Hanna G kokkaa

Hanna G kokkaa
20.8.2018 Hanna
Kategoriat: yleinen

Vihdoinkin mun uudella kirjalla on kansi! Taitossa ahkeroidaan 24/7 ja kirja lähtee ensi viikolla painoon.
Osa teistä on seurannut pitkää prosessia tiiviisti, olen niin kiitollinen kaikesta tsempistä, jota olen teiltä saanut. Kokkiopinnot ja kirjan parissa vietetty kesä sujuivat avullanne huomattavasti mukavammin.

Kansi kertoo, että tämä on enemmän kuin ruokakirja.

Reseptiikka on osin hyvin yksinkertaista, matkan varrella opitaan lisää tekniikoita ja kirjan lopussa haastan sinut jo hollandaisen ja uppomunien pariin, paistat opeillani kalaa kuin ammattilainen ja ranskankermajäätelöäsi palvoo puoli sukua. Opit myös kokkaamaan tulevan suosikkipastasi ohjeellani, ilman luetteloa raaka-aineista.

Kerron myös minun ruokatarinani niin kuin minä sen koin, miten minusta kasvoi kokki. Ravintoloissa vietetyistä vuosista, kokkiopinnoista ja keittiövuoroista olen ominut enemmän kuin ehkä uskotkaan, jaan tukkukaupalla käytännön vinkkejä just sulle sinne kotikeittiöön. Ruoanlaitosta tulee siistimpää, tehokkaampaa ja hauskempaa. Pari drinkkiohjetta mukana myös, toki myös soittolista ratatouillen keittämistä varten ja toinen lista täydelliselle illalliselle.

Vinkkien lisäksi keräsin myös hiukan rohkeutta puhua asioista, jotka saisivat puhuttaa kansaa enemmänkin.

HannaG-kokkaa_KANSI_V1-2Ote syyskuun lopussa julkaistavasta Hanna G kokkaa -kirjasta. (Editoitu 22.8.)

Olen nähnyt kiusaamista, vähättelyä, unettomuutta ja hierarkiaa. Miehiä ja naisia, näkymättömiä aitoja ja pölyistä 50-lukua.

Olen nähnyt myös vilpittömän hyvyyden, työntekijöiden välisen solidaarisuuden, toisen auttamisen ja kiitollisuuden. Oppinut luottamuksen merkityksen ja nähnyt, miten intohimo omaan työhön ajaa eteenpäin.

Ikäväkseni näin myös liikaa alan raadollista sukupuolittuneisuutta. Kuulin lukemattomia tarinoita siitä, kuinka naisten nousu alan huipuille eli keittiömestareiksi on miinoitettu erilaisilla patriarkaalisilla ansoilla, joista harva uskaltaa puhua ääneen.

Eräs alan huippumimmi lukitsi äitiyslomalle lähtiessään pukukaappinsa oven yhdessä Helsingin arvostetuimmista ravintoloista. Palattuaan takaisin töihin hän löysi nimikylttinsä siirrettynä saman konsernin lounasravintolan pukkariin. Selkeämpää vinkkiä siitä, ettei pikkuvauvan äiti kuulu huippukeittiöihin, eivät voisi mieskollegat antaa.

Jo edesmennyt, suuresti ihailemani Anthony Bourdain ei olisi voinut olla nainen. Tilansa ottava, rääväsuinen, arrogantti ja samalla oman alansa visionääri ja tienviitoittaja. Paheksuntaa olisi aiheuttanut lapsen kotiin jättäminen, alkoholin estoton nauttiminen, armoton kiroilu ja varmasti myös liiallinen mässäily.

Naisen pitää olla keittiömaailmassa lempeä ja sopuisa. Hän ei saa valittaa sovinistisista vitseistä, eikä varsinkaan siitä, että joutuisi ikuisesti työskentelemään kallan puolella. Etenkin fine dining -piirit ovat niin pienet ja ummehtuneet, että naisen työura voi tyssätä, jos hän uskaltaa valittaa kokemistaan epäkohdista.

Naisten on aika päästä samoihin hommiin, samalla palkalla.

Aloin haastatella alalla työtä tekeviä naisia ja miehiä myös duunivuorojeni ulkopuolella, ja yksi järkyttävimmistä huomioista oli se, että tähän kannustetaan jo koulussa. Miehet grillaavat keskenään jo koulun keittiössä ja naiset ohjataan tekemään jälkkäreitä ja alkuruokia.

Ravintolamaailman johdossa ja jokaisen keittiön päättävissä elimissä tulisi ymmärtää, että naisten lannistaminen vihannesten pilkkojiksi on valtava menetys ja este alan kehittymiselle.

Itse yritän elää niin kuin opetan ja omalta osaltani teen kaikkeni vanhoillisten rakenteiden purkamiseksi. Siitäkään syystä en naura kannessa salaattikulho kädessä.

Kokin takki jäi sekin naulaan, koska naisen eurolla ei kokkitakkeja osteta.

Ei hymyilyttänyt myöskään viime vuonna Vuoden kokki -skabaa katsellessani, kun kahdestatoista semifinalistista 11 oli miehiä.

Tehdään tähän muutos.

//

Hanna G kokkaa -kirja on ennakkotilattavissa verkkokauppamme kautta. Ennakkotilaukset postitetaan heti kun kirja saapuu painotuoreena kotiimme, jossa me pakkaamme ne matkaan syyskuun viimeisellä viikolla, eli viikolla 39. Tilausten postimaksut hoidamme me, kirja kannetaan suoraan kotiisi.
Ps. Ennakkotilaajat saavat tilauksen mukana pienen yllätyksen, jolla ei ole suurta rahallista arvoa, mutta kyseisiä lahjoja ei paineta enempää kuin ennakkotilauksia tulee.

23 kommenttia

 1. Varpu K 4 vuotta ago

  Tämä tekstinpätkä kosketti todella kovaa, vähän jopa itketti. Itsekin haaveilen ravintola-alan töistä, tosin vielä etäältä. Olen tiedostanut kuvailemasi ilmiön, koska se nyt on lähes kaikkialla läsnä, mutta tän lukeminen silti järkytti. Ensin vähän pysäytti ja ehkä jopa lannisti, mutta sitten heräsi fiilis että perkele, ei auta ku mennä muuttamaan niitä rakenteita. Kiitos voimaannuttavista sanoista, oot idoli!

  • Author
   hanna 4 vuotta ago

   Hei, kiitos sun viestistä. Näitä rakenteita on ikävä kyllä kaikkialla, ei tosissaankaan auta muu kuin mennä ja muuttaa ne. Go girl! Ja suurkiitos vielä sun videoista, liikutuin ihan, oot mahtava mimmi. Kaikkea hyvää!

 2. emma 4 vuotta ago

  Hieno kansi ja kirja vaikuttaa kiinnostavalta! Pystyykö ruokarajoitteinen (kotimaiset viljat ja kananmuna) kokkailemaan joitain reseptejä, kirja kiinnostaisi 🙂

 3. Kitty 4 vuotta ago

  Kansikuva on todella upea ja tekstin aihe tärkeä. Ihmettelen kuitenkin, miksi tekstiä ei ole (vielä?) oikoluettu. Nopealla vilkaisullakin osuu silmään monta kirjoitus- ja kielioppivirhettä (esim. ”ei voisi mieskollegat antaa” tai ”yksi järkyttävimmistä huomiosta”).

  Kirja itsessään vaikuttaa oikein kiinnostavalta lukupaketilta. Sisältökin pääsisi ansaitsemaansa arvoon, kun myös teksti olisi viimeisteltyä.

  • Author
   hanna 4 vuotta ago

   Teksti ei ole vielä oikoluettu, en ajatellut sen olevan niin tärkeää, tämä kun on blogipostaus, kirjaan toki kaikki käydään läpí. Kiitos kuitenkin huomioista!

 4. Susanna 4 vuotta ago

  Kansi on tosi hieno, kuten myös kirjoituksesi. Jotenkin kantta arvostaa vielä enemmän kun sai kuulla sen kantaaottavasta taustasta. Kirja jo tilattu! Mulla ei oo montaa keittokirjaa omana, mutta tän haluun ehdottomasti.

  • Author
   hanna 4 vuotta ago

   Kiitos luottamuksesta!

 5. Jonsbe 4 vuotta ago

  Heti tilattu kun näin linkin kauppaan auenneen. Muutama kirja joonakselta j sulta löytyy jo hyllystä, uutta odottelen että pääsen sotkemaan sivut ruokaroiskeilla. Jos mies vaan antaa kirjan olla auki eikä tuijottele tota kantta, upea!

 6. Paula 4 vuotta ago

  Wow , upea kansi ja varmasti sisältökin!
  Tilaukseen!
  Olet kyllä niin rehellinen, rohkea , moderni ja aikaansaava , ei voi muuta kuin ihailla sinua!

 7. Leena 4 vuotta ago

  Hyvä Hanna!

 8. Aino 4 vuotta ago

  Tätä on odotettu! Ja nyt myös tilattu. Kiitos Hanna!

 9. Jada 4 vuotta ago

  Hearhear! Nostan hattua nostaa asia keskusteluun. En haluaisi sanoa tätä (koska tasa-arvon pitäis olla arkipäivää 2020-luvulla), mutta olet rohkea! Itse olen rakentanut talon viimeisen vuoden aikana ja valitettavasti todennut, että ”this is a man’s world” pitää edelleen paikkansa ja on jopa itkettävän ajankohtaista. Raksalla oli tavallista, että olin itse hoitanut jonkin reklamoinnin (meillä mä ne pääasiassa hoidin) ja sen jatkokäsittelystä soitettiin kuitenkin miehelleni, monet kuljetukset tulivat vain mieheni nimellä ja niistä soitettiin pääasiassa hänelle. Esimerkkejä on lukuisia. Tunnen itseni asian suhteen avuttomaksi, mutta olen sen verran sisuuntuvaa sorttia, että aion antaa tällaisesta toiminnasta jatkossa Joka.Ikinen.Kerta. palautetta. Harmi vaan, että nainen, joka tuo esiin omat mielipiteensä esille on hankala ja mies taas saa kunnioitusta osakseen ”suoraselkäisyydestään”…

 10. Sisko 4 vuotta ago

  Asiaa joka sana ja ikävän totta tarinaa monella muullakin alalla. Muutos lähtee rohkeista naisista!

  • Author
   hanna 4 vuotta ago

   Kaikilla aloilla, joilla moista on, se pitää tuoda julki. Ihanaa elokuuta sinulle!

 11. Anniina Iivonen 4 vuotta ago

  Hyvää, hauskaa ja älykästä tekstiä, kuten aina. Kuva on mieletön. Olenkin jo kyllästynyt söpöihin kokkinaisten keittokirjakansiin.
  Onnea ja menestystä kaikille naisille kaikissa keittiöissä ympäri maailmaa!
  Toivoo

  kokkityttären äiti

  • Author
   hanna 4 vuotta ago

   Kaunis kiitos kommentista, ihana!

 12. Nina 4 vuotta ago

  No WAU mikä kansi! Oot niin upea ja rohkea, täyttä rautaa koko nainen! En edes osaa sanoa kuinka paljon ihailen sitä, että muiden mielipiteistä välittämättä painat kohti unelmia ja muutat asenteita. Ihanaa syksyä!

 13. Author
  hanna 4 vuotta ago

  No wau mikä kommentti, kiitos! Tulipa hyvä mieli. Parasta loppukesää sulle!

 14. Riina 4 vuotta ago

  Näytit yksi päivä kirjan kuvien valinnasta instastooria ja siinä vilahti myös ”sen alkuperäisen kirjan kansi”. Se missä sulla on punaiset huulet ja paita ja iiiisoooo permispehko. Piti tulla pastakirja? Kun miettii sen ja lopputuloksen kontrastia niin ei huhhuh mikä matka. En ole kova ruokakirjojen ystävä – lähinnä siksi että keittokomerossani mahtuu kerrallaan yksi ihminen tekemään yhtä asiaa yhdellä pienellä leikkuutasolla, niin ei paljoa inspiroi yhtään mikään keittiöön liittyvä just nyt. Mutta tämän saatan jopa lukaista.

 15. Josette 4 vuotta ago

  Upea kansikuva – nostaa odotuksia sisällöstä vielä lisää 🙂 Kirjan toimitusta odotellessa..!

 16. Maijj 4 vuotta ago

  Nyt on kova! Ja MIKÄ KUVA!
  Word, muide! ONNEA!

 17. Johanna 4 vuotta ago

  Olen muutamaan otteeseen kuunnellut hetki sitten kokiksi (anteeksi keittiömestariksi, kuten äitinsä sanoo) valmistunutta sukulaispoikaa. Tuo reilu parikymppinen jätkä puhuu naiskokeista näyttäen sormillaan lainausmerkit ilmassa ”kokki”. Olen kerran kysynyt häneltä miksi hän tekee näin ”no, kun…” ja epämääräistä mutinaa. Onko tämä oppilaitoksessa tullutta asennekasvatusta vai mitä? Kotoaan hän ei kyseistä mallia ole voinut saada. Äitinsä kyllä näyttää, tällä hetkellä, hyväksyvän tuon kukkoilun ja vaan naureskelee sille.
  Sama sävy tulee esiin kun hän vertaa pääkaupunkiseudun oppilaitoksia joissa kokkeja koulutetaan. Oman oppilaitoksensa hän liputtaa pilviin, muut eivät ole mitään, eikä muualta valmistuvat osaa mitään.
  Jos tälläisellä asenteella tulee kokkeja työelämään koulunpenkiltä, niin en ihmettele sinunkaan kirjoitustasi yhtään. Voi Hanna ja muut alan naiset, on teillä työsarkaa näiden ”kokkimiesten” kanssa!
  Tuo kansi kyllä lupaa, että tämä mimmi ei helpolla anna kukkoilijoille periksi!

 18. Nimetön 2 vuotta ago

  Ruuanlaiton toivoisin itsekin hieman olevan hauskempaa ja siistimpää. Inhoan yleensä tehdä ruokaa. Ja joskus niin vaikea keksiä mitä ruokaa tehdä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*