Bolognese-kastike
400 g jauhelihaa
1 keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 varsisellerin varsi
1 porkkana
3 rkl oliiviöljyä
150 g raakamakkaraa (chorizoa tai salsicciaa)
2 dl punaviiniä
2-3 purkkia säilyketomaattia
suolaa
rouhittua mustapippuria
parmesaania
1. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli. Viipaloi selleri. Kuori ja raasta porkkana.
2. Kuullota kasvikset öljyssä kattilassa, älä ruskista.
3. Murustele jauheliha mukaan ja sekoita.
4. Poista kuori salsicciasta ja puristele makkara pannulle. Paista kunnes salsiccia ruskistuu hiukan.
5. Lisää viini ja keitä pari minuuttia.
6. Lisää kastikkeen joukkoon tomaatit.
7. Peitä kattila kannella ja anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä tunti, puolitoista. Lisää tilkka kasvislientä tai vettä, jos kastike tuntuu liian kuivalta.
8. Mausta bolognese suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Tarkista maku.
9. Tarjoa bolognese keitetyn pastan ja parmesaanin kera tai käytä se lasagneen. Jos päätät tehdä lasagnen, tee seuraavaksi valkokastike. Varaa lähistölle myös lasagnelevyjä.
Valkokastike
4 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
7 ½ dl maitoa kuumennettuna
200 g kermajuustoa tai muuta juustoa raastettuna
suolaa
valkopippuria
1. Lämmitä maito.
2. Sulata voi toisessa kattilassa.
3. Sekoita vehnäjauhot voin joukkoon ja kypsennä jauhoja hetki.
4. Lisää lämmitetty maito ohuena nauhana. Sekoita vispilällä, jotta kastikkeeseen ei tule paakkuja.
5. Keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, vahdi koko ajan, ettei valkokastike pala pohjaan.
6. Kun kastike on sakeutunut, nosta kattila pois liedeltä. Lisää juustoraaste, älä kuumenna enää.
7. Voitele uunivuoka. Levitä pohjalle ohuelti valkokastiketta, kerros lasagnelevyjä ja bolognesekastiketta. Jatka kerroksittain siten, että päällimmäiseksi tulee lasagnelevyt, valkokastike ja juusto.
8. Kypsennä lasagnea uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia.
9. Anna kypsän lasagnen vetäytyä rauhassa.
”Lasagnessa on haasteensa, mutta suurin niistä on ehdottomasti se, että annat lasagnen vetäytyä rauhassa nostettuasi sen uunista ulos. Siinä kysellään luonteen lujuutta ihan toden teolla.”
Ohje on 400 g – Parhaat jauhelihareseptit -kirjastamme.
Kuvat Kaisu Jouppi
2 kommenttia
-
Heippa!
Olen aikeissa kokata lasagnen vielä tänään. Yksi asia mietityttää, tuleeko juustoa sekä valkokastikeeseen että koko komistuksen päälle 🙂 -
Moikka!
Eilen sitten askastelin lasagnen 🙂 Ja jaksoin antaa jauhelihakastikkeen porista tunnin ja vartin! Ajatuksena oli rauhassa kokoata ihanan mehevä ja maistuva lasagne ja nautiskella miehen kanssa tuikkujen tuikkeessa punkkulasillisen kera. No, niin se menikin 🙂 Mehevyyttä ei tarvinnut etsiä, kuten ei makuakaan. Tosin chorizo oli mielestäni hitusen liian hallitseva. Heräsikin kysymys, että olisiko tuo salsiccia ollut miedomman makuista?
Mutta kiitos reseptistä! Ja siitä, että et pihistele makua parhaiten tuovissa raaka-aineissa kuten juusto, makkara ym.! 🙂 Eihän tätäkään joka viikko syödä, ja minä vielä olen vehnättömällä, mutta eilen oli hätätapaus 😀
Lisää maistuvia luottoreseptejä, kaunis kiitos!