Maailma on valmis, kiitos internetin! Löysin tämän vapaasti suomennettuna sanottakoon vaikka torttukuusen ohjeen Tastemade-sivustolta jonakin unettomana yönä ja sormet syyhyten annoin kaulimelle kyytiä seuraavana päivänä.
Kuusi on ihan mielettömän hauska tehdä esimerkiksi lasten kanssa ja syödä yksin kun skidit ovat painuneet yöpuulle. Tästä ensimmäisestä versiosta ei jäänyt jäljelle muuta kuin tomusokeria ja pohjaton himo saada lisää! Alaoksat ovat parhaita, sännätkää siis niille jos olette aikeissa isekä kuusen kimppuun, Joonas rakasti tuota vartta (pehmeämpää kuin oksat) ja kevyesti kärähtänyt latvatähti päätyi esikoisen suuhun.
Alkuperäisessä ohjeessa lusikoivat kuuseen Nutellaa, itse en tykkää siitä yhtään ja nythän on torttukausi, eli luumuhillot tiskiin! Jos haluat katsoa videon klikkaa Instasta @tastemade ja etsi muutama kuva taaksepäin, tosin ohje on niin iisi että onnistuu ilman videoitakin.
Kauli iso lehtitaikinalevy kahteen yhtä suureen osaan ja leikkaa molemmat puoliskot kuusen muotoon. Lätki tarpeeksi eli liikaa luumuhilloa ekan taikinakerroksen päälle ja lataa sen niskaan toinen taikina, leikkaa veitsellä kuuseen oksat ja pyörittele ne muutamaan otteeseen itsensä ympäri, jotta saat niistä kuvan kaltaisia kiemuroita. Isosta taikinalevystä jää melko paljon ylimääräistä, säkällä siitä saisi vielä toisen samanmoisen! Leikkele latvatähti parhaan taitosi mukaan, omastani tuli vähän outo, mutta symppis silti.
Nosta kuusi 225 asteiseen uuniin 15-20 minuutiksi, kiskaise kuusi tarjoilualustalle ja pöllyttele päälle valkoinen joulu tomusokerin ja siivilän avulla. Kuvia kuusesta on kokoaiset kolme, sitten piti käydä puolustamaan omaa oikeuttaan saada edes maistaa – kädet alkoivat käydä sitä tahtia kun nostin kameran itseni ja kuusen väliin.
Ken kuuseen kurkottaa, se luumuun lankeaa. Makoisaa eloa!
Ps. Instaan sit #torttukuusi – tuun vaklaamaan. Ja eiköhän tyhjennetä ne pakastealtaat siitä lehtitaikinasta.
9 kommenttia
-
Tämä sama juttu esiteltiin juuri Lattemamman blogissa.
-
Uusimmassa maku-lehdessäkin oli tämä, luumuhillolla, tottakai.
-
Kuusesta tosiaan on monta eri versiota. Itselleni tämä oli uusi juttu, jonka Tastemaden kautta bongasin ja siksi halusin sen teillekin jakaa. Mukavaa joulua!
-
Tämä vaikuttaa joulun hittileivonnaiselta.
Kiitos samoin, mukavaa joulua ja kiitokset blogista harvoin kommentoivalta vakilukijalta 🙂 -
Tyttö sanoi, että tehdään tämä, mutta omena-kanelihillolla. 🙂
Hyvää Joulua!
-Veera -
Kiitos Tuuli, ihanaa kun jätit sanasen.
-
Kuulostaa hyvältä! Kaunista joulua Veera!
-
Luumuhillo on ehkä mämmin ja maksalaatikon jälkeen inhokkilistalla siis sijalla kolme. Joten ei kiitos. Ja kun sen nutellaohjeen on KAIKKI nähneet, niin joulutorttu on siis keksitty uudestaan erimuotoisena, hiphuraa. Mä tein tästä siten kapinallisena suolaisen version, ilman tomusokeria, välissä lohitäyte, ja ihan samalta lohikulibjakilta maistui kun piirakkamuodossa, sotkua tekovaiheessa huomattavasti enemmän, mutta kerrankos sitä visuaalisen ilmeen takia panostaa.
Pingbacks
-
[…] Joulutortut maistuvat meille etenkin tomusokerilla hunnutettuna. Tämän joulun hitti on leipoa lehtitaikinasta ihana torttukuusi. Tämä on näyttävä ja maistuva tuliainen glögikutsuille. Itse valmistin kuusen omena-kanelimarmeladista, niin maistui tytöllenikin, joka ei perinteisestä luumuhillosta pidä. Vinkit kuusen valmistukseen löydät esim. Hanna Gullighsenin blogista. […]