Kurpitsaa ja risottoa

Kurpitsaa ja risottoa
21.10.2018 Hanna
Kategoriat: ruoka, Uncategorized

Oranssi aika vuodesta, Halloween ei saa minua järkyttymään, mutta se saa innostumaan kurpitsoista. Kurpitsa, edullinen, kovapäinen ja maukas kaveri, josta on moneksi.

Itse tein illalliselle risoton, jonka lisäksi tarjosin uunissa paahdettuja, parmesaani-pankojauhokuorrutettua kurpitsaa. Kuorrutusta teen aina liikaa, tässä se ei haittaa, koska leivinpaperille rapsakoitunut ylimääräinen parmesaani toimii risoton päälle ripoteltuna tuomassa tekstuuria annokseen.

Paahdettu kurpitsa

1 myskikurpitsa
3 rkl oliiviöljyä
1 tl cayennepippuria
1 tl juustokuminaa

Leikkaa myskikurpitsan top & bottom pois ja halkaise kurpitsa pitkittäin. Poista siemenet ison lusikan avulla. Aseta kurpitsat tukevasti leikkuulaudalle ja kuori ne pitkittäisin vedoin. Leikkaa kurpitsasta reilun sentin paksusia viipaleita ja asettele ne leivinpaperilla suojatulle pellille. Sekoita pienessä kulhossa oliiviöljy, cayennepippuri ja juustokumina. Voitele kurpitsat mausteöljyllä ja nosta 210 asteiseen uuniin kymmeneksi minuutiksi.
Nosta kurpitsat pois uunista ja viimeistele ne juuri ennen tarjoamista. Kuumenna uuni 150 asteiseksi. Sekoita kulhossa 1 dl pankojauhoja ja 1 dl raastettua parmesaania, 1 sitruunan raastettu kuori ja ripaus suolaa. Ripottele seos esipaistettujen kurpitsojen päälle ja nosta uuniin n.5-7 minuutiksi, kunnes kuorrutus alkaa hiukan saada väriä.

Risotto

3 rkl + 3 rkl voita
3 rkl oliiviöljyä
2 shalottisipulia todella pieneksi hakattuna
400 g risottoriisiä
1,5 dl valkoviiniä
n. 1,5 l lihalientä (voi mennä enemmänkin, varaa varmuuden vuoksi 2 l) Puljongin liemet ovat oma suosikkini, löytyy isoista marketeista ja hallista
50 g parmesaania raastettuna

Varaa kaikki valmiiksi viereesi, risottoa ei jätetä. Raasta juusto, hienonna sipuli, kuutioi voi ja laita liemi kuumenemaan kattilaan.

Sulata voi reilulla keskilämmöllä laakeassa risottokattilassa tai padassa, lisää öljy mukaan. Kippaa pataan shalottisipuli ja kuullota tuokio. Lisää riisit ja pyörittele puukauhalla muutama minuutti, jolloin riisi muuttuu läpikuultavaksi. Lisää sitten viini ja nosta lämpöä, anna kiehahtaa. Lisää  kuumaa lihalientä pieni kauhallinen kerrallaan ja sekoita koko ajan, pohjaa myöten piirtelemällä kahdeksikkoa,  lisää nestettä vasta kun edellinen kauhallinen on imeytynyt riisiin. Jatka kunnes riisi on sopivan kypsää, muista jättää hiukan vastusta hampaille, älä kypsennä liikaa. Ota pata pois liedeltä ja sekoita lopuksi Microplanella hienoksi raastettu parmesaani risoton sekaan. Lisää huoneenlämpöinen voi risoton joukkoon, sekoita ja tarjoile heti.
Viimeistele annos kuivalla kuumalla pannulla paahdetuilla kurpitsansiemenillä.

 

Kurpitsat voi toki nauttia ihan sellaisenaan tai lisukkeena mille tahansa syksyiselle ruoalle.

 

Kurpitsa sai kylkeensä vielä granaattiomenakastikkeen, jonka ohje löytyy Hanna G kokkaa -kirjasta.

Maukasta alkavaa viikkoa!

 

4 kommenttia

  1. Leena 2 kuukautta ago

    Hei, monelleko henkilölle tästä reseptistä riittää? 🙂

    • Author
      Hanna 2 kuukautta ago

      neljälle ainakin, ehkä jopa viidelle 🙂

  2. Minna 2 kuukautta ago

    Ehdottomasti lähtee kokeiluun tulevana mökkiviikonloppuna.

    • Author
      Hanna 2 kuukautta ago

      kiva kuulla! maukasta syksyä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*