sitruunapasta

sitruunapasta
24.1.2015 Hanna
Kategoriat: pastalista, ruoka, yleinen

IMG_1954

Jos kävelisin unissani kauppaan, ostoskoristani löytyisi sitruunoita. Ostan niitä jokaisella kauppareissulla huolimatta siitä, onko niitä jo keittiössä tusina tai kaksi. Tässä pasta, jonne upotan sitruunan jos toisenkin, kokkaan tätä nykyään useammin kuin avokadopastaa, koska tähän löytyy aina raaka-aineet kaapista. Syy siihen tuossa jo paljastuikin. Sitrushedelmien sesonki on nyt parhaimmillaan, keltaista valikoimaa piisaa ja hinta on kohdillaan. Sitruunapastasta on satoja versioita, itse tykkään eniten tästä, siksi jaan sen nyt teillekin. Pasta on raikas ja kerma tekee siitä ihanan täyteläisen. Eiköhän tyhjennetä taas eksoottiset hedelmät kauppojen hyllyistä. Tähän hymiö.
Jos et pidä sitruunoista, et pidä tästä pastasta. Minulta on kysytty kymmeniä kertoja, että voiko avokadopastata tykätä jos ei pidä avokadoista. Vastaus: Ei voi.
Jos sen sijaan tykkäät sitruunoista, tulet rakastamaan tätä! Jos keität kuivapastaa, voit laittaa pastaveden kiehumaan heti kun alat hommiin. Kun kaivan veitsen laatikosta, on valmis ruoka edessäni 13 minuutin kuluttua. Pikaruokaa parhaimmillaan!

Sitruunapasta
2 – 3:lle

250 g tuorepastaa (esim. Fettuccine tuorepasta)
yhden sitruunan raastettu kuori ja 3 rkl sitruunanmehua
25 g voita
1 dl kuivaa valkoviiniä
muutama oksa timjamia
2 dl kuohukermaa
50 g raastettua parmesaania
hyppysellinen suolaa
mustapippuria

– Täytä kattila vedellä ja laita se jo hellalle odottelemaan pastaa saapuvaksi
– Raasta parmesaani, mittaa valmiiksi voi, valkoviini ja kerma
– Huuhdo sitruuna huolella, raasta siitä kuori (varo raastamasta valkoista osaa, se on kitkerää)
– Sulata voi paistinpannulla, lisää raastettu sitruunankuori ja sitruunanmehu, keitä minuutin verran
– Lisää pannulle viini ja nosta lämpöä, kiehauta jälleen minuutti
– Lisää kerma, sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon nippu timjaminoksia, kiehauta ja anna pöhistä miedolla lämmöllä 5-7 minuuttia, kunnes kastike sakenee, keitä tällä välin tuorepasta
– Lisää kiehuvaan, suolattuun veteen tuorepasta ja anna kiehua pari minuuttia
– Ongi timjaminoksat pannulta pois, niitä ei enää tarvita
– Mausta kastike suolalla ja reilulla mustapippurilla, lisää myös puolet raastetusta parmesaanista
– Valuta pasta ja nostele se pannulle kastikkeen joukkoon, pyörittele kastike pastan kimppuun
– Annostele lautasille, lisää annosten päälle loput parmesaanista ja halutessasi tuoreita silputtuja yrttejä (esim. ruohosipuli tai lehtipersilja)

sitruunapasta hanna gullichsen
sitruunapasta hanna gullichsen

Voit halutessasi heittää mukaan pekonia, mozzarellaa, pinjansiemeniä tai mitä ikinä mieleen juolahtaa, ei se pastaa ainakaan pahenna. Avomieheni söi annoksensa hiljaisuuden vallitessa. Mitä hän kommentoi? Parasta ikinä! (Kuulemma molemmat, minä ja pasta)
Ruokahalua, kamut.

Ps. Instagramiin valmiit annoskuvat #sitruunapasta – jään odottelemaan!

sitruunapasta hanna gullichsen

  • veitsi ZEN / CHEZ MARIUS
    sitruunat luomu
  • lautanen Arabia / piilopaikka
    mustapippurit SANTA MARIA / 530 gramman täyttöpakkaus (olen pippuriaddikti)

59 kommenttia

  1. Joonas 4 vuotta ago

    NAM! Saako tätä illallakin?

    • hanna 4 vuotta ago

      Heh, olen syönyt jo kolme annosta tänään, eli ei. Mennään syömään jonnekin <3

  2. Minttu 4 vuotta ago

    Ihanaa! Voin kuvitella, että rakas, Uumajaan muuttanut, kokkityttäreni on jotain vastaavaa tehnytkin (vaikka jotenkin tuntuu, että ne illalliset olivat kyllä useammin sitruuna-valkoviinirisottoja), mutta ihan mahtavaa, että tässä on nyt ohje myös tälle ikuiselle kokkikoululaiselle. 🙂 (hymiö)

    • hanna 4 vuotta ago

      kokkausiloa ja ihanaa viikonloppua sulle Minttu!

  3. Sitruuna 4 vuotta ago

    Mä tein eilen pollo limonelloa, joten tätä pitää kokeilla vasta ens viikonloppuna!

    Simppelit pastat ovat parhaimpia!

    • hanna 4 vuotta ago

      Hihkaise josko tykkäsit, sitten kun olet sen tehnyt. Meillä väännetään täällä kättä, että syödäänkö tänään(kin) sitruunapastaa 😉

  4. Pekka 4 vuotta ago

    Tätähäb mäkin voisin osata duunaa, huomenna kauppaan (:

    • hanna 4 vuotta ago

      Osaat varmasti, iloa köökkiin!

  5. Anu 4 vuotta ago

    Ooh, menee testiin tänään!
    Kiitos Hanna näistä resepteistä! Ja kyllä, maailmahan on ohjeita pullollaan, mutta Sun reseptit erottuu helppoudellaan. Sillä, että listan muistaa (lähes) ulkoa kauppaan mennessä, jos sinne ylipäänsä tarvitsee mennä.

    • hanna 4 vuotta ago

      Kiva kuulla, kiitos Anu!

  6. Sanna 4 vuotta ago

    Kiitos Hanna, hyvää oli! Meillä lisättiin pancettaa kuutioina (miehen toive). Ehkä ensi kerralla ilman tuunausta. 🙂

    • hanna 4 vuotta ago

      Kiva kuulla, Sanna! Ja pancetta oli vallan mainio tapa tuunata pasta, peukku sille!

  7. Terhi 4 vuotta ago

    Juuri laitoin tätä pöytään, katkarapuja lisäsin, katsotaan mitä sanovat 🙂

    • hanna 4 vuotta ago

      Kerrothan mikä oli tuomio 😉

  8. Terhi 4 vuotta ago

    Kaikki meni, sitruunan ja kerman suloinen yhdistelmä. Mies oli myyty, 6v söi loput suoraan pannulta 🙂 ja teinikin tykkäs. Kiitos siis reseptistä, tehdään uudelleen (huomenna…?) Terhi

    • hanna 4 vuotta ago

      Mainiota, kiitos kaunis palautteesta! <3

  9. Miuku 4 vuotta ago

    Heippa Hanna! Kiitos ihanista ruokavinkeistä vuosien varrella! Olisiko kuivalle valkoviinille tässä reseptissä korvaajaa?

    • hanna 4 vuotta ago

      Moikka, kiitos sinulle viestistäsi. Valkkarin voi jättää pois ja lisätä kerman määrän kahteen desiin.

  10. ville 4 vuotta ago

    Kokeilin tätä tänään ja tykkäsin. Pastaksi valikoitui peppardelle, mutta se oli liian leveää. Ehkä tagliatelle tai spagetti toimisivat paremmin. Annokseen lisätty serranokinkku paransi makua – suolainen kaveri oli siis hyvästä.

  11. Tuikku 4 vuotta ago

    Taivas miten hyvää!! Nirso poikammekin oli sitä mieltä.

    • hanna 4 vuotta ago

      Terveisiä nirsolle pojalle ja kiitos ihanasta kommentista! 😉

  12. Pinja 4 vuotta ago

    Reseptejäsi aiemminkin kokeilleena osasin odottaa, että tämä voisi olla maukas resepti (kyllähän nimikin sen jo kertoo), mutta WAU!

    Aivan älyttömän hyvää, huhhuh! Erään edellä kommentoineen vinkistä lisäsin annokseen serranonkinkkua, joka sopisi siihen hyvin, mutta pasta itsessään oli jo NIIN hyvää että lisukkeita ei välttämättä tarvita.

    Iso kiitos Hanna <3

    • hanna 4 vuotta ago

      No jopas, hienoa että ihastutti. 😉 kiitos viestistäsi Pinja, kaunista loppuviikkoa sinulle!

  13. Anita 4 vuotta ago

    Hei Hanna! Haluaisin kysyä vanhasta reseptistä, koskien nimenomaisesti Safkaa maanantaista sunnuntaihin kirjan Ankanrintaa punaviinissä -reseptiä! Melkein kaikissa muissa ankkaresepteissä mitä olen lukenut/tehnyt, laitetaan ankka hetkeksi uuniin paistamisen jälkeen? Onko jokin tietty syy sille miksei tässä niin tehdä, vai kannattaisiko kuitenkin tehdä? 😀 Kiitos vastauksestasi!

  14. Piitu 4 vuotta ago

    Kokeiltu on, ja hyväksi havaittu! Mahtaisikohan sulla olla vielä jokunen viiniehdotus/suositus tähän?

    • hanna 4 vuotta ago

      Moikka, testaapa esim. La Liebre Y La Tortuga Albarino 2012

  15. Hulmuhelma 4 vuotta ago

    Aivan törkeän herkullista! Pistin sitruunaa vähän reippaammin ja proteiinilisäksi valkoisia papuja – toimi niinkin. Nam, tätä syödään huomennakin.

  16. Virpi 4 vuotta ago

    Tuoreen timjamin voinee tarvittaessa korvata kuivatulla, mikä olisi sopiva määrä?

    • hanna 4 vuotta ago

      hyppysellinen riittää, voit lisätä sen jo valkoviiniin.

  17. Petri 4 vuotta ago

    Aivan loistava resepti! Uusi suosikkipasta!

  18. Ruut 4 vuotta ago

    Moi! Luin ohjeen ja hetihän se oli pakko kokeilla, vaikka tässä erilaisilla lihapullilla pyörivässä taloudessa olikin käytävä kaupan (ja Alkon) kautta.. Kyllä kannatti, tosi hyvää! Itse söisin ihan lisukkeetta vaikka joka päivä, mutta olis yksi kysymys.. Nimittäin perheeseen sattuu kuulumaan 1kpl miehiä, joka mielestään ei ole syönyt jos aterian (yksi) pääkomponentti ei ole liha.. niin mikä ”varsinainen liha” mielestäsi voisi käydä tähän, mitenköhän se kannattaisi valmistaa ja maustaa? Varmaan jotain vasta lopuksi annokseen lisättävää. Serranon kinkku kuulemma lasketaan leikkeleisiin eli kasviksiin..
    Kiitos ideasta ja tästä ohjeesta!

  19. Laura 4 vuotta ago

    Kiitos törkeän hyvästä reseptistä! Niin hyvää oli että saatoin kuvitella olevani ravintolassa. 🙂

  20. Marjukka Kanerva 4 vuotta ago

    Tämä on ihan mahtava resepti, tokaa kertaa pannulla tällä viikolla. Nesteenä kuivaa Cavaa, toimii sekin :). Kiitos kaunis Hanna!

  21. Marketta Kivimäki 4 vuotta ago

    Ihana ohje! Mutta mun on aina pakko virittää (muusikko kun olen…) ja näin parsasesonkina tietenkin sitä ihteään parsaa ja pikkuisen chorizoa. Toimii!

  22. Hekotin 3 vuotta ago

    Todella maukas pasta! Yhden huomion olen kokatessani tehnyt: ruokakerma tekee kastikkeesta vaalean kökkäreisen! Esteettinen haitta, ei merkitystä maulle, mutta vieraille kokatessa ehdottomasti kuohukermaa peliin!!!

  23. Heidi 3 vuotta ago

    Kuinka tärkeässä osassa tuo viini on tässä, vaikuttaako kauheasti jos jättää pois? Haluttais tehdä mutta alko ei oo auki tänään 🙁

  24. Meri 2 vuotta ago

    Hei! Tämähän kuulostaa passelilta pääsiäisreseptiltä. Kaapista löytyi sahramia, sopisikohan se tähän lisämausteeksi? 🙂

  25. Anita 1 vuosi ago

    Olipas törkeän hyvää! Ilman viiniä tein pikalounaaksi lapsille ja mulle. Osu ja uppos!

  26. Kirsi 12 kuukautta ago

    Tää on niin hyvää!!! kiitos reseptistä:)

Pingbacks

  1. […] Blogin puolella sitruunapastaa, jonka kuvasin lauantaina ennen treenejä. Tein päivän aikana pastasta neljä (4) eri versiota, jotka kaikki söin. Jännä pasta, ei alkanut vielä neljännenkään annoksen aikana tökkiä. Miten voisi mennä vikaan, kun ostoslistassa on voita, kermaa, parmesaania ja sitruunaa. […]

  2. […] Kyseessä on tietenkin avocadopastan äiti Hanna Gullichsen, jonka keittiön uusin lahja makaroonia rakastavalle kansalle on kirpsakan kermainen sitruunapasta. […]

  3. […] nopea pitkän työviikon jälkeen. Juuri sellaista, kun pasta parhaimmillaan on. Hanna Gullichsenin reseptin pohjalta muokattu sitruunapasta sai keittiössäni särmää paistetuista kapriksista. Lisäsin […]

  4. […] valmiiksi kypsennettyjä rapuja, vaan paistat ne aina itse. Pastakastikkeen perus-idea lainattiin Hanna G:n blogista. Sitruunainen ja kermainen pasta toimii rapujen seurana täydellisesti. 200 grammaa […]

  5. […] Ja illalla syödään sitruunapastaa. […]

  6. […] oli siis päätetty, sitruunapasta it is! Testireseptiksi valikoitui mikäpä muukaan kuin Hanna G:n […]

  7. […] Kokataan sitruunapastaa, tuorepasta valmistuu pastakoneen avulla vartissa. Olen rehellisyyden nimissä niin laiska, etten ole jaksanut tehdä pastaa käsipelillä. Jauhot ja munat ovat olleet nätisti keossa pöydällä pariinkin otteeseen, mutta kärsivällisyys ei ole riittänyt veivaamaan siitä edes kohtuuhyvää pastaa. Nyt on asiat toisin! Saan itse päättää mitä taikinaan laitan, kone tekee kaiken työn puolestani ja mikä parasta – masiina on helppo puhdistaa. En siedä  tiskaamista, tämä ominaisuus on siis meitsille erittäin tärkeä. Lapseni kamulla on keliakia, tein hänelle pastaa gluteenittomista jauhoista ja lopputulos oli yllättävän maukas – todella paljon parempi kuin aiemmin ostamani gluteenittomat kuivapastat. Jatkoon, ryminällä! […]

  8. […] olen viimeinen ruokabloggaaja kokeilemaan Hannan sitruunapastaa? Anyway, tässä tulee minun kokeiluni tästä uudesta SoMen […]

  9. Viikko instagramissa | 3 vuotta ago

    […] edistysaskel. Tänä sunnuntaina voin laittaa taas raksin onnistumisiin, koska tein kuuluisaa sitruuna(some)pastaa ja siitä tuli hyvää (tosin en kyllä tiedä, missä kohdassa reseptiä voisi epäonnistua). […]

  10. […] veroinen. Vegeruokaa suosivat taas ohjataan sitruunapastan pariin. Hanna G:n uusi Noora K:lle uusi somepasta oli myös todella […]

  11. […] Mutta tässä luultavasti tämän vuoden suurin lempparini, Hanna Gullichsenin kuuluisa sitruunapasta. […]

  12. […] kuulostavia löytyy täältä. Kokeilimme pyhinä myös somessa hehkutettua avokadopastan seurajaa sitruunapastaa. Hyvää sekin oli kaikessa yksinkertaisuudessaan ja todellista […]

  13. […] hengessä edes vähän kasvispitoisempaa ruokaa kuin normaalisti. Halusin tehdä ensinnäkin Hanna Gullichsenin superhyvää sitruunapastaa. Listalle päätyi pienen hakemisen jälkeen myös K-ruoka.fin reseptillä tehty […]

  14. […] Sitruunapastan luoja on Hanna Gullichsen, jonka avocadopasta on myös taivaallisen ihanaa. Katso sitruunapastan alkuperäinen resepti tästä! […]

  15. […] ja nopeaa, turhat hifistelyt on parempi jättää sikseen. Pastapohjana toimi Hanna Gullichsenin sitruunapasta ja siihen lisättiin aivan valmistuksen loppuvaiheessa hiukan […]

  16. […] on ollut tämän kevään somepasta, sitä on syöty monissa keittiöissä. En tiedä tuliko siitä kuitenkaan yhtä suosittua kuin […]

  17. […] Tätä ruokaa on syöty meillä tauon jälkeen valehtelematta monena päivänä viikossa. Niin helppo, raikas ja samalla todella mässy pikaruoka. Sopii etenkin kiireiselle herkkusuulle ja kevääseen kuin nenä päähän. […]

  18. […] ateriaksi valikoitui vaihteeksi raikkaan sitruunaisia herkkuja. Testasin sitruunapastaa tätä Hannan ohjetta mukaellen – hyvää oli ja pannu kaavittiin tyhjäksi viimeistä tippaa […]

  19. […] marinoituina loistava pari sitruunapastalle! Teimme sitruunapastaa ekaa kertaa alkusyksystä Hanna G:n ohjeella ja jäimme totaalisen koukkuun. Tämäkin mukailee pitkälti hänen reseptiään parin pienen […]

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*