Joulunajan ihanin juoma on shrub

Joulunajan ihanin juoma on shrub
9.12.2015 Hanna
Kategoriat: ruoka, yleinen

Kokosin kotimme keittiöön lauantaina pienen herkkupöydän, drinkki ja pientä purtavaa. Jospa näistä olisi iloa teillekin joulun alla, jos tahdotte ilahduttaa ystävää tai perhettä.

Aperitiivi kuuluu illalliseen, sanon minä. Usein se on lasi kuohuvaa, toisinaan lasi rapsakkaa valkoista.

IMG_5450
Jos kuunnellaan isoa maailmaa, ja miksi ei kuunneltaisi, sillä uutiset ovat varsin maukkaita – kallistumme shrubin puoleen. Mikäs se semmoinen shrub on?

Shrubin pohjana on siirappi joka tehdään viinietikasta, sokerista ja marjoista. Mitataan pari senttilitraa siirappia lasiin, täytetään lasi kuplavedellä tai kuohuviinillä. Itse suosin kuivaa cavaa. Alla olevasta ohjeesta saat ison purkin tiivistettä, josta saat valmistettua juomat isollekin porukalle.

Voit käyttää halutessasi myös omenaviinietikkaa, kamuni keitti siirapin vadelma-persikka-omenaviinietikalla, hän käytti marjoina kirsikoita. Nyt on oiva aika keitellä ne ei niin nätit marjat pakkasen perukoilta, siirapin keittoon kun ei tarvita ykkösluokan kaunottaria.

Shrubin voi tehdä tuhannella tapaa, tämä on omani – nopea ja helppo. Uuttaminen kylmässä on myös yksi tapa, mutta minä kun haluan kaiken valmiiksi mieluiten samoin tein eli nyt.

Mustikka-shrub siirappi
200 g pakastemustikoita (vadelmat, karhunvatukat – kaikki käy!)
2 dl sokeria
2 dl Rajamäen valkoviinietikkaa
Laita kattilaan pakastemarjat ja sokeri, kuumenna kunnes seos kuplii. Lisää joukkoon valkoviinietikka, anna kiehua pari minuuttia.
Siivilöi seos ilmatiiviiseen purkkiin, laita jääkaappiin kun siirappi on jäähtynyt.
Käytä keittämääsi siirappia juomiin n. 2 cl per lasillinen. Siirappi säilyy jääkaapissa muutaman viikon. Pikkujouluaikana tuskin viikkoakaan.

 

IMG_5458Paahdetut mantelit
200g manteleita (kuorineen)
0,5dl oliiviöljyä
hyvää sormisuolaa
Kuumenna öljy pannulla, lisää mantelit ja paahda reilu viisi minuuttia. Nosta mantelit reikäkauhalla talouspaperilla peitetylle lautaselle. Suolaa reilulla kädellä vielä kun ovat kuumia. Säilytä huoneenlämmössä.

 

IMG_5451 Tuorejuusto-vadelmaleivät

Notkista purkillinen tuorejuustoa tai ricottaa kulhossa lusikan avulla, lisää joukkoon pari desiä tuoreita tai pakastevadelmia, sekoita, jotta marjoista irtoaa mehut ja seoksesta tulee kauniin vaalenapunainen. Nostele vadelma-tuorejuustoa patonkiviipaleen päälle, koristele rucolalla ja tuoreilla vadelmilla. Tiputtele leipien päälle muutama tippa Rajamäen tummaa balsamikastiketta.

IMG_5454 IMG_5457

Jos vieraita on tulossa isompi lauma, merkkaa lasit vaikkapa kauniilla satiininauhoilla – itse löysin tuollaisen joulunpunaisen narun, jonka sidoin mieheni lasiin. Koska rakkaus.

Yhteistyössä Rajamäen

Comments (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*