Lounas ranskalaisittain, sinisimpukoita ja Chablista

Lounas ranskalaisittain, sinisimpukoita ja Chablista
11.3.2016 Hanna
Kategoriat: ruoka, yleinen

Yhteistyössä Stockmann Herkku
hannag sinisimpukatStockan Herkussa on Pariisi valloillaan! Ihanan Pipsa Hurmerinnan ranskalaisvaikutteisia ohjeita löydät täältä. Löydät samaisen naisen kokkailemasta Tampereelta 11.3. klo 15-19 ja 12.3. Helsingin keskustan Herkusta klo 13-17. Käykää moikkaamassa ja maistamassa makuja Euroopan kauneimmasta kaupungista!

Mekin rakastamme Pariisia, kihlauduimme Pariisissa vajaa vuosi sitten, kohta juhlimmekin vuosipäiväämme. Emme nyt pääse Pariisiin, mutta onneksi Pariisi on tuotu luoksemme tuohon lähimpään Herkkuun.

Mekin päätimme kokata oman lempparilounaamme ja syöksyimme meren herkkujen kimppuun. Nopea lounas syntyy sinisimpukoista, jos jaksat väsätä kylkeen itse tehdyt ranskalaiset ja aiolin, on lounas rapeaa patonkia vaille täydellinen.

hannag sinisimpukatOsta suurimmat perunat mitä kaupasta löytyy, kahdelle hengelle riittää neljä perunaa. Pese potut ja leikkaa isolla tukevalla veitsellä tukkimaisiksi ranskalaisiksi. Lorauta päälle öljyä ja heitä 200 asteiseen uuniin, saavat viipyä siellä kunnes näyttävät siltä että kelpaavat pöytään. Simpukoiden valmistumisessa ei kestä kauaa, joten kata pöytä ja tee kaikki valmiiksi, ennen kuin kippaat simpukat kattilaan.
Itse tykkään tummista ja melko rapeista perunoista, kolme varttia siinä kesti tällä kertaa. Suolaa perunat ja nosta esille.

hannag sinisimpukatSinisimpukat
Kahdelle pääruoaksi tai neljälle alkupalaksi

1,5 kg sinisimpukoita
3 rkl voita
3 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
3 sellerinvartta
2,5 dl valkoviiniä
lehtipersiljaa

Pese simpukat huolella, heitä pois simpukat jotka eivät sulkeudu vaikka kopautat sitä leikkuulautaan. Pois joutavat myös rikkinäiset simpukat.
Pilko sipulit ja varsiselleri, kuullota niitä voissa, suuressa padassa tai kattilassa. Muutaman minuutin kuluttua voit lisätä joukkoon viinin ja nostaa lämpötilaa, kiehauta parin minuutin ajan. Kippaa pestyt sinisimpukat pataan ja laita lämpö täysille ja sulje pata tiiviillä kannella. Viinin kuuma höyry kypsentää simpukat. Heiluttele pataa minuutin välein, kuikkaa pataan kun kolme minuuttia on kulunut. Jos suurin osa simpukoista on auennut, nosta pata pöytään ja heitä joukkoon kourallinen silputtua lehtipersiljaa. Nostele annoksiksi, nauti ranskanperunoiden ja aiolin, sekä tuoreen patongin kera.

Aioli eli valkosipulimajoneesi
1 kananmuna
1 tl dijon-sinappia
ripaus suolaa
1 rkl sitruunamehua
2 dl rypsiöljyä (tai muuta neutraalin makuista öljyä)
2 hienolla terällä raastettua valkosipulinkynttä
Mittaa ainekset korkeaan astiaan. Aseta sauvasekoitin astian pohjalle ja surruuta majoneesiksi. Tarjoa ranskalaisten kaverina.

hannag sinisimpukat Se ihana tuoksu, joka valtaa keittiön kun avaat simpukkapadan kannen – ah!

hannag sinisimpukathannag sinisimpukatViiniksi valittiin tällä kertaa tämä Alkostakin löytyvä Chablis, jota käytimme myös liemessä. Hyvään valkoviiniin kannattaa panostaa ja suosittelen käyttämään liemessä samaa viiniä mitä nautit simpukoiden kanssa.

hannag sinisimpukatBon Appétit!

3 kommenttia

  1. Minna 3 vuotta ago

    Olisi kiva kokeilla sinisimpukoita, mutta meidän leveysasteilta ei simpukoita saa. Mutta perunoita sitäkin enemmän. 🙂

  2. martta 3 vuotta ago

    aioli oli aivan ihanaa ranujen kanssa! tuli espanjan tapakset mieleen.
    osaatko sanoa, kuinka kauan sitä uskaltaa säilyttää jääkaapissa? ihan kaikki ei kuitenkaan kerralla mennyt. 🙂

    • Author
      hanna 3 vuotta ago

      Hei, en säilyttäisi kauaa, koska raaka kananmuna – itse syön (tai syötän vieraille) aina kaiken kerralla vaikka paljon tuleekin 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*