sitruunapasta

/ hanna

IMG_1954

Jos kävelisin unissani kauppaan, ostoskoristani löytyisi sitruunoita. Ostan niitä jokaisella kauppareissulla huolimatta siitä, onko niitä jo keittiössä tusina tai kaksi. Tässä pasta, jonne upotan sitruunan jos toisenkin, kokkaan tätä nykyään useammin kuin avokadopastaa, koska tähän löytyy aina raaka-aineet kaapista. Syy siihen tuossa jo paljastuikin. Sitrushedelmien sesonki on nyt parhaimmillaan, keltaista valikoimaa piisaa ja hinta on kohdillaan. Sitruunapastasta on satoja versioita, itse tykkään eniten tästä, siksi jaan sen nyt teillekin. Pasta on raikas ja kerma tekee siitä ihanan täyteläisen. Eiköhän tyhjennetä taas eksoottiset hedelmät kauppojen hyllyistä. Tähän hymiö.
Jos et pidä sitruunoista, et pidä tästä pastasta. Minulta on kysytty kymmeniä kertoja, että voiko avokadopastata tykätä jos ei pidä avokadoista. Vastaus: Ei voi.
Jos sen sijaan tykkäät sitruunoista, tulet rakastamaan tätä! Jos keität kuivapastaa, voit laittaa pastaveden kiehumaan heti kun alat hommiin. Kun kaivan veitsen laatikosta, on valmis ruoka edessäni 13 minuutin kuluttua. Pikaruokaa parhaimmillaan!

Sitruunapasta
2 – 3:lle

250 g tuorepastaa (esim. Fettuccine tuorepasta)
yhden sitruunan raastettu kuori ja 3 rkl sitruunanmehua
25 g voita
1 dl kuivaa valkoviiniä
muutama oksa timjamia
2 dl kuohukermaa
50 g raastettua parmesaania
hyppysellinen suolaa
mustapippuria

– Täytä kattila vedellä ja laita se jo hellalle odottelemaan pastaa saapuvaksi
– Raasta parmesaani, mittaa valmiiksi voi, valkoviini ja kerma
– Huuhdo sitruuna huolella, raasta siitä kuori (varo raastamasta valkoista osaa, se on kitkerää)
– Sulata voi paistinpannulla, lisää raastettu sitruunankuori ja sitruunanmehu, keitä minuutin verran
– Lisää pannulle viini ja nosta lämpöä, kiehauta jälleen minuutti
– Lisää kerma, sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon nippu timjaminoksia, kiehauta ja anna pöhistä miedolla lämmöllä 5-7 minuuttia, kunnes kastike sakenee, keitä tällä välin tuorepasta
– Lisää kiehuvaan, suolattuun veteen tuorepasta ja anna kiehua pari minuuttia
– Ongi timjaminoksat pannulta pois, niitä ei enää tarvita
– Mausta kastike suolalla ja reilulla mustapippurilla, lisää myös puolet raastetusta parmesaanista
– Valuta pasta ja nostele se pannulle kastikkeen joukkoon, pyörittele kastike pastan kimppuun
– Annostele lautasille, lisää annosten päälle loput parmesaanista ja halutessasi tuoreita silputtuja yrttejä (esim. ruohosipuli tai lehtipersilja)

sitruunapasta hanna gullichsen
sitruunapasta hanna gullichsenVoit halutessasi heittää mukaan pekonia, mozzarellaa, pinjansiemeniä tai mitä ikinä mieleen juolahtaa, ei se pastaa ainakaan pahenna. Avomieheni söi annoksensa hiljaisuuden vallitessa. Mitä hän kommentoi? Parasta ikinä! (Kuulemma molemmat, minä ja pasta)
Ruokahalua, kamut.

Ps. Instagramiin valmiit annoskuvat #sitruunapasta – jään odottelemaan!

sitruunapasta hanna gullichsen

  • veitsi ZEN / CHEZ MARIUS
    sitruunat luomu
  • lautanen Arabia / piilopaikka
    mustapippurit SANTA MARIA / 530 gramman täyttöpakkaus (olen pippuriaddikti)

Related posts:

kuvaa vaille valmis
sanoivat tahdon
Karitsan kyljyksiä, parsaa, uuniperunoita ja parsaraita

53 kommenttia
  • NAM! Saako tätä illallakin?

    24.1.2015 15:12 ‐ Joonas

    • Heh, olen syönyt jo kolme annosta tänään, eli ei. Mennään syömään jonnekin <3

      24.1.2015 15:38 ‐ hanna

  • Ihanaa! Voin kuvitella, että rakas, Uumajaan muuttanut, kokkityttäreni on jotain vastaavaa tehnytkin (vaikka jotenkin tuntuu, että ne illalliset olivat kyllä useammin sitruuna-valkoviinirisottoja), mutta ihan mahtavaa, että tässä on nyt ohje myös tälle ikuiselle kokkikoululaiselle. :) (hymiö)

    24.1.2015 16:49 ‐ Minttu

    • kokkausiloa ja ihanaa viikonloppua sulle Minttu!

      24.1.2015 19:05 ‐ hanna

  • Mä tein eilen pollo limonelloa, joten tätä pitää kokeilla vasta ens viikonloppuna!

    Simppelit pastat ovat parhaimpia!

    24.1.2015 19:49 ‐ Sitruuna

    • Hihkaise josko tykkäsit, sitten kun olet sen tehnyt. Meillä väännetään täällä kättä, että syödäänkö tänään(kin) sitruunapastaa ;)

      25.1.2015 10:27 ‐ hanna

  • Tätähäb mäkin voisin osata duunaa, huomenna kauppaan (:

    24.1.2015 20:16 ‐ Pekka

    • Osaat varmasti, iloa köökkiin!

      25.1.2015 10:28 ‐ hanna

  • Ooh, menee testiin tänään!
    Kiitos Hanna näistä resepteistä! Ja kyllä, maailmahan on ohjeita pullollaan, mutta Sun reseptit erottuu helppoudellaan. Sillä, että listan muistaa (lähes) ulkoa kauppaan mennessä, jos sinne ylipäänsä tarvitsee mennä.

    25.1.2015 10:17 ‐ Anu

    • Kiva kuulla, kiitos Anu!

      25.1.2015 10:30 ‐ hanna

  • Kiitos Hanna, hyvää oli! Meillä lisättiin pancettaa kuutioina (miehen toive). Ehkä ensi kerralla ilman tuunausta. :)

    25.1.2015 12:35 ‐ Sanna

    • Kiva kuulla, Sanna! Ja pancetta oli vallan mainio tapa tuunata pasta, peukku sille!

      25.1.2015 12:40 ‐ hanna

  • Juuri laitoin tätä pöytään, katkarapuja lisäsin, katsotaan mitä sanovat :)

    27.1.2015 18:56 ‐ Terhi

    • Kerrothan mikä oli tuomio ;)

      27.1.2015 19:23 ‐ hanna

  • Kaikki meni, sitruunan ja kerman suloinen yhdistelmä. Mies oli myyty, 6v söi loput suoraan pannulta :) ja teinikin tykkäs. Kiitos siis reseptistä, tehdään uudelleen (huomenna…?) Terhi

    27.1.2015 21:00 ‐ Terhi

    • Mainiota, kiitos kaunis palautteesta! <3

      27.1.2015 21:16 ‐ hanna

  • Heippa Hanna! Kiitos ihanista ruokavinkeistä vuosien varrella! Olisiko kuivalle valkoviinille tässä reseptissä korvaajaa?

    28.1.2015 13:22 ‐ Miuku

    • Moikka, kiitos sinulle viestistäsi. Valkkarin voi jättää pois ja lisätä kerman määrän kahteen desiin.

      28.1.2015 14:17 ‐ hanna

  • Kokeilin tätä tänään ja tykkäsin. Pastaksi valikoitui peppardelle, mutta se oli liian leveää. Ehkä tagliatelle tai spagetti toimisivat paremmin. Annokseen lisätty serranokinkku paransi makua – suolainen kaveri oli siis hyvästä.

    28.1.2015 18:46 ‐ ville

  • Taivas miten hyvää!! Nirso poikammekin oli sitä mieltä.

    28.1.2015 22:10 ‐ Tuikku

    • Terveisiä nirsolle pojalle ja kiitos ihanasta kommentista! ;)

      28.1.2015 22:14 ‐ hanna

  • Reseptejäsi aiemminkin kokeilleena osasin odottaa, että tämä voisi olla maukas resepti (kyllähän nimikin sen jo kertoo), mutta WAU!

    Aivan älyttömän hyvää, huhhuh! Erään edellä kommentoineen vinkistä lisäsin annokseen serranonkinkkua, joka sopisi siihen hyvin, mutta pasta itsessään oli jo NIIN hyvää että lisukkeita ei välttämättä tarvita.

    Iso kiitos Hanna <3

    29.1.2015 14:48 ‐ Pinja

    • No jopas, hienoa että ihastutti. ;) kiitos viestistäsi Pinja, kaunista loppuviikkoa sinulle!

      29.1.2015 14:55 ‐ hanna

  • Hei Hanna! Haluaisin kysyä vanhasta reseptistä, koskien nimenomaisesti Safkaa maanantaista sunnuntaihin kirjan Ankanrintaa punaviinissä -reseptiä! Melkein kaikissa muissa ankkaresepteissä mitä olen lukenut/tehnyt, laitetaan ankka hetkeksi uuniin paistamisen jälkeen? Onko jokin tietty syy sille miksei tässä niin tehdä, vai kannattaisiko kuitenkin tehdä? :D Kiitos vastauksestasi!

    2.2.2015 17:05 ‐ Anita

  • Kokeiltu on, ja hyväksi havaittu! Mahtaisikohan sulla olla vielä jokunen viiniehdotus/suositus tähän?

    2.2.2015 17:34 ‐ Piitu

    • Moikka, testaapa esim. La Liebre Y La Tortuga Albarino 2012

      9.2.2015 15:15 ‐ hanna

  • Aivan törkeän herkullista! Pistin sitruunaa vähän reippaammin ja proteiinilisäksi valkoisia papuja – toimi niinkin. Nam, tätä syödään huomennakin.

    2.2.2015 22:06 ‐ Hulmuhelma

  • Tuoreen timjamin voinee tarvittaessa korvata kuivatulla, mikä olisi sopiva määrä?

    12.2.2015 12:02 ‐ Virpi

    • hyppysellinen riittää, voit lisätä sen jo valkoviiniin.

      12.2.2015 16:41 ‐ hanna

  • Aivan loistava resepti! Uusi suosikkipasta!

    13.3.2015 19:18 ‐ Petri

  • Moi! Luin ohjeen ja hetihän se oli pakko kokeilla, vaikka tässä erilaisilla lihapullilla pyörivässä taloudessa olikin käytävä kaupan (ja Alkon) kautta.. Kyllä kannatti, tosi hyvää! Itse söisin ihan lisukkeetta vaikka joka päivä, mutta olis yksi kysymys.. Nimittäin perheeseen sattuu kuulumaan 1kpl miehiä, joka mielestään ei ole syönyt jos aterian (yksi) pääkomponentti ei ole liha.. niin mikä ”varsinainen liha” mielestäsi voisi käydä tähän, mitenköhän se kannattaisi valmistaa ja maustaa? Varmaan jotain vasta lopuksi annokseen lisättävää. Serranon kinkku kuulemma lasketaan leikkeleisiin eli kasviksiin..
    Kiitos ideasta ja tästä ohjeesta!

    13.3.2015 22:39 ‐ Ruut

  • Kiitos törkeän hyvästä reseptistä! Niin hyvää oli että saatoin kuvitella olevani ravintolassa. :)

    21.3.2015 19:11 ‐ Laura

  • Tämä on ihan mahtava resepti, tokaa kertaa pannulla tällä viikolla. Nesteenä kuivaa Cavaa, toimii sekin :). Kiitos kaunis Hanna!

    27.3.2015 23:50 ‐ Marjukka Kanerva

  • Ihana ohje! Mutta mun on aina pakko virittää (muusikko kun olen…) ja näin parsasesonkina tietenkin sitä ihteään parsaa ja pikkuisen chorizoa. Toimii!

    21.5.2015 19:33 ‐ Marketta Kivimäki

  • Todella maukas pasta! Yhden huomion olen kokatessani tehnyt: ruokakerma tekee kastikkeesta vaalean kökkäreisen! Esteettinen haitta, ei merkitystä maulle, mutta vieraille kokatessa ehdottomasti kuohukermaa peliin!!!

    7.8.2015 18:51 ‐ Hekotin

  • Kuinka tärkeässä osassa tuo viini on tässä, vaikuttaako kauheasti jos jättää pois? Haluttais tehdä mutta alko ei oo auki tänään :(

    28.2.2016 14:11 ‐ Heidi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>