Itkukana

Itkukana
7.5.2019 Hanna
Kategoriat: ruoka

MIKÄ IHMEEN ITKUKANA?

Tein Instastooreja ja kokkailin samalla arkisinta settiä, jota perheeni rakastaa.
Se kantaa nimeä itkukana, koska se nyt vaan on niin älyttömän hyvää, itkettää jos se loppuu kesken.
Sen ohjetta en kuitenkaan ole edes miettinyt jakavani. Miksi? Se on niin simppeli, että uskon jokaisen kotikokin tekevän jotain sen kaltaista jo, eikä semmoiseen ohjetta kaivata.
Väärässä olin, sillä inboksini täyttyi viesteistä, joissa vaadittiin itkukanan ohjetta, siispä jaan sen nyt täällä!

RIISIN KEITTÄMINEN
Samaan kategoriaan meni riisi, kaikkihan osaavat riisiä keittää! Tietävät, että basmatiriisi on the one and only! Väärässä olin, moni tuskaili viestien välityksellä pohjaan polttamisen, liian raa’an tai ylikypsän lopputuloksen kanssa.
Koen oloni tarpeelliseksi, sillä minä osaan keittää täydellisen riisin ja opetan sen sullekin!
Aloitetaan riisistä, se kun malttaa odotella kanaa kylkeensä siinä hellan reunalla.
Ja jos safkaa sattuisi jäämään yli, paista seuraavana päivänä koko komeus pannulla, miten se onkin aina seuraavana päivänä jos mahdollista niin vieläkin parempaa?!

BASMATIRIISI
Neljälle
2 1/2 dl basmatiriisiä
1 tl suolaa
reilusti vettä
Kiehauta runsaasti vettä kattilassa, kun vesi kiehuu, heitä mukaan suola ja riisi, sekoita kertaalleen puuhaarukalla, että riisi ei jämähdä pohjalle. Pistä ajastin kilahtamaan kymmenen minuutin kuluttua. Kun kello soi, valuta riisi kunnolla. Palauta valutettu riisi kattilaan ja peitä kannella. Se jaksaa odottaa hellan reunalla vaikka tunnin, eli valmista tämä heti kärkeen.
Kun alat tarjota riisiä, möyhennä se huolella haarukan avulla kuohkeaksi, kukaan ei halua syödä jässähtänyttä riisikakkua. Älä siis unohda pöyhiä.

ITKUKANA
Neljälle
n. 500 g broilerin sisäfileetä
4 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
2 shalottisipulia
1/2 dl tomaattipyreetä
3 rkl soijakastiketta
2 dl kermaa

Ota broilerit huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistusta.
Taputtele lihat kuivaksi talouspaperilla.
Hienonna shalottisipulit.
Kuumenna paksupohjainen tarttumaton paistinpannu n. 85 prosenttiin täydestä tehosta ja mittaa pannulle 4 rkl voita ja oliiviöljy, nosta pannulle broilerin lihat. Paista lihoja viitisen minuuttia, ne uiskentelevat mielissään voi-öljyseoksessa, käännä kylkeä kertaalleen paiston aikana.
Viiden minuutin kuluttua nostele lihat atuloilla syvälle lautaselle odottamaan ja lisää pannulla olevaan rasvaan shalottisipulit ja paista minuutin verran. Laske tarvittaessa hiukan lämpöä, jotta sipuli ei pala.
Mittaa pannulle tomaattipyree ja sekoita kunnolla, lisää soijakastike ja sekoittele, kaada mukaan kerma ja sekoita kastike tasaiseksi. Puuhaarukka on oma aseeni tässä hommassa.
Kaada kastikkeeseen esipaistetut lihat ja niistä mahdollisesti irronnut neste. Pidä lämpö sellaisena, että seos kuplii hellästi koko ajan. Anna pöhistä 7-9 minuuttia.
Voit testata kypsyyttä leikkaamalla paksuimman lihan ja kuikistamalla.
Kun broileri on kypsää, sammuta liesi.
Kokoa annokset lautasille, koristele vaikkapa herneen- tai auringonkukanversoilla. Kastikkeesta voikin käydä taistoa, jotta kaikki saavat saman verran.

Hyvää, eikö? Jaa somessa tägillä #itkukana ja tulen kuikkimaan!

7 kommenttia

  1. Kotikokki 2 viikkoa ago

    Todellakin simppeli ruoka, luulin kuuluvan jokaisen perheellisen ja ruokaa valmistavan perusreseptiikkaan. Vai haetaanko uutta some-hittia ja -nakyvyytta tarkoituksellisesti?

    • Author
      Hanna 2 viikkoa ago

      Niin luulin minäkin, kuten tekstissä totesin. Silti se ei ollut, niin paljon hyvää palautetta olen ohjeesta saanut. Mun ykkösjuttu kaikessa mitä teeh on tuottaa iloa koteihin ja keittiöihin. Haenko somehittiä ja näkyvyyttä? Hmm, kaikilla ohjeilla on mahdollisuus päätyä somehitiksi tai olla päätymättä, tuskinpa sellaista laskelmoida voi. Kivaa kevättä sulle!

  2. Lumelo 2 viikkoa ago

    Tämä oli niiiin hyväääää!! Kiitti ohjeesta! Suosittelen muuten riisinkeitintä! Itse en enää pärjäisi ilman sitä. Riisistä tulee hyvää ja mikä parasta, sitä ei tarvitse vahtia! Odottaa vaan kun laite piippaa! Helppoa! 🙂

  3. lea 2 viikkoa ago

    Todella hyvää ja yksinkertaistam tästä tuli kyllä yksi arjen vakkariruuista. Onneksi maltoin olla lisämaustamatta, eli laitoin vai ne mitä ohjeessakin. Täydellistä 🙂

  4. Riina 2 viikkoa ago

    Kiitos hyvästä ja helposta ohjeesta! Tällaisia hittejä lisää

  5. Kotkot 2 viikkoa ago

    Perjantai-illan kunniaksi testattiin tätä, kun on niin paljon kehuttu. Ikävä kyllä osoittautui meillä itku-potku-raivarikanaksi, pettymys siis:( No, riisi maistui, kiitos siis tästä vinkistä, jää käyttöön.

  6. Hansu 1 viikko ago

    Hei, kokeilin reseptiä ja tuli hyvää, kiitos ohjeesta. Vaikka olisikin aivan perusohje niin itse en ollut moista aiemmin tehnyt 🙂 Yksi kysymys, minulla kastikkeesta tuli paaaljon tummempaa kuin sinulla kuvassa, vaikka laitoin tasan samat määrät kaikkea kuin ohjeessa. Aina sama juttu jos ohjeisiin tulee soijakastiketta, mulla tulee tosi tummaa. Mistäköhän johtuu?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*