Lohta ja piparjuurella maustettua salaattia

Lohta ja piparjuurella maustettua salaattia
12.2.2019 Hanna
Kategoriat: kalat, ruoka

Lohi on usein arjen sankarikokin työlaudalla. Tässä on hyvä tapa paistaa lohi, voit vedellä viillot mihin suuntaan tykkäät, mutta varohan sormia! Viiltojen ansiosta nahka ei vetäydy rullalle vaan pysyy nätisti pannulla, nahka suojaa lohta palamasta, sen sijaan se kypsyy ihanan meheväksi. Tärkeintä tässä ohjeessa: älä töki lohta, anna sen kypsyä rauhassa.

 

Paistettu lohi

2 (a 150–200 g) nahallista tasapaksua
lohen keskipalaa
1 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl sitruunamehua

1 Tee kalan nahkapuolelle kolme viiltoa, tämä estää nahkaa käpristymästä. Voit vetää viillot periaatteessa mihin suuntaan tahansa, pääasia, että rikot nahan. Ole varovainen. Terävä veitsi ja todella hankalasti leikkaantuva lohen nahka voivat olla kohtalokas yhtälö. Hiero lohen pintaan joka puolelle karkeaa merisuolaa, tunge sitä myös viiltoihin. Pidä huoli, että taputtelet sitä riittämiin.

2 Kuumenna sitten paksupohjainen paistinpannu todella kuumaksi. Lisää kuumuutta kestävä öljy pannulle, laske varoen lohi nahkapuoli alaspäin ja jätä
paikoilleen. Älä töki, älä hiplaa, vaan anna paistua rauhassa. Voit seurata kalan paistumista ja laskea lämpöä hitusen, jos liesi on todella tehokas. Kuusi minuuttia pitäisi riittää, käännä kala sitten kyljelleen. Valele lohta pannun liemillä lusikan avulla ja anna pieni rusketus myös toiselle kyljelle. Nosta kala sen jälkeen lepäämään ritilälle tai talouspaperille. Purista päälle sitruunamehua ja sormisuolaa ja tarjoa salaatin kanssa.

 

Rapea salaatti piparjuurella

1 vihreä omena
2 pientä porkkanaa
pieni pala lehtisellerin vartta
Leikkaa omena, porkkana ja lehtiselleri ohuiksi tikuiksi. Omena ei pääse tummumaan, jos laitat sen kulhoon, jossa on jääkylmää vettä ja loraus sitruunamehua.
Voit leikata kaikki veget samaan vesikulhoon ja valuttaa ne kunnolla kuivaksi siivilän avulla juuri ennen kuin sekoitat ne kastikkeen kanssa.

Kastike
1 dl turkkilaista jugurttia
1 tl piparjuuritahnaa
1 tl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
2 rkl saksanpähkinöitä tai muita
pähkinöitä murskattuna
Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Maista ja mausta lisää, jos ei säväytä. Suola tai sitruunamehu auttaa aina. Sekoita salaattiin.

Ohje kirjasta Hanna G kokkaa
Kuva Antti Mutka

Comments (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*