Kohti Linnan juhlia eli #sunnuntaiserviisi 6.12. klo 17.00

Kohti Linnan juhlia eli #sunnuntaiserviisi 6.12. klo 17.00
1.12.2020 Hanna
Kategoriat: ruoka

Isoja uutisia, oon niin liekeissä ja innoissani tästä että jokainen aamu tuntuu jouluaatolta. Sain Yleltä kutsun tulla vieraaksi Kohti Linnan Juhlia -lähetykseen kokkaamaan Sunnuntaiserviisin ansiosta.

Sunnuntaiserviisin yleisö on astetta isompi kuin aiemmin, mutta olen tosi kiitollinen jos te tutut olisitte tuolloin mukana tukemassa – tämä on kunnianosoitus ennen kaikkea teille! Te teitte Sunnuntaiserviisistä ilmiön, teidän ansioistanne olemme tässä.

Showtime on Ylellä n. 17.15 parin minuutin verran jolloin esittelen menun, kuuden jälkeen kuvataan toinen tuokio jolloin pitäisi olla jo melko valmista ja sitten kiidämme taksilla Pasilaan studioon, josta vika pätkä juuri ennen ilta seiskaa.
Oma Instalive on päällä klo 17.00 @hannagullichsen puolella, joten siellä saat kädestä pitäen ohjeet näiden alla olevien ruokien kokkaamiseen.

Voit esivalmistella lauantaina tai sunnuntaina aamusta jo kaiken alla olevan kursivoidun. Suosittelen tekemään ne jo valmiiksi jotta tahti ei käy liian tiukaksi kenellekään. Tässä siis Itsenäisyyspäivän pienet herkut, joita voi sitten nautiskella kotisohvalla kun Linnan Juhlien lähetys alkaa klo 19.00. Ohjeet on ajateltu neljälle, skaalatkaa oman pääluvun mukaan sopivaksi.

SAVUPOROTAHNAA, FRITEERATTUJA KAPRIKSIA JA LIMEMARINOITUA PUNASIPULIA

Kylmäsavustettu poro on herkku, joka tuo tähän suolaiseen suupalaan makua ja juhlan tuntua. Kun tahnaan ei sekoita punasipulia, se pysyy freesinä ja voit valmistaa sen jo ennakkoon. Lapsetkin tykkäävät, heidän annoksistaan voi jättää limemarinoidun punasipulin pois. Tarjoa savuporotahna lyttypottujen kera tai sydänsalaatin tai salaattisikurin lehdestä.

SAVUPOROTAHNA
200 g ranskankermaa tai smetanaa
50-100 g turkkilaista jugurttia
100 g poron kylmäsavupaistia
4 rkl ruohosipulia
3 rkl sitruunamehua
(raastettu sitruunan kuori)
1/2 tl mustapippuria jauhettuna
ripaus suolaa

1. Vispaa ranskankerma vaahdoksi, lisää jugurtti ja sekoita.
2. Hienonna kylmäsavuporoviipaleet ja ruohosipuli, lisää ne mukaan seokseen.
3. Mausta sitruunamehulla, mustapippurilla ja ripauksella suolaa.
Vinkki: Voit tehdä tämän jo hyvissä ajoin valmiiksi, peitä kelmulla ja säilytä viileässä. Voit halutessasi vaihtaa kylmäsavuporon savuloheen.

FRITEERATUT KAPRIKSET
1 dl oliiviöljyä
70 g pieniä kapriksia
Valuta kaprikset lävikössä
Kuumenna pienessä kasarissa oliiviöljy ja kippaa kaprikset mukaan, anna tiristä reilulla keskilämmöllä kunnes kaprikset ovat auenneet ja muuttuneet rapeiksi, varo polttamasta kapriksia.
Kippaa kaprikset taitellun talouspaperin päälle odottamaan, liika rasva imeytyy paperiin ja kaprikset pysyvät rapeina.
Vinkki: Voit tehdä nämäkin halutessasi valmiiksi, säilytä kuivassa. Käytä puolet valmiista kapriksista alla olevien kukkakaalien dipin seassa.

LIMEMARINOITU PUNASIPULI
1 punasipuli
1-2 limeä
1/2 tl hienoa sokeria

Leikkaa sipuli ohuen ohuiksi renkaiksi ja purista päälle limen mehu ja lisää ripaus sokeria.
Anna muhia tovi ennen tarjoilua.

LYTTYPOTUT
8-12 kpl jauhoisia pieniä perunoita keitettynä. Kuoret saa jäädä, hyvä pesu perunoille riittää.

Voisula perunoille
30 g voita
3 rkl ruohosipulia

  1. Asettele keitetyt perunat leivinpaperilla vuoratulle pellille.2
  2. Litistä potut lyttäämällä ne vaikka juomalasin avulla.
  3. Sulata kattilassa voi ja lisää ruohosipuli, lusikoi hieman jokaisen lyttypotun päälle.
  4.  Paista lyttypottuja 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
  5. Lusikoi paistettujen pottujen ylle vielä tilkka voisulaa.
  6. Lyttypotut tarjoillaan savuporotahnan kera, päälle tulee muutama friteerattu kapris ja limemarinoitua punasipulia.

Osta lisäksi sydänsalaattikerä tai kaksi ja pari endiiviä. Tarjoillaan sunnuntaina savuporotahnaa myös niistä.

RAPEAT KUKKAKAALIT JA PIPARJUURIDIPPI

Tuplaleivitetyt kukkakaalit ovat koko perheen herkkua, muuntele dippiä makusi mukaan.

1 kukkakaali

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Irrottele pienen veitsen avulla kukkakaali suupalan kokoisiksi nupuiksi.
Kiehauta kukkakaaleja suolatussa vedessä minuutin ajan ja huuhtele jääkylmällä vedellä, asettele kuivumaan keittiöliinan päälle.

Leivitys
2 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
2 dl pankojauhoja
1 dl raastettua parmesaania
4 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
ripaus suolaa

1. Levitä vehnäjauhot ensimmäiselle lautaselle.
2. Riko ja vispaa kevyesti munat toiselle lautaselle.
3. Sekoita parmesaani, pankojauhot ja hienonnettu lehtipersija kolmannelle lautaselle.

Pyörittele kukkakaalit vehnäjauhossa, uita kukkikset sen jälkeen kananmunassa ja anna ylimääräisen valua pois. Pyörittele kukin nuppu pankojauhoseoksessa ja asettele kukkikset leivinpaperille, pellille.

Paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuutin ajan.

PIPARJUURIDIPPI
2 dl turkkilaista jugurttia
3 rkl piparjuuritahnaa
ripaus suolaa
mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
Sekoita dipin ainekset ja kelmuta jääkaappiin.

Tarjoile kukkakaalien kanssa, ripottele pinnalle friteerattuja kapriksia, joiden ohje on ylempänä.
Vinkki: voit valmistaa dipin jääkaappiin hyvissä ajoin.

SUKLIS
Tumman suklaan ja ranskankerman liitto on täydellinen, tähän tulee himo eikä makeutta ole liikaa. Lakat voi halutessaan jättää pois, itse pidän suutuntumasta jonka ne jälkkäriin tuovat.

200 g tummaa suklaata (70%)
200 g ranskankermaa
3 rkl lakkoja (herättele sulatetut lakat 1 rkl sokerilla)
ripaus kuivattua puolukkajauhetta
pari hiutaletta sormisuolaa

Sulata suklaa hitaasti vesihauteessa.
Vispaa monitoimikoneen avulla yhteen kuohkeaksi vaahdoksi ranskankerman kanssa.
Sekoita joukkoon lakat ja muotoile massa heti kahden lusikan avulla kauniiksi ovaalinmuotoisiksi palleroiksi.
Ripottele kunkin annoksen päälle kuivattua puolukka-, mustikka-, tai tyrnijauhetta ja minipieni ripaus sormisuolaa.

Huomio: voit tehdä valmiiksi kaiken kursivoidun eli

– keitä perunat
– valmista savuporotahna ja kelmuta huolella
– tee limemarinoitu punasipuli pieneen tiiviiseen purkkiin
– sekoita piparjuuridippi

 

 

4 kommenttia

  1. Ripazu 5 kuukautta ago

    Jes jes jes. Teen valmistelut ja kokkaan kuin osaisin kokata

    • Author
      Hanna 5 kuukautta ago

      Sinähän osaat! Sunnuntaihin!

  2. hanna 5 kuukautta ago

    Heippa,

    mites sukliksessa lämpötilat, kun vatkataan sulatettu suklaa ranskankerman joukkoon? Pitääkö jäähdyttää suklaa kunnolla vai voiko olla lämmintä?

    Ihanaa #sunnuntaiserviisiä sinne!

    • Author
      Hanna 5 kuukautta ago

      Tehdään suklis yhdessä sunnuntaina, ohjaan sitten tarkemmin näiden salat. Mut jos teet jo ennakkoon, niin suklaata voi jäähdyttää tovin ennen sekoittamista.

Kommentoi artikkelia Hanna Click here to cancel the reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*