa?
Tämä oli ylivoimaisesti kysytyin teema, eikä ihme.
Itsekin elin luulossa, että rypsiöljy tai muu neutraali öljy oli ainoa oikea uppopaistamiseen, kokkikoulussakaan ei sivuttu aihetta sen koommin. Rypsillä mennään, se oli jotenkin itsestään selvää.
Uppopaistaminen tapahtuu 180 asteessa. Todella laadukas oliiviöljy (kuten esimerkin Terra Creta Luomu) savuaa kun on saavuttanut 209-207 astetta.
180 asteessa paistaminen on turvallista kaiken sen materiaalin perusteella jota olen tämän aiheen tiimoilta tutkinut.
Paistan tätä nykyä liki kaiken Terra Cretan oliiviöljyssä. Joskus voin ja oliiviöljyn kombossa, jos raaka-aine voin makua kylkeensä kaipaa. Tämä appelsiini-oliiviöljykakku on ihana, ohjeen löydät täältä.
Mistä tietää että oliiviöljy on hyvää?
Terra Cretan oliiviöljyt ovat tilalle asti jäljitettäviä, se on minulle tae laadusta. Jos pullossa lukee, että se on tuotettu EU:n alueella, kiertäisin pullon kaukaa, liian epämääräistä. Paras tapa löytää oma suosikki on vertailla öljyjä keskenään. Oma suosikkini on tämä Terra Cretan luomuoliiviöljy, käytän sitä aivan kaikkeen.
Miten oliiviöljy säilyy?
Paras säilyvyys on oliiviöljyllä joka asustaa peltipurkissa tai tummalasisessa pullossa. Yleinen suositus on käyttää avattu pullo kahden kuukauden sisällä, sen jälkeen ravintoarvot eivät enää ole samaa luokkaa kuin oliiviöljyä pullotettaessa. Hyvää öljyä voi toki käyttää kahden kuukauden jälkeenkin ruuanlaittoon. Terveyshyödyt ovat parhaimmillaan mitä tuoreempana öljyn käyttää.  Itse lotraan oliiviöljyä niin paljon, ettei pullo ehdi olla työtasolla kuukautta kauempaa avattuna. Kuvasimme juuri keittokirjani ja kuvausten aikana kului kolme litraa oliiviöljyä, huvitti, mutta hyvää tuli!
Missä oliiviöljyä säilytetään?
Huoneenlämpö tai viileä paikka on ideaali, pullo on hyvä pitää valolta suojattuna.
Jääkaapin 5 asteen lämpötila jäykistää öljyn, mutta se ei ole haitallista. Jos avatun oliiviöljyn käyttää yhtä nopeasti kuin allekirjoittanut, se selviää hyvin huoneenlämmössä, työpisteellä, josta sitä on helppo lorautella menemään.
Oliivi on muuten hedelmä, tiesitkö?
Miltä hyvä oliiviöljy maistuu?
Pippuriselta, vehreältä, ruohoiselta, raikkaalta. Maussa voi olla hedelmäisyyttä, pähkinäisyyttä ja ehkä vähän artisokkaa, vastaleikattua ruohoa, kurkunpäässä saa kutitella hiukan.
Mitä maussa ei saa olla?
Eltaantunutta vivahdetta tai epämiellyttävää makua.
Mistä Terra Creta oliiviöljyä voi ostaa?
K-Citymarketit, pyydä omalta K-kauppiaaltasi jos et kaupastasi sitä löydä.
Ruohonjuuri, Food Market Herkku, Prismat ja osa S-Marketeista.
Olen saanut paljon ilahduttavia viestejä koskien salaatinkastiketta, jonka ohjeen jaoin taannoin Instagramissa. Käy nappaamassa se sieltä, tililtä @hannagullichsen.
Paras palautteistanne oli se, että hyvä salaatinkastike lisää salaatin syöntiä. Niinhän se on, itse teen viikottain satsin ja sitä nautitaan usein. Nyt on paras aika vihannesosaston tyhjentämiselle.
Mukavaa kevättä kaikille, kysykää jos jokin askarruttaa oliiviöljyn ihmeellisessä maailmassa. Vastaan parhaani mukaan ja jos en tiedä vastausta, soitan Kreetalle ja kysyn Emmanouililta.

Comments (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*