Punajuuririsotto

/ hanna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERARisottoa ei tehdä vasemmalla kädellä, sitä ei tehdä kiiressä, ei kiukkuisena eikä vähän sinne päin. Risotto tehdään rakkaudella ja kärsivällisyydellä. Risotto on aina yhtä ihanaa, kun ottaa huomioon muutaman asian:
– risottoriisin keittoaikaa ei katsota pussin kyljestä, sen määrittelee aivan muut asiat
– käytä risottoon hyvää valkoviiniä, korkkivikainen pullonpohja ei toimi
– pidä huoli, että kukaan ei häiritse sinua kokkailun lomassa, et nimittäin liiku hellan äärestä mihinkään puoleen tuntiin
– kaada itsellesi lasi viiniä, sitä samaa jota käytät risottoon
– raasta parmesaani valmiiksi
– kata pöytä valmiiksi
– valmista hauis- ja ojentajalihakset, nyt veivataan 20-30 minuuttia

Risottoriisipussin kyljessä lukee arvioitu kypsymisaika, siihen kuitenkin vaikuttaa liesi, pannu tai pata ja sen lämmönjohtamiskyky, veivaamisnopeus, lieden kuumuus, nesteen lisäämistahti ja Saturnuksen silloinen asento. Älä siis ota sitä vakavasti, ensimmäinen risottosi tuskin räjäyttää maailmaasi, mutta harjoitus tekee mestarin.

Le Creseut’in pata* on parasta mitä kotikokki voi itselleen hankkia. Elinikäinen kumppani, joka tosiaan kestää äidiltä tyttärelle (meidän tapauksessamme pojille). Jos perheessänne asuu selleriä pelkääviä henkilöitä, vedätetään heitä nyt kuus nolla. Väline siihen on mandoliini. Osta se, vaikka täältä. Kuvassa näet kuinka ohueksi sen haluamme, siten se katoaa pannulla ja jättää jälkeensä sen ihanan maun, jota ei osaa jäljittää jos ei tiedä mitä etsiä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uunipunajuuret
2 kg pestyjä pieniä punajuuria
oliiviöljyä
Maldon-sormisuolaa
mustapippuria

Leikkaa punajuurista tupsu pois, leikkaa myös se kova kara mikä lie pois. Lohko punajuuret neljään/kuuteen osaan ja heittele uunivuokaan. Kun kaikki punajuuret on leikattu, sekoita joukkoon öljy ja mausteet, sekoita kunnolla. Paista 200 asteessa pari kolme tuntia, itse tykkään karamellisoituneesta, liki mustasta lopputuloksesta. Kuin pieniä karkkeja! Säilytä ilmatiiviisti jääkaapissa. Käytä kuuden hengen risottoon n. 100 g uunista tulleita punajuuria. Voit tehdä nämä ennakkoon vaikka jo edellisenä päivänä.

Risotto padassa
Kuudelle

1 varsisellerin varsi, vedä mandoliinilla ohueksi
1 sipuli tai 2 shalottisipulia hienonnettuna
risottoriisiä kuudelle hengelle
30 g voita
n. 9 dl kasvislientä
n. 3 dl valkoviiniä
n. 100 g uunista tulleita punajuuria pilkottuna

– Höylää varsiselleri mandoliinilla ohueksi kuin paperi, varo sormia. Tsekkaa kuitenkin, että laastareita löytyy, kukaan ei selviä ilman mandoliinin kostoa, se näyttää ensin kuka on pomo, sen jälkeen osaat kohdella sitä kunnioituksella.
– Hienonna sipuli hienoksi, mittaa valmiiksi riisi ja nesteet.
– Kuumenna kasvisliemi kiehuvan kuumaksi.
– Ota viereen pata, puulasta ja se valkkari. Sitten hommiin!

Jos liedessäsi on asteikko 1-9 ja omaat induktion, aloita kutosella tai korkeintaan seiskalla, älä lähde keulimaan kovemmalle. Sulata padassa voi, lisää mukaan sipuli ja ohueksi viipaloitu selleri ja kuullottele rauhassa ja nauti tuoksusta muutaman minuutin ajan. Kippaa joukkoon risottoriisit ja sekoittele minuutin verran, sitten lisäät kuumaa kasvislientä puolisen desiä, sekoita koko ajan, tauotta. Kun neste on löytänyt riisistä kamun ja muuttanut sen kanssa yksiin, voit lisätä tilkan valkoviiniä, sekoittele. Lisää sitten kasvislientä. Jatka tätä hommaa niin kauan kuin on tarvis, meillä meni tämän satsin teossa 30 minuuttia. Maistele riisiä tiuhaan tahtiin 15-20 minuutin jälkeen, riisi ei saa olla ylikypsää, mutta ei missään nimessä raakaakaan. Kun riisi on hitusta vaille valmis, sammuta liesi ja kippaa joukkoon punajuuret, sekoittele. Lisää parmesaaniraaste ja sekoita, punajuuri värjää risoton kauniin vaaleanpunaiseksi. Väri josta en piittaa missään muualla.

Annostele lautasille, murustele halutessasi päälle vuohenjuustoa. Nauti välittömästi sen saman valkoviinin kanssa, jota käytit kokin marinointiin ja risottoon. Varaa siis kuuden hengen dinnerille se toinenkin pullo, muista viilentää se ajoissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATältä risotto näyttää ennen punajuurten astumista kuvioihin, eikä ne ole mitenkään välttämättömät, voit nauttia risoton ihan sellaisenaan!
Kuvissa Joonas on puulastan varressa, itse teen risotosta hiukan löysempää, mutta nämä ovat toki makuasioita (joissa minä olen oikeassa), joten säädä itsellesi mieluinen risse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERALe Creseut’n pata saatu

Related posts:

Nopea ja maukas lohipasta
Maailman vahvimmat naiset
Kiusaamisen pitää loppua

8 kommenttia
  • Ihanaa kun laitoit huomautuksen lieden kuumuudesta! Olen käyttänyt kaasua monta vuotta ja nyt opettelen induktiolieden saloja. Vielä kun kertoisit saman tiedon riisipuuron keitolle… ;-)

    8.12.2016 20:19 ‐ Sanna

    • Riisipuuron keitto-ohje on tulossa! Kivaa joulun odotusta!

      8.12.2016 20:29 ‐ hanna

  • Hyvä ja kattava selostus – kiitos!! Ja lukijoita pyydän palaamaan muutamaankin kerran kohtaan, joka muistuttaa laastareista. Se on niin totta. Mandoliini kyllä tekee temput.

    9.12.2016 12:24 ‐ Tiina

  • Jeps, laastareita täytyy olla, vaikka kuinka varoo. Tein joku aika sitten salaattia, johon mandoliinilla vetelin kurkkuviipaleita, samalla juttelin ruokavieraaksi tulleen tyttären kanssa. Ja vetelin sormenpään salaatin joukkoon! Sitä veren määrää!
    Mutta tuohon risottoon: miten kaunista ja herkullinen näköistä. Itsellä ei ole vielä ollut rohkeutta kokeilla, mutta kukaties, milloin lie aika…
    Ja tosiaan, mandoliinilla saa kauniita viipaleita myös selleristä (ja sormenpäistä!) heh!

    9.12.2016 12:52 ‐ Sanni

  • Kunnioitusta mandoliinia kohtaan niin hyvä tulee. Vieläkin sattuu sormenpäihin kun vaan ajatteleekin omia mokia kyseisen keittiövälineen kanssa. Mut on se vaan ihana! Kivaa viikonloppua Tiina ja Sanni!

    9.12.2016 13:39 ‐ hanna

  • Itse tein tätä eilen ja täytyy todeta että wow! Olen ennenkin tehnyt punajuuririsottoa, mutta selleri nosti sen aivan uudelle tasolle. Enkä muuten käyttänyt mandoliinia, en koe sitä keittiössäni välttämättömäksi, vaan veitsen kanssa tein vaan niin ohutta suikaletta kuin osasin. Rouskuvat hieman hampaissa, mutta täytyyhän ruoassa purutuntumaa olla! Oli niin hyvää, että tänä aamuna haarukoin kylmänä suoraan jääkaapista sen vähän, mitä yli eiliseltä jäi…

    11.12.2016 11:24 ‐ Essi Seilo

    • Kiva kuulla! Kyllä varsiselleri tekee ihmeitä risotolle! Ihanaa sunnuntaita :)

      11.12.2016 11:34 ‐ hanna

  • Risottoon tarvittavan nesteen määrä vaihtelee hurjasti. Kun tekee risoton juuri avatun pakkauksen riisistä, nestettä kuluu huomattavasti enemmän kuin pussin pohjasta tehdessä. Punajuuri on aivan loistava juures!

    20.12.2016 13:14 ‐ Viikonloppukokki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>