Liekö mahdollista kypsentää karitsanpotka alle tunnissa? Epäileväisenä olin minäkin, kun sain Verkkokaupasta painekattilan mukaani. Mitä minä siellä Verkkokaupassa tein? Ottivat kirjamme sinne joulumyyntiin, kävin siis tutustumassa tiluksiin ja sain viemisiä.
Ruoka kypsyy painekattilassa nopeammin, kun veden kiehumispiste nousee. Energiankulutus vähenee sekin, kun keittoaika lyhenee huomattavasti. Päätin ottaa tulikokeeseen yhden lempiruoistani, karitsanpotkat.
Suurin työ tässä reseptissä on vihannesten pilkkominen, niitä tosin ei olisi tarvinnut silputa näinkään pieneksi, kattila kun latasi kaiken atomeiksi. Odottakaapas lopputulosta.
Karitsanpotkaa (7 litran painekattilassa) ohjeesta riittää kuudelle
0,5 dl oliiviöljyä
4 kpl karitsanpotkaa
suolaa
2 porkkanaa
3 sellerinvartta
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
3 purkkia tomaattimurskaa (esim. Mutti)
2 dl punaviiniä
4 rkl vasikanfondia (tai lihalientä)
tuoretta rosmariinia ja timjamia
laakerinlehti
vettä
Kuori ja pilko vihannekset. Poista karitsanpotkista jänteet ja ylimääräinen rasva veitsen avulla, tai pyydä lihakauppiasta hoitamaan homma, Stockan Herkussa hoituu pyytämällä.
Suolaa potkat kevyesti, lorauta paistinpannulle reilusti öljyä ja kuumenna kuumaksi. Nosta kaksi potkaa pannulle ja annan ruskistua muutama minuutti, käännä ympäri ja ruskista toinenkin puoli. Toista kaikille potkille, siirrä syhjään.
Tällä välillä kuumenna reilusti oliiviöljyä painekattilassa, ja lisää mukaan kaikki pilkotut vihannekset ja mausteet. Anna pöhistä muutaman minuutin ajan, välillä sekoitellen.
Ihana tuoksu, eikö vaan?
Lisää kattilaan tomaattisäilykkeet ja fondi, kiehauta. Lisää punaviini ja kiehauta. Nosta kattilaan ruskistetut potkat ja lisää vettä siten, että kattila on n. 2/3 täynnä ja sulje kattila.
Tämä oli ensimmäinen kerta kun painekattilaa käytin, ja kaikki meni mainiosti. Ei räjähdysvaaraa, ei paniikkia. Kattilan kansi väännetään kiinni siten, ettei se vahingossakaan pääse aukeamaan. Venttiilistä tulee liika paine ulos ja seuranasi on sihinää ja suhinaa, systeemi puhisee itsekseen siinä liedellä – itse pidin tovin täydellä teholla ja laskin sitten 2/3 teholle.
45 minuuttia ja sen pitäisi olla valmista. Jännittää? Poistetaan ensin paine tuosta pienestä vivusta ja avataan kansi!
Uskomatonta, täydellinen setti siellä kannen alla! Ensimmäinen annos nautittiin ihan sellaisenaan. Liha oli niin mureaa, että se irtosi luista ihan keyesti ravistamalla. Normaalisti haudutan näitä potkia kolmekin tuntia. Nyt koko homma alle tunnissa, pilkkomisine kaikkineen. Tervetuloa elämääni, painekattila!
Mausteita voit säätää makusi mukaan, marokkolaisen vivahteen saat rusinoilla, taateleilla ja kanelilla. Sitä aiomme testata joulupöytään. Tai ehkäpä manteleita, cayennenpippuria tai ras el hanout’ia…
KILPAILU:
Mitä sinä kokkaisit painekattilalla, jos sellaisen voittaisit? Vastaa 11.12. klo 18:00 mennessä ja olet mukana Anton Oliver -painekattilan arvonnassa. (arvo 49,90 euroa)
Kilpailu on päättynyt. Voittajaksi arvottiin Minna J. joka jätti kommenttinsa 9.12.2015. Onnea Minna!
Yhteistyössä Verkkokauppa.com
68 kommenttia
-
Hernekeittoa *sydänsilmäemoji*
-
Kokkaisin rakkaalleni hänen lempiruokaansa Farangin karamellipossua jonka valmistus kestää tavallisesti kaksi päivää. Ehtisinkö painekattilassa tehdä sen päivässä?
-
Kokkaisin papuja! Ostin kerran painekattilan, se oli upea, mutta se ei toiminut tai en osannut käyttää sitä!? Se oli tilattu kimppatilauksena Saksasta ja päädyin luopumaan siitä sen sijaan, että olisin alkanut hoitaa asiaa. Uusi olisi tervetullut 🙂
-
Karjalainen anoppini valmisti aikoinaan vaijan onkimista pikkukaloista herkullista kalapottia. Haudutusaika on pitkän pitkä, jotta ruodotkin sulavat. Haluaisin kokeilla sen valmistamista painekattilalla.
-
Hauduttaisin naudan lihaa ”Barbacoa” tyyliin ja tekisin siitä täytteen mexicolaistyyliseen wrappiin tai ”tacosalaattiin”.
-
Kypsentäisin häränhäntiä peltilihapiirakkaan. Bonuksena ihana liemi.
-
Rakkaani rakastaa lihaa eritoten possua. Emme ehdi näkemään juurikaan arkena, joten viikonloppuihin satsataan 100% rakkauden suhteen, myös kokkailun. Rakkauskokkausaikamme on siis kortilla. Ruoanlaitto on intohimo ja siihen menisi tämä kattilan kanssa aikaa juuri kohtuullisen vähän. Kokkaisin hänelle rakkaudella possua eri muodoissa <3
-
Keittelisin hernekeittoa joulukinkun jämistä.
-
Tekisin burgundinpataa pikakelauksella:-)
-
Vähänkö ois tarpeen tässä kiireessä… Jotain ihanaa lammaspataa…
-
Kokeilisin kerrankin iskän borssi reseptiä jos voittaisin 🙂 Hänellä menee koko päivä keittämiseen, testaisin miten painekattilalla 😉
-
Jopa kuulostaa näppärältä kattilalta! Tekisin ehdottomasti ensimmäisenä karitsanpotkaa 🙂
-
Teksisin naudanpaistista herkkuruokaani eli tillilihakastiketta. Sen tekeminen rajoituu aina viikonloppun, koska lihojen haudutus vie niin paljon aikaa.
-
Aloittaisin tästä!
En ole ikinä painekattilaa edes tavannut, mutta karitsasta tykkäilen. 🙂 -
Hampurilaisiin pulled elkkiä *slurpsista*
-
lihaa ja parsaalia. en tosin yhtäaikaa
-
Tekisin liha ruokia rakastavalle miehelleni pulled porkkia tai sitten tätä! Olisipa ihana yllättää tälläisellä ruualla mies joskus arkena! Arjen kiireissä kun ruoka sattuu olemaan yleensä jotain nopeaa ja helppoa, nyt saisi viikonlopun hyvät maut myös arkeen!
-
Häränhäntää tai bolognese kastikkeen jauhelihasta
-
Eilen teimme puoliskoni kanssa yhtä meidän arkiruoka herkkua, eli karjalanpaistia. Kummallakin oli sen verran nälkä, että olisi painekattilalle ollut kyllä käyttöä. Jos voittaisin kattilan, antaisin sen siis miehelleni joululahjaksi ja todennäköisestä olisi, että ensimmäinen siinä tehty ruoka olisi karjalanpaistia!
Terkuin Salla
-
Burgundin pataa. Se on minulle syksyn lohduttavinta ruokaa. Ihanat maut ja muistot.
-
Juurikin lihapatoja! Ne on niin hyviä, mutta aikaa vieviä.
-
Kyllä, sitä pulled porkia tekisin, nam!
-
Valmistaisin burgundinpataa uudenvuoden herkuksi 🙂
-
Chili con carnea, olisi hauska testata menisikö saman tulisuuden ja mausteiden harmonian saantiin aikaa samalla mitalla kuin perinteisesti kokatessa.
-
Papuja. Linssikeittoa. Punajuurisosekeittoa. Kanakeitto kokonaisesta kanasta. Parasta.
-
Osso bucoa… tai ehkä karitsan potkia… tai ehkä burgundin pataa …
-
Tämä reseptisi kuulostaa ihanalta, en ole ikinä tehnyt karitsanpotkaa! Myös muut liharuoat naudasta tai possusta kelpaisivat, rakastan suuhun sulavaa lihaa ja syön ihan pelkiltään, eipä sitä oikeastaan edes lisuketta tarvitse
-
riisipuuroa 🙂
-
Kokkailisin heti alkuun kasvisruokia.
-
Kyllä se jotain poroa täytyis olla.
-
Karjalanpaistia.
-
Ensitestaukseen pääsisi juurikin tämä resepti!
-
Kokeilisin tuota sinun reseptiä, kuulosti niin herkulliselta. Jokin pitkään haudutettava pata voisi myös olla kokeilemisen väärti.
-
Ai että.. Iso porukka frendejä pöydän ääreen pitkän laskettelupäivän jälkeen ja kattilaan satokausikalenterista juurekset ja metsästyskaudella tietenkin peuran niskaa tai rusakkoa. Snadisti yrttejä, suolaa, pippuria ja valkosipulia. Ei kai siihen muuta tarvita.. Paitsi tietenkin hyvää punaviiniä!! Tuoretta lähiruokaa loistavassa seurassa.. jaettu ilo on paras ilo!!
-
Coq au vin
-
Ranskalaista sipulikeittoa! Koko kattilallisen!
-
Lihapatoja, keittoja…
-
Kokkasin ensin karjalanpaistia. Meillä on neljä urheilevaa lasta ja kaikkien suurinta herkkua on kaikki pataruoat. Voit vain kuvitella mikä määrä ruokaa meillä kuluu…
-
Lihapatoja tulisi tehtyä varmasti useammin, monen tunnin hauduttelut ei arkena onnistu ja viikonloppuisinkin on monasti aikataulutusta että saa tarpeeksi pitkään hautua.
-
Lihakeittoa, kuten äiti teki, kun olin lapsi. Tosin näitä potkiakin olisi pakko tyypata.
-
Juurikin pitkään kypsytettäviä lihoja, joita en nykyään valmista oikeastaan ikinä. Kutsuisin ystävät dinnerille 🙂
-
Oijoi, tällä reseptillä lähtisi painekattilaneitsyys minultakin.
-
Possun lapaa olutliemessä, saisi tortilla täytteensä ripeästi.
-
Tämä sinun karitsaohjeesi on täydellisen koukuttava, joten ensin kokeilisin sitä. Seuraavaksi laittaisin hernekeiton porisemaan, jonka jälkeen vuorossa olisivat burgundinpata ja nyhtöpossu. Niitä valmistellessani lista kattilaan sopivista ruuista olisi varmasti jo huisin pitkä, joten käyttöä tälle löytyisi aivan valtavasti.
-
Enpä vielä tiedä mitä kokkaisin, ensin ajattelin että en edes osallistu arvontaan. Muistan painekattilan lapsuudestani 70-luvulta pelottavana härvelinä, josta paineet joskus karkasi kovalla pihinällä ja höyryllä. Mutta nyt alkoi kiinnostaa tekniikan kehitys ja voisin antaa painekattilalle uuden mahdollisuuden.
-
Hernaria!
-
Tekisin ehdottomasti ihanaa hirvipataa!
-
Meillä haudutetaan yleensä pitkään leivinuunissa paisteja yms., mutta olisi kiva kokeilla saisiko tuolla kattilalalla hippasen nopeammin esim. hirvipaistin mureaksi! 🙂
-
Voi jestas, jos painekattilan saisin niin kanaa koittaisin ensimmäisenä (ei broileria) koska se on erittäin edullista mutta tajuttoman pitkä kypsymisaika jos sittenkään mureaxi sitä saa,kokeiltu on noin 30 vuotta sitten ensin keitin pitkään sitten paistoin ja vielä grillasin pöytä grillillä ja lopputulos oli sitkeä ja kamala jotenka mukana ollaan.
Terv. Pillo -
Mä kokeilisin pulled porkia! 🙂
-
Sinun reseptiäsi lähtisin ehdottomasti kokeilemaan! 🙂 Painekattila on kyllä ihan uusi tuttavuus.
-
Karjalanpaistia <3 Meidän suvun perinneruokaa.
-
Isäni ampumaa hirvenlihaa.
-
Jos voittaisin antaisin padan äidilleni, joka taatusti tekisi ties mitä herkkupatoja tällä 🙂
-
Joku ihana lihapata, vaikka goulash?
-
Hirven lihaa eri muoodoissaan, tietenkin.
-
Hello HannaG! Ehdottomasti englantilaistyyppistä Beef and Ale -pataa ja siihen sitten ihanaa olutta ja rapeakuorista leipää sekä kirnuvoita kyytipojaksi. Nam!
-
Meillä oli kotona aikoinaan painekattila ja sillä äitini teki herkullisia ruokia.
Minä laittaisin sinne ensimmäisenä luomukanan! kot kot. -
Joko liha – tai hernekeittoa en osaa päättää.
-
Saisikohan polognesen hiukkasen nopeammin suussa sulavaksi?
-
Riistaa; esim. hirveä tai lintua.. parasta <3
-
Oi, kokkaisin ehdottomasti kanaa mustapapukastikkeessa eteläamerikkaisin mauin sekä kananjämistä vietnamilaista pho-keittoa!
-
Tekisin kanaa marokkolaisin maustein ja tarjoilisin ystävilleni, joiden kanssa olen lomaillut Marrakechissä.
-
Varmaan useimmiten tulisi tehtyä ruokaa pavuista tai herneistä. Mustapapukeitto, mustapaputahna, vanha kunnon hernari, näitä olen tehnyt usein ja kiroillut kun papujen keittäminen kestää ja poltan ne sen takia välillä pohjaan.
-
Australian mastercheffissä tämä oli muutama vuosi sitten suurin hitti, KAIKKI tehtiin painekattilassa 😀 Itse kokkaisin varmaan kans jotain pataruokaa, pulled porkia tai juurikin lammasta.
-
Varmaan tulisi ensimmäisenä testattua tätä resepti ☺
-
Tekisin varmaan jotain hirvenlihapataa.
-
Tekisin bravuuriani häränhäntäpataa. Jonka ainekset ovat muuten melkein tismalleen samat kuin karitsanpotkaohjeessasi!