Yhteistyössä Stockmann Herkku, kirjoittajana Joonas @joonas_laurila (IG)
Makkara ja olut kuuluu kesään, mutta ihan peruslenkki ei kiinnostele muualla kuin yleisurheilukisoissa pienessä kesäsateessa, nautittuna paperisesta taskusta ketsupin (tai hyvän sinapin) kanssa. Muuten luotan enimmäkseen raakamakkaroihin.
Lihaisat raakamakkarat sisältävät lihan lisäksi rasvaa ja mausteita, ei mitään piilotettua, siksi ne toimivat hyvin grillin lisäksi kotikeittiössä. Käytin tässä ohjeessa lampaasta valmistettua merguezia, voit käyttää merguez-makkaran sijaan myös esimerkiksi chorizoa, tärkeintä on valita raakamakkara, josta irtoaa hyvä määrä rasvaa paistettaessa.
Mergues on voimakkaasti maustettu, Pohjois-Afrikan beduiineiltä Ranskaan ja muualle Eurooppaan levinnyt makkara, josta on tullut viime vuosina myös oma suosikkini. Makkaran voimakas maku syntyy muun muassa kuminasta, chilistä tai harissasta ja se siirtyy todella kivasti ruokaan ja siksi käytän sitä tämän reseptin lisäksi myös muun muassa pastoissa.
Kevätsipuli tuo kivan makeuden suolaisten makkaroiden kylkeen ja ranskankermakastike tasoittaa tulisuutta. Itse vannon makkaran kanssa kylmän oluen nimeen, mäyräkoiraa en kuitenkaan kaupasta kanna, vaan valitsen mukaan muutaman vähän pienemmän panimon oluen. Vaimolle olen ostanut alkoholittomia vaihtoehtoja, joista ykköseksi on noussut perinteisen Nikolain lisäksi San Miguel ja Bavarian suodattamaton vehnäolut, kovasti hän odottelee loppukesää ja ensimmäistä oikeaa saunaolutta, mitä en lainkaan ihmettele. Lupaan sen, että teen tämän ruoan uudestaan, kun lapset ovat syntyneet niin hänkin pääsee testaamaan omaa suosikkiaan.
Tartuin tähän postaukseen haasteena, saa mielellään kommentoida mitä olette mieltä. Mutta kokatkaa ensin ja korkatkaa jääkylmä olunen! Ohje on helppo ja ruoka on täyttävää sekä maukasta, mitä sitä muuta ihminen lenkin jälkeen kaipaakaan.
MERQUEZ-VARHAISPERUNAVUOKA JA KORIANTERI-RANSKANKERMAKASTIKE
Vajaa kilo uusia perunoita
2 nippua kevätsipulia
n. 300 g merguez-makkaraa
suolaa
mustapippuria myllystä
Laita uuni kuumenemaan 225°C
Pese ja pilko perunat ja heitä ne suolattuun, kiehuvaan veteen. Pilko kevätsipulit.
Paista raakamakkarat pannulla kokonaisina. Kun makkarat ovat kypsiä, nosta ne sivuun ja pilko noin 1 cm kokoisiksi paloiksi ja ota suurin osa rasvasta pannulta talteen pieneen kippoon.
Kuullota sen jälkeen pannulla sipulit ja laita lopuksi pilkotut makkarat hetkeksi pannulle sipuleiden kaveriksi.
Ota viittä vaille kypsät perunat pois kiehumasta ja laita ne teräsvuokaan.
Murskaa perunat ja sekoita sipulit, makkarat ja makkaroista irronnut öljy niiden kanssa.
Paista vuokaa uunissa noin 20-25 min.
KORIANTERI-RANSKANKERMAKASTIKE
1 prk ranskankermaa (tai turkkilaista jugurttia, kermaviilikin käy)
nippu korianteria
3 rkl hienonnettua minttua
1 sitruunan kuori ja mehu
suolaa
mustapippuria myllystä
Sekoita ranskankerma, sitruunankuori ja -mehu, minttu ja puolet korianterista kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kun ruoka on valmis, annostele se tarjoilualustalle ja laita kastike sekä loput korianterista annoksen päälle. Halutessasi voit myös lisätä Srirachaa koko annoksen päälle.
Luulin annoksen olevan iso ja olin hieman epävarma siitä, miten juuri toisen luokkansa päättänyt skidi suhtautuu mausteiseen annokseen, mutta onneksi huoleni oli turha. Ei mennyt aikaakaan, kun kaikki oli mennyt ja yhdessätuumin päätimme tehdä tätä toistekin, koska oli niin hyvää.
Omat suosikkini Herkun olutvalikoimasta ovat seuraavat:
Stadin Panimo West Coast Session IPA
MAKU Brewing Amber Ale
Nämä hieman vahvemmin humaloidut oluet toimivat omasta mielestäni hyvin mausteisen ruoan kanssa
Ja ehdoton suosikkini on:
Brooklyn Scorher session IPA, joka on aromiprofiililtaan omaan makuun aika täydellinen. Tästä raikkaasta oluesta löytyy paljon sitruksista hedelmäisyyttä, kuten esimerkiksi greippiä ja appelsiinia ja jälkimaku on loistava. Tällä ruoalle se oli ehkä hieman kevyt, mutta muuten olut on omaan makuun tosi hyvä.
Näin jälkikäteen voin myös todeta, että olisi ollut mielenkiintoista kokeilla ruoan kanssa myös muutama stout. Hieman pehmeä, jopa samettinen ja paahteinen stout olisi voinut myös toimia hyvin ruoan kanssa.
6 kommenttia
-
Tämä lähtee kokeiluun siinä vaiheessa,kun silli+varhaisperuna tulee korvista ulos. Mutta millä sipulin voisi korvata? Se ei mene tästä suusta alas.
-
Herkulliselta vaikuttaa, ehdottomasti kokeilen. Anteeksi tyhmä kysymykseni, mutta raakamakkarat ovat mulle uusi juttu. Kirjoitat, että paista niin kauan kun makkarat ovat kypsiä. Kuinka kauan suunnilleen ja mistä tiedän, että ne ovat kypsiä? Ja anteeksi vielä kerran…
Tiina -
Tosi onnistunut ruoka! Mies teki, täytyy koittaa itsekin. Sipulia saa olla reippaasti..
-
Mainitsit, että nappaat mielelläsi mukaasi vähän pienemmän panimon oluita kaupasta.
Nostit lempikirjasi kuitenkin tuon Brooklynin Scocherin. Brooklynin Scorcher IPAa tuo maahan Sinebrychoff ja Brooklynin litroilla https://en.m.wikipedia.org/wiki/Brooklyn_Brewery sitä tuskin voi pienehköksikään panimoksi sanoa.
Tuo Session IPA maistuu minullekin, pointtini tässä vain on, että miksi iso tuntuu olevan automaattisesti paha? Oluen valmistaminen vaatii ammattitaitoa ja intohimoa, ja sitä varmasti iloistakin löytyy.
-
…ja tokihan tarkoitin lempiolutta, en lempikirjaa.
-
Kiva resepti, pitää kokeilla! Mutta miksi lopuksi perunat ja makkarat vielä uuniin kahdeksikymmeneksi minuutiksi, jos kerran ovat kypsiä molemmat jo valmiiksi..?