Vietnamilainen lehtikaali-nuudelisalaatti ja Stockmann Herkun BBQ RUB BAR

Vietnamilainen lehtikaali-nuudelisalaatti ja Stockmann Herkun BBQ RUB BAR
23.5.2016 Hanna
Kategoriat: ruoka, yleinen

Yhteistyössä Stockmann Herkku
OLYMPUS DIGITAL CAMERALienee jollain mittarilla paras aika vuodesta, kansa kaivaa esiin Weberit, Big Green Eggit ja pallogrillit. Meillä ei ole kesäpaikkaa, mutta grillihommiin pääsemme silti kesän aikana – ystäväpiirissämme on grillaava kamu jos toinenkin, ja aiomme hankkia pikkuruisen pallogrillin jonka kanssa kipaisemme Kaivariin kun grilliraitojen himo alkaa olla tarpeeksi suuri.

Stockmann Herkun liha- ja kalatiskeillä on nasta palvelu, jota ainakin minä harvakseltaan grillaileva arvostan suuresti – siellä on BBQ RUB BAR, joka yksinkertaisuudessaan tarkoittaa sitä, että valitset tiskistä ensin haluamasi lihan tai kalan ja sen jälkeen tuoksuttelet itseäsi miellyttävimmän mausteseoksen ja annat liha- tai kalamestarin hieroa kuivat mausteet valitsemasi raaka-aineen pintaan. Let’s rub! Kuivamarinointi sopii etenkin grilliruokiin mainiosti, se maustaa lihan ennen grillin kuumaa syleilyä.

Päätimme lihan sijaan testata rubia ravunpyrstöjen kanssa, teimme salaatiksi Jonnan salaattikirjan ohjeen mukaan Vietnamilaisen lehtikaali-nuudelisalaatin. Viereen paistoimme That 7 Spices -mausteseoksella maustetut ravunpyrstöt. Oli herkkua! Salaatin ohje alla.

Paistoimme rubattuja ravunpyrstöjä melko kuumalla pannulla voissa ja tilkassa öljyä. Älä kuumenna pannua liiaksi, jotta mausteet eivät pala ravun pintaan, paistoaika riippuu rapujen koosta, mutta ei siinä montaa minuuttia kulu – älä paista liikaa, ravuista tulee tuolloin ikävän sitkeitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VIETNAMILAINEN LEHTIKAALI-NUUDELISALAATTI a la Jonna Vormala

Moni torppaa raa’an lehtikaalin käytön sen puumaisten ja hieman kitkerien lehtien takia. Suolaripauksella ja pienellä hieronnalla lehtikaalin saa relaamaan. Rakenne pehmenee ja maku makeutuu. Superterveellinen lehtikaali sopii raakana loistavasti vietnamilaisen nuudelisalaatin pääosaan.

200 g lehtikaalia
1/4 tl suolaa
200 g riisinuudeleita
150 g sokeriherneitä
4 porkkanaa
1 kurkku
6 kevätsipulinvartta
150 g kuorittuja maapähkinöitä
1 1/2–2 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna (minttua, basilikaa, korianteria)

 

  1. Irrota lehtikaalin lehtien paksut lehtiruodit. Revi lehdet pienemmiksi ja leikkaa veitsellä suikaleiksi.
  2. Laita lehtikaalisuikaleet kulhoon. Ripottele päälle 1/4 tl suolaa ja hiero kaalia noin minuutti.
  3. Keitä nuudelit suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta hyvin.
  4. Keitä sokeriherneitä suolatussa vedessä minuutin verran ja huuhtele sen jälkeen kylmällä vedellä, jotta kypsyminen pysähtyy.
  5. Kuori ja suikaloi tai raasta porkkanat.
  6. Pilko kurkku ja viipaloi sipulinvarret.
  7. Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla kunnes ne alkavat saada väriä.
  8. Sekoita lehtikaalien joukkoon nuudelit, sokeriherneet, porkkanat ja kurkku. Mausta kastikkeella.
  9. Ripottele päälle sipulinvarret, paahdetut pähkinät ja hienonnetut yrtit.

KASTIKE:
NUOC CHAM -VINEGRETTI

3 valkosipulinkynttä
1–1 1/2 chilipalkoa
3 rkl sokeria
1/2 dl kalakastiketta
1 dl limemehua
1 dl auringonkukkaöljyä (tai rypsiöljyä)
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna myös chili. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita kunnes sokeri on kokonaan liuennut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERATällä tontilla luvassa paljon grilliin sopivia ohjeita kesän aikana, samoin lisukkeita. Varhaiskaalisalaatista olen saanut niin paljon uusintatoiveita, että se olkoon seuraavana listalla.

Herkullista grillikesän alkua, tästä se lähtee, elämäsi tähän asti maukkain grillikesä!

6 kommenttia

  1. Suhve 2 vuotta ago

    Herkullisen näköistä! Mulla olis purkillinen kuivattua lehtikaalta, mitähän siitä vääntäis?
    Joo kaikki varhaiskaalisalaatti ehdotukset otetaan innolla vastaan! Eilen laitoin ohueksi leikatun varhaiskaalen joukkoon raastettua kesäkurpitsaa, sipulia ja avokadoa. Kastikkeeksi vain sitruunamehua, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Oli kyllä hyvää. Inkivääri raastettuna antaa kans hyvän säväyksen kaalille. Mutta lataa ehdotuksia, odotan innolla.

  2. Nina 2 vuotta ago

    Minua hämmentää monikin asia kun en ole kokkiainesta, mutta yritän silti aina! Rusinat missä tahansa on hämmentäviä minustakin. Nyt pitäisi maistaa sitä nyhtökauraa, jos joskus saa käsiin. Saapa nähdä kuinka se hämmentää.

  3. Systerini luona Ruotsissa olen törmännyt valkoiseen pizzakastikkeeseen, jota laitetaan pizzan päälle. Mulle on jäänyt epäselväksi onko se kebabkastiketta vai jotain creme fraiche -viritelmää. Joka tapauksessa sillä ei ole asiaa pizzanautintooni.

  4. Maiju 2 vuotta ago

    Kiinnostuin heti kun luin sanan varhaiskaali! Salaattiohjetta kehiin siis 🙂

  5. Iti 2 vuotta ago

    Nam, tuota täytyy kokeilla, vaikuttaa herkulliselta 🙂 olin hieman skeptinen lehtikaalin suhteen aluksi, mutta nopeastipa löysi tien jos ei nyt ihan sydämeen, niin lautasen vakiovieraaksi ainakin 🙂 Eniten minua on aina hämmentänyt rusinat väärissä paikoissa – pullassa, leivässä, maksalaatikossa – miten niin monessa paikassa oikea, ihana ja sopiva – voi toisaalla olla vaan niin väärin…:O Japanissa asuessani anko-punapaputahna, joka oli yleinen vieras jälkiruokamaisissa makeissa pullissa oli hyvin vaikea sulattaa…mutta niin vain, nyt näitä erinäisiä papujälkiruokaherkkuja on välillä ihan ikäväkin…!

  6. Minttu 2 vuotta ago

    Minua hämmentää esim. suolakurkut. En tule toimeen niiden kanssa. Enkä halua tullakaan.

    Punajuuri hämmentää myös. Pidän siitä valtavasti, mutta en osaa laittaa sitä ruoaksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*