Poronkäristys uunissa, puikulamuusia ja karpalohilettä

/ hanna

Kaupallinen yhteistyö Polarica

Poronkäristys valmistuu iisisti uunissa, itse pyrimme aina mahdollisuuksien mukaan käyttämään uunia ja pataa, jää enemmän aikaa seurusteluun perheen ja ystävien kanssa. Ja kun lihat sekä karpalot löytyy pakkasesta, on illallinen viittä vaille valmis.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sulata käristyslihoja kylmässä vedessä puolisen tuntia, video aiheesta löytyy täältä.

Tarvitset ruskisteluun paistinpannun ja padan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFirst things first, eli kuva alkumaljasta, jonka ohje löytyy postauksen lopusta.

Tämänkin kuvan löydät Instasta, jos kokkailet Polarican tuotteista niin käytä tägiä #polarica niin löydän kuvasi!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Resepti on kuudelle hengelle
2 x 400 g Lapin liha poronkäristyslihaa
30 g voita
reilusti rypsiöljyä
1 purjosipuli
1 keltasipuli
suolaa
mustapippuria
2 rkl riistafondia
2 dl kermaa
2-3 dl vettä

Leikkaa purjosipulin valkoinen ja vaaleanvihreä osa ohueksi, kuori ja leikkaa sipuli hienoksi. Sulata pannulla nokare voita ja kuullota sipulit hissukseen pehmeäksi.

Kuumenna samaan aikaan padassa rypsiöljyä ja voita, ruskista käristyslihat erissä, riittää että liha saa pinnalleen vähän väriä, se kypsyy uunissa. Kippaa pehmeät sipulit pataan kun olet ruskistanut kaikki lihat. Lisää sen jälkeen pataan vesi ja kerma, kiehauta. Lisää myös riistafondi, mausta suolalla ja mustapippurilla. Nosta pata uuniin ilman kantta, se voi viettää uunissa puolisen tuntia, miksei kaumminkin jos aikaa on. Liha vain paranee siellä hengaillessaan.

Tee sillä välin perunamuusi ja karpalohile.

Perunamuusi
Reilu 1 kg jauhoisia perunoita, suosin aina Lapin puikulaa jos sitä on saatavilla
25 g voita
2 dl punaista maitoa lämmitettynä

Kuori ja keitä perunat suolalla maustetussa vedessä, älä keitä ihan nupit kaakossa, ettei herkät puikulat mene ihan muusiksi jo keittovaiheessa. Kaada vesi pois kun perunat ovat kypsiä. Mätki pottuja vaikkapa kauhalla jos et omista perunanuijaa, kaada joukkoon lämmitettyä maitoa ja heitä mukaan myös kunnon nokare voita. Möyhi vähän ja peitä kannella, jotta pysyy tovin lämpimänä. Mausta halutessasi vielä suolalla.

Karpalohile
225 g jäisiä Polarican karpaloita
1 dl vettä
1/2 dl sokeria

Mittaa pieneen kattilaan vesi ja sokeri, keitä muutama minuutti. Nosta seos jäähtymään. Sekoita sauvasekoittimella korkeassa astiassa jäiset karpalot ja sokeriliemi. Lusikoi astiaan. Jäinen karpalohile on omiaan tuhdin kermaisen käristyksen kainaloon, se raikastaa suun ja sopii poron kaveriksi vähintään yhtä hyvin kuin hapan kaverinsa puolukka.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERANosta pöytään käristyspata, perunamuusi ja karpalot. Nauti kuten allekirjoittanut, eli isolla kädellä ja muista santsata.

Karpaloisen aperitiivin saat loihdittua kokoamalla lasiin ison lusikallisen karpalohilettä, 2 cl vodkaa tai giniä, silputtua minttua, jäitä ja ruusulimonadia. Koristele mintunoksalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related posts:

olivian kuvauksissa
liikkuva yrittäjä
Loma lähenee

3 kommenttia
  • Moi! Itsenäisyyspäivän kunniaksi tehtiin perinteisesti poronkäristystä ja nyt tällä reseptillä. Todella hyvää oli, tehdään useammin!
    Onko sulla suositella jotain hyvää riistafondia? Meillä oli käytössä miedosti kanttarellinmakuinen ja vaikka kanttarelli onkin hyvää, niin jäin kaipaamaan käristyksen ”aitoa” makua.
    Näitä sun pororeseptejä täytyy testata enemmänkin!!
    Ihanaa loppuvuotta ja tsemppiä Joonakselle leikkaukseen!
    T: tuplien äiti myös

    7.12.2017 06:48 ‐ Kirsi

  • Poronkäristys jäi vielä odottamaan toista hetkeä, mutta karpaloinen aperitiivi oli itsenäisyyspäivän menestys! Kiitos reserptistä ja mukavaa joulunodotusta!

    7.12.2017 17:11 ‐ Sienna

  • Siis missä olet ollut koko elämäni? Olen hiljattain vasta innostunut uusista resepteistä ja kokeiluinnostuksen myötä eksyin katselemaan reseptejäsi. Vitsit miten herkullista ja tarpeeksi yksinkertaisilla ohjeilla että niitä jaksaa noudattaa ja kokeilla. Usein nimittäin joka reseptissä on ihme överi hienosäätöä, ruoka kaipaa makua tai sisältää outoja aineksia mitä tarvitsee vain juuri tasan sen kerran (tai sitten tämä on kuvitelmaani). Kuitenkin, pointtini oli se, että täältä löytyy taivaallisia ja helppoja uusia lempiruokia, kiitos siis kirjoituksistasi <3 p.s. Lähti myös kirja tilaukseen.

    8.12.2017 14:37 ‐ Linda

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>