Maukas ja helppo possu-donburi

Maukas ja helppo possu-donburi
15.9.2018 Hanna
Kategoriat: ruoka

Donburi tarkoittaa japanilaista kulhoruokaa, jossa riisi, kasvikset, kana, liha tai kala ovat suuressa roolissa, samoin ihana kastike.

Itse olen koukuttunut pienen lounasravintola Mizun annokseen, jossa possu ja rucola tanssivat polkkaa ja minua viedään kuin markan munkkia – syön siellä monta kertaa viikossa. Tein oman versioni ruoasta ja siitä tuli ihan mahtavaa! Possu hiipii syksyisin keittiöön, usein tuhtina ja leivitettynä versiona, toisinaan pataruoan parantajana. Tässä siitä tulee astetta raikkaampaa ja kevyempää.

Kastikeen kaikkia aineksia ei ehkä vielä löydy keittiöstäsi, mutta jos päätät ne hankkia, olet lähempänä aasialaisia makuja ja kokkaat noiden ainesten avulla monen monta erilaista ruokaa.

– Sakea myydään Alkossa, sitä saa pienissä, alle kahden desin pulloissa. Loput voit nauttia sellaisenaan, kylmänä tai lämmitettynä, kampai!
– Kun sekoitat mirin-kastiketta ja soijakastiketta samassa suhteessa, saat kalalle oivan soosin.
– Seesamiöljy nostaa monet salaatit uusiin ulottuvuuksiin ja riisiviinietikkaa ilman ei voi elää, kun sen makuun on päässyt. Tee vaikkapa tämä salaatti.

Mennään takaisin donburiin, alkaa olla nälkä! Majoneesin voit valmistaa hyvissä ajoin jääkaappiin, sitä tulee reilusti, joten säästyy seuraavaankin päivään, dippaa ranskikset siihen tai mausta sillä salaatti.
Riisi saa olla huoneenlämpöistä joten sen voi keittää valmiiksi heti kärkeen. Valuta riisi kunnolla ja jätä kattilaan odottamaan. Tee sen jälkeen kastike ja paista sitten pihvit.
Ohje on neljälle.

Limemajoneesi

2 dl rypsiöljyä
1 kananmuna
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 lime, käytä 2 rkl mehua ja raastettu kuori

Mittaa aineet korkeaan kulhoon, joka tulee sauvasekoittimen mukana. Laske sauvasekoitin kulhon pohjalle ja surauta majoneesiksi, nostaen sauvasekoitinta pikkuhiljaa pintaa kohti. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla tai limemehulla. Pakkaa pursotinpussiin, solmi pussi tiiviisti ja säilytä kylmässä.

Riisi


2 dl riisiä
½ tl suolaa

Keitä riisi ohjeen mukaan, valuta ja jätä odottamaan. Voit käyttää mitä riisiä haluat, tahmeampi riisi pysyy paremmin puikoissa, mutta itse tein basmatiriisistä, joka on ehdoton suosikkini ja sitä on meillä aina. Puikot voi tässä tapauksessa vaihtaa haarukkaan, muuten menee hankalaksi, basmatiriisi kun ei paakkuunnu puikoilla syötävään malliin.

Kastike
3 cm pala inkivääriä kuorittuna ja Microplanella raastettuna
2 rkl sakea
2 rkl soijakastiketta
1 rkl mirin-kastiketta (voit korvata sokerilla)
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna tai Microplanella raastettuna

Sekoita kaikki ainekset kulhossa.

Pihvit
2 porsaankyljystä (kasler käy sekin, hiukan pidempi paistoaika, peitä pannu kannella ja anna hautua 7-10 minuuttia kauemmin)
¼ tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 rkl rypsiöljyä
3 kevätsipulinvartta tai 3 rkl hienonnettua ruohosipulia

Viimeistelyyn
1 kourallinen rucolaa
chiliä ohuina viipaleina

Ota lihat huoneenlämpöön vartti ennen paistamista. Nuiji liha kevyesti hiukan ohuemmaksi, kuivaa lihat talouspaperilla ja suolaa ja pippuroi pihvit molemmin puolin.
Kuumenna paksupohjainen pannu kuumaksi, lisää pannulle öljy ja nosta pihvit paistumaan. Anna paistua rauhassa parin minuutin ajan, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut, käännä pihvit ja laske lämpöä hiukan. Paista vielä 4-5 minuuttia ja lusikoi sen jälkeen pihvien päälle puolet kastikkeesta. Heitä pannulle myös puolet kevätsipulista. Valele pihvejä pannulla kuplivalla kastikkeella ja sammuta liesi.

Kokoa kulhot lusikoimalla pohjalle riisiä, sekoita se ilmavaksi ennen kuin ladot sen kulhoon. Asettele riisin päälle rucolaa. Leikkaa pihvit ohuen ohuiksi viipaleiksi ja jaa kulhoihin rucolapedin päälle. Lusikoi kulhoihin pannulle jäänyt liemi ja jaa kastike kulhosta tasan annoksiin. Pursota päälle limemajoneesia ja chiliviipaleita, koristele kevätsipulilla. Nyt kun katson kuvia, tekisi mieli ripotella mustia seesaminsiemeniä tuohon majoneesin päälle.

Maukasta alkusyksyä!

4 kommenttia

  1. Johanna KL 4 kuukautta ago

    Kiitos ohjeesta! Elämäni eka donburi tehty ja syöty. Ruoka onnistui – tolkuttoman hyvää tuli. Rillita rasvassa söin, kun ei voinut odottaa.

  2. Terhi 3 kuukautta ago

    Hei, onko sakea mahdollista korvata jollain muulla? Olen huomenna kokeilemassa reseptiä, enkä kerkeä käymään Alkossa ennen sitä.

  3. Lisa 2 viikkoa ago

    Tämä oli todella hyvää! Helppo ja nopea ohje, tehdään varmasti toistekin.

    • Author
      Hanna 2 viikkoa ago

      Kiva kuulla, kiitos!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*