Karitsanpotkaa kolmessa vartissa

Karitsanpotkaa kolmessa vartissa
8.12.2015 Hanna
Kategoriat: ruoka, yleinen

hannag karitsanpotkaa painekattilassahannag karitsanpotkaa painekattilassa

Liekö mahdollista kypsentää karitsanpotka alle tunnissa? Epäileväisenä olin minäkin, kun sain Verkkokaupasta painekattilan mukaani. Mitä minä siellä Verkkokaupassa tein? Ottivat kirjamme sinne joulumyyntiin, kävin siis tutustumassa tiluksiin ja sain viemisiä.

Ruoka kypsyy painekattilassa nopeammin, kun veden kiehumispiste nousee. Energiankulutus vähenee sekin, kun keittoaika lyhenee huomattavasti. Päätin ottaa tulikokeeseen yhden lempiruoistani,  karitsanpotkat.

hannag karitsanpotkaa painekattilassa hannag karitsanpotkaa painekattilassaSuurin työ tässä reseptissä on vihannesten pilkkominen, niitä tosin ei olisi tarvinnut silputa näinkään pieneksi, kattila kun latasi kaiken atomeiksi. Odottakaapas lopputulosta.

Karitsanpotkaa (7 litran painekattilassa) ohjeesta riittää kuudelle

0,5 dl oliiviöljyä
4 kpl karitsanpotkaa
suolaa
2 porkkanaa
3 sellerinvartta
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
3 purkkia tomaattimurskaa (esim. Mutti)
2 dl punaviiniä
4 rkl vasikanfondia (tai lihalientä)
tuoretta rosmariinia ja timjamia
laakerinlehti
vettä

Kuori ja pilko vihannekset. Poista karitsanpotkista jänteet ja ylimääräinen rasva veitsen avulla, tai pyydä lihakauppiasta hoitamaan homma, Stockan Herkussa hoituu pyytämällä.
Suolaa potkat kevyesti, lorauta paistinpannulle reilusti öljyä ja kuumenna kuumaksi. Nosta kaksi potkaa pannulle ja annan ruskistua muutama minuutti, käännä ympäri ja ruskista toinenkin puoli. Toista kaikille potkille, siirrä syhjään.

hannag karitsanpotkaa painekattilassaTällä välillä kuumenna reilusti oliiviöljyä painekattilassa, ja lisää mukaan kaikki pilkotut vihannekset ja mausteet. Anna pöhistä muutaman minuutin ajan, välillä sekoitellen.

Ihana tuoksu, eikö vaan?

Lisää kattilaan tomaattisäilykkeet ja fondi, kiehauta. Lisää punaviini ja kiehauta. Nosta kattilaan ruskistetut potkat ja lisää vettä siten, että kattila on n. 2/3 täynnä ja sulje kattila.
Tämä oli ensimmäinen kerta kun painekattilaa käytin, ja kaikki meni mainiosti. Ei räjähdysvaaraa, ei paniikkia. Kattilan kansi väännetään kiinni siten, ettei se vahingossakaan pääse aukeamaan. Venttiilistä tulee liika paine ulos ja seuranasi on sihinää ja suhinaa, systeemi puhisee itsekseen siinä liedellä – itse pidin tovin täydellä teholla ja laskin sitten 2/3 teholle.

45 minuuttia ja sen pitäisi olla valmista. Jännittää? Poistetaan ensin paine tuosta pienestä vivusta ja avataan kansi!

hannag karitsanpotkaa painekattilassa

Uskomatonta, täydellinen setti siellä kannen alla! Ensimmäinen annos nautittiin ihan sellaisenaan. Liha oli niin mureaa, että se irtosi luista ihan keyesti ravistamalla. Normaalisti haudutan näitä potkia kolmekin tuntia. Nyt koko homma alle tunnissa, pilkkomisine kaikkineen. Tervetuloa elämääni, painekattila!
Mausteita voit säätää makusi mukaan, marokkolaisen vivahteen saat rusinoilla, taateleilla ja kanelilla. Sitä aiomme testata joulupöytään. Tai ehkäpä manteleita, cayennenpippuria tai ras el hanout’ia…
hannag karitsanpotkaa painekattilassa

KILPAILU:

Mitä sinä kokkaisit painekattilalla, jos sellaisen voittaisit? Vastaa 11.12. klo 18:00 mennessä ja olet mukana Anton Oliver -painekattilan arvonnassa. (arvo 49,90 euroa)

Kilpailu on päättynyt. Voittajaksi arvottiin Minna J. joka jätti kommenttinsa 9.12.2015. Onnea Minna!

 

Yhteistyössä Verkkokauppa.com

68 kommenttia

  1. Lauram 4 vuotta ago

    Hernekeittoa *sydänsilmäemoji*

  2. Pauliina 4 vuotta ago

    Kokkaisin rakkaalleni hänen lempiruokaansa Farangin karamellipossua jonka valmistus kestää tavallisesti kaksi päivää. Ehtisinkö painekattilassa tehdä sen päivässä?

  3. Teea 4 vuotta ago

    Kokkaisin papuja! Ostin kerran painekattilan, se oli upea, mutta se ei toiminut tai en osannut käyttää sitä!? Se oli tilattu kimppatilauksena Saksasta ja päädyin luopumaan siitä sen sijaan, että olisin alkanut hoitaa asiaa. Uusi olisi tervetullut 🙂

  4. Kaneli 4 vuotta ago

    Karjalainen anoppini valmisti aikoinaan vaijan onkimista pikkukaloista herkullista kalapottia. Haudutusaika on pitkän pitkä, jotta ruodotkin sulavat. Haluaisin kokeilla sen valmistamista painekattilalla.

  5. Ville S. 4 vuotta ago

    Hauduttaisin naudan lihaa ”Barbacoa” tyyliin ja tekisin siitä täytteen mexicolaistyyliseen wrappiin tai ”tacosalaattiin”.

  6. Auli Mäki 4 vuotta ago

    Kypsentäisin häränhäntiä peltilihapiirakkaan. Bonuksena ihana liemi.

  7. Terhi 4 vuotta ago

    Rakkaani rakastaa lihaa eritoten possua. Emme ehdi näkemään juurikaan arkena, joten viikonloppuihin satsataan 100% rakkauden suhteen, myös kokkailun. Rakkauskokkausaikamme on siis kortilla. Ruoanlaitto on intohimo ja siihen menisi tämä kattilan kanssa aikaa juuri kohtuullisen vähän. Kokkaisin hänelle rakkaudella possua eri muodoissa <3

  8. Heidi 4 vuotta ago

    Keittelisin hernekeittoa joulukinkun jämistä.

  9. annabanana 4 vuotta ago

    Tekisin burgundinpataa pikakelauksella:-)

  10. Kati 4 vuotta ago

    Vähänkö ois tarpeen tässä kiireessä… Jotain ihanaa lammaspataa…

  11. Julia 4 vuotta ago

    Kokeilisin kerrankin iskän borssi reseptiä jos voittaisin 🙂 Hänellä menee koko päivä keittämiseen, testaisin miten painekattilalla 😉

  12. Peggy 4 vuotta ago

    Jopa kuulostaa näppärältä kattilalta! Tekisin ehdottomasti ensimmäisenä karitsanpotkaa 🙂

  13. Leena 4 vuotta ago

    Teksisin naudanpaistista herkkuruokaani eli tillilihakastiketta. Sen tekeminen rajoituu aina viikonloppun, koska lihojen haudutus vie niin paljon aikaa.

  14. vipellys 4 vuotta ago

    Aloittaisin tästä!
    En ole ikinä painekattilaa edes tavannut, mutta karitsasta tykkäilen. 🙂

  15. Hensu 4 vuotta ago

    Hampurilaisiin pulled elkkiä *slurpsista*

  16. letti 4 vuotta ago

    lihaa ja parsaalia. en tosin yhtäaikaa

  17. pauliina 4 vuotta ago

    Tekisin liha ruokia rakastavalle miehelleni pulled porkkia tai sitten tätä! Olisipa ihana yllättää tälläisellä ruualla mies joskus arkena! Arjen kiireissä kun ruoka sattuu olemaan yleensä jotain nopeaa ja helppoa, nyt saisi viikonlopun hyvät maut myös arkeen!

  18. Sari 4 vuotta ago

    Häränhäntää tai bolognese kastikkeen jauhelihasta

  19. Salla Kaartinen 4 vuotta ago

    Eilen teimme puoliskoni kanssa yhtä meidän arkiruoka herkkua, eli karjalanpaistia. Kummallakin oli sen verran nälkä, että olisi painekattilalle ollut kyllä käyttöä. Jos voittaisin kattilan, antaisin sen siis miehelleni joululahjaksi ja todennäköisestä olisi, että ensimmäinen siinä tehty ruoka olisi karjalanpaistia!

    Terkuin Salla

  20. Murkinamasu 4 vuotta ago

    Burgundin pataa. Se on minulle syksyn lohduttavinta ruokaa. Ihanat maut ja muistot.

  21. Larppa 4 vuotta ago

    Juurikin lihapatoja! Ne on niin hyviä, mutta aikaa vieviä.

  22. Maija R. 4 vuotta ago

    Kyllä, sitä pulled porkia tekisin, nam!

  23. Katariina 4 vuotta ago

    Valmistaisin burgundinpataa uudenvuoden herkuksi 🙂

  24. E. 4 vuotta ago

    Chili con carnea, olisi hauska testata menisikö saman tulisuuden ja mausteiden harmonian saantiin aikaa samalla mitalla kuin perinteisesti kokatessa.

  25. Ruisleipä 4 vuotta ago

    Papuja. Linssikeittoa. Punajuurisosekeittoa. Kanakeitto kokonaisesta kanasta. Parasta.

  26. Jellamari 4 vuotta ago

    Osso bucoa… tai ehkä karitsan potkia… tai ehkä burgundin pataa …

  27. Roosa 4 vuotta ago

    Tämä reseptisi kuulostaa ihanalta, en ole ikinä tehnyt karitsanpotkaa! Myös muut liharuoat naudasta tai possusta kelpaisivat, rakastan suuhun sulavaa lihaa ja syön ihan pelkiltään, eipä sitä oikeastaan edes lisuketta tarvitse

  28. sari 4 vuotta ago

    riisipuuroa 🙂

  29. Anu 4 vuotta ago

    Kokkailisin heti alkuun kasvisruokia.

  30. Anniina 4 vuotta ago

    Kyllä se jotain poroa täytyis olla.

  31. Eija 4 vuotta ago

    Karjalanpaistia.

  32. MillaVee 4 vuotta ago

    Ensitestaukseen pääsisi juurikin tämä resepti!

  33. Nina 4 vuotta ago

    Kokeilisin tuota sinun reseptiä, kuulosti niin herkulliselta. Jokin pitkään haudutettava pata voisi myös olla kokeilemisen väärti.

  34. Teemu 4 vuotta ago

    Ai että.. Iso porukka frendejä pöydän ääreen pitkän laskettelupäivän jälkeen ja kattilaan satokausikalenterista juurekset ja metsästyskaudella tietenkin peuran niskaa tai rusakkoa. Snadisti yrttejä, suolaa, pippuria ja valkosipulia. Ei kai siihen muuta tarvita.. Paitsi tietenkin hyvää punaviiniä!! Tuoretta lähiruokaa loistavassa seurassa.. jaettu ilo on paras ilo!!

  35. ninni 4 vuotta ago

    Coq au vin

  36. Enna 4 vuotta ago

    Ranskalaista sipulikeittoa! Koko kattilallisen!

  37. Minna 4 vuotta ago

    Lihapatoja, keittoja…

  38. Ritva 4 vuotta ago

    Kokkasin ensin karjalanpaistia. Meillä on neljä urheilevaa lasta ja kaikkien suurinta herkkua on kaikki pataruoat. Voit vain kuvitella mikä määrä ruokaa meillä kuluu…

  39. Tiiana 4 vuotta ago

    Lihapatoja tulisi tehtyä varmasti useammin, monen tunnin hauduttelut ei arkena onnistu ja viikonloppuisinkin on monasti aikataulutusta että saa tarpeeksi pitkään hautua.

  40. Minna J. 4 vuotta ago

    Lihakeittoa, kuten äiti teki, kun olin lapsi. Tosin näitä potkiakin olisi pakko tyypata.

  41. Laura 4 vuotta ago

    Juurikin pitkään kypsytettäviä lihoja, joita en nykyään valmista oikeastaan ikinä. Kutsuisin ystävät dinnerille 🙂

  42. Laura 4 vuotta ago

    Oijoi, tällä reseptillä lähtisi painekattilaneitsyys minultakin.

  43. Marja 4 vuotta ago

    Possun lapaa olutliemessä, saisi tortilla täytteensä ripeästi.

  44. Mallaspulla 4 vuotta ago

    Tämä sinun karitsaohjeesi on täydellisen koukuttava, joten ensin kokeilisin sitä. Seuraavaksi laittaisin hernekeiton porisemaan, jonka jälkeen vuorossa olisivat burgundinpata ja nyhtöpossu. Niitä valmistellessani lista kattilaan sopivista ruuista olisi varmasti jo huisin pitkä, joten käyttöä tälle löytyisi aivan valtavasti.

  45. Minnie 4 vuotta ago

    Enpä vielä tiedä mitä kokkaisin, ensin ajattelin että en edes osallistu arvontaan. Muistan painekattilan lapsuudestani 70-luvulta pelottavana härvelinä, josta paineet joskus karkasi kovalla pihinällä ja höyryllä. Mutta nyt alkoi kiinnostaa tekniikan kehitys ja voisin antaa painekattilalle uuden mahdollisuuden.

  46. Aino S 4 vuotta ago

    Hernaria!

  47. Anna 4 vuotta ago

    Tekisin ehdottomasti ihanaa hirvipataa!

  48. Mari 4 vuotta ago

    Meillä haudutetaan yleensä pitkään leivinuunissa paisteja yms., mutta olisi kiva kokeilla saisiko tuolla kattilalalla hippasen nopeammin esim. hirvipaistin mureaksi! 🙂

  49. pillo 4 vuotta ago

    Voi jestas, jos painekattilan saisin niin kanaa koittaisin ensimmäisenä (ei broileria) koska se on erittäin edullista mutta tajuttoman pitkä kypsymisaika jos sittenkään mureaxi sitä saa,kokeiltu on noin 30 vuotta sitten ensin keitin pitkään sitten paistoin ja vielä grillasin pöytä grillillä ja lopputulos oli sitkeä ja kamala jotenka mukana ollaan.
    Terv. Pillo

  50. Leena 4 vuotta ago

    Mä kokeilisin pulled porkia! 🙂

  51. moonangel 4 vuotta ago

    Sinun reseptiäsi lähtisin ehdottomasti kokeilemaan! 🙂 Painekattila on kyllä ihan uusi tuttavuus.

  52. Riikka 4 vuotta ago

    Karjalanpaistia <3 Meidän suvun perinneruokaa.

  53. Maarit 4 vuotta ago

    Isäni ampumaa hirvenlihaa.

  54. Minna 4 vuotta ago

    Jos voittaisin antaisin padan äidilleni, joka taatusti tekisi ties mitä herkkupatoja tällä 🙂

  55. Katje 4 vuotta ago

    Joku ihana lihapata, vaikka goulash?

  56. Kati 4 vuotta ago

    Hirven lihaa eri muoodoissaan, tietenkin.

  57. Sanni 4 vuotta ago

    Hello HannaG! Ehdottomasti englantilaistyyppistä Beef and Ale -pataa ja siihen sitten ihanaa olutta ja rapeakuorista leipää sekä kirnuvoita kyytipojaksi. Nam!

  58. emmunen 4 vuotta ago

    Meillä oli kotona aikoinaan painekattila ja sillä äitini teki herkullisia ruokia.
    Minä laittaisin sinne ensimmäisenä luomukanan! kot kot.

  59. helssu 4 vuotta ago

    Joko liha – tai hernekeittoa en osaa päättää.

  60. Sami 4 vuotta ago

    Saisikohan polognesen hiukkasen nopeammin suussa sulavaksi?

  61. Jonna Pennanen 4 vuotta ago

    Riistaa; esim. hirveä tai lintua.. parasta <3

  62. Tuorepuristettua 4 vuotta ago

    Oi, kokkaisin ehdottomasti kanaa mustapapukastikkeessa eteläamerikkaisin mauin sekä kananjämistä vietnamilaista pho-keittoa!

  63. Paula 4 vuotta ago

    Tekisin kanaa marokkolaisin maustein ja tarjoilisin ystävilleni, joiden kanssa olen lomaillut Marrakechissä.

  64. Linda 4 vuotta ago

    Varmaan useimmiten tulisi tehtyä ruokaa pavuista tai herneistä. Mustapapukeitto, mustapaputahna, vanha kunnon hernari, näitä olen tehnyt usein ja kiroillut kun papujen keittäminen kestää ja poltan ne sen takia välillä pohjaan.

  65. EmiliaMaria 4 vuotta ago

    Australian mastercheffissä tämä oli muutama vuosi sitten suurin hitti, KAIKKI tehtiin painekattilassa 😀 Itse kokkaisin varmaan kans jotain pataruokaa, pulled porkia tai juurikin lammasta.

  66. Mari 4 vuotta ago

    Varmaan tulisi ensimmäisenä testattua tätä resepti ☺

  67. ReettaK 4 vuotta ago

    Tekisin varmaan jotain hirvenlihapataa.

  68. Cecil 4 vuotta ago

    Tekisin bravuuriani häränhäntäpataa. Jonka ainekset ovat muuten melkein tismalleen samat kuin karitsanpotkaohjeessasi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*