Poron paahtopaisti, uunijuurekset ja pippuri-kermakastike

/ hanna

Kaupallinen yhteistyö Polarica

Polarican poroa on tässä taloudessa nautittu antaumuksella kuluneen vuoden aikana  – lapsena pakastin oli täynnä riistaa, kiitos metsästävän isoisän.

Pakasteallas on onneksi sinuakin lähellä, kehotan kuikkaamaan sinne kun olet kaupassa etsimässä lihoja illallispöytään – tuoretiski ei aina ole se paras eikä tosiaan ainoa vaihtoehto lihan hankkimiseen, etenkään metsästyskausiin sidotun lihan, jota saa vain tiettyinä aikoina vuodessa.
Moni sanoo minullekin vierastavansa pakasteallasta, sulattamisessahan kestää ikuisuus! Paitsi että ei kestä, siitä selviää samassa ajassa kuin kaupassa käymisestä tai lenkistä. Lihan sulattaminen käy käden käänteessä, alla video aiheeesta.
Poronvasan paahtopaisti on aivan mahtava tuote, koko on n. 250 g ja voit itse päättää montako paistia valmistat, riippuen vieraiden määrästä. Meillä riittää kaksi pientä paistia kahdelle aikuiselle ja yhdelle neljäsluokkalaiselle, lisukkeeksi toivovat aina palsternakkaa ja perunaa, tomaatit tuovat hyvän hapon kokonaisuuteen, ne kannattaa heittää mukaan uunipellille paiston loppuvaiheessa.
Kastike on aivan tajuttoman hyvä, kun kerran tuon keittelet, hyppäät omalle tasollesi kotikokkina – rakastan keitellä sooseja ja keräillä niistä kehuja. Ja oikeastaan aika siinä tekee tehtävänsä, sinä vain heittelet raaka-aineet kattilaan ja annat porista keskilämmöllä kunnes on valmista. Muista maistaa ja maustaa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poronvasan paahtopaisti, uunijuurekset ja pippuri-kermakastike
Neljälle

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen

Uunijuurekset:
1 kg perunoita
2 pientä palsternakkaa
kourallinen kirsikkatomaatteja
suolaa
oliiviöljyä

Kuori perunat ja palsternakka, pilko hiukan pienemmäksi ja nostele uunivuokaan, lorauta päälle oliiviöljyä, mausta suolalla ja sekoita. Nosta vuoka uuniin n.40 minuutiksi, kunnes alkavat olla pehmeitä. Heitä vuokaan halkaistut tomaatit ja anna olla uunissa vielä kymmenisen minuuttia. Laske sitten uunin lämpö 150 asteeseen, seuraavaksi sinne menee paahtopaistit.

Kun juurekset ovat uunissa, voit valmistaa pippuri-kermakastikkeen.

Pippuri-kermakastike:
3 dl vettä
½ dl portviiniä tai madeiraa (loput voi nauttia illallisen jälkeen, säilyy avattuna kauan)
2 rkl riistafondia
1 shalottisipuli hienonnettuna
2 dl kermaa
1 rkl Maizenaa
1 tl murskattua mustapippuria, jos et omista morttelia, hakkaa pippurit pieneksi kaulimella pienessä pussissa
1 rkl konjakkia
suolaa

Mittaa kattilaan vesi, hienonnettu shalottisipuli, portviini ja riistafondi. Anna poreilla kevyesti keskilämmöllä kunnes noin puolet on jäljellä, siivilöi liemestä halutessasi sipulinpalat pois. Vispaa liemeen mukaan kerma johon olet sekoittanut Maizenan. Lisää mustapippuri, mausta suolalla ja konjakilla. Keittele vielä tovi, voit jättää kastikkeen liedelle pienimmälle teholle odottamaan valmista ruokaa, kuumenna kastike vielä kunnolla ennen tarjoilua ja vispaa tasaiseksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA2 kpl Polarica poronvasan paahtopaistia (á n. 250g)

suolaa
mustapippuria
30 g voita
3 rkl rypsiöljyä
1 oksa rosmariinia
1 kokonainen valkosipuli, irrottele kynnet ja liiskaa veitsen lappeella littanaksi, kuori saa jäädä

Sulata paahtopaistit kylmässä vedessä vajaan tunnin ajan. Poista veitsen avulla näkyvät kalvot ja kuivaa lihan pinta keittiöpyyhkeellä. Sulata paksupohjaisella paistinpannulla (jossa on uuninkestävä kahva) voi ja mittaa mukaan myös rypsiöljy, kun voi ei enää suhise ja rauhoittuu, nosta pannulle paahtopaistit. Mausta suolalla ja mustapippurilla, anna pinnan ruskistua kunnolla ennen kuin käännät lihat. Mausta myös toinen puoli, heitä pannulle kokonaiset valkosipulinkynnet ja rosmariininoksa. Valele lihoja voilla nostelemalla sulaa voita lihan päälle lusikalla. Työnnä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja aseta tavoitelämmöksi 54 astetta, nosta koko pannu uuniin ja paista kunnes mittari ilmoittaa sisälämpötilaksi 54 astetta. Jos et omista mittaria, 7-10 minuuttia on riittävä aika pienelle paistille kypsyä riittävästi. Poronvasan liha on niin hienoa, että sitä voi syödä vaikka raakana. Älä siis kypsennä lihaa liikaa.
Videoilla vinkkejä poron maustamiseen ja paistamiseen.

Kun liha on tarpeeksi kypsä, nosta se uunista ulos ja anna olla pannulla ainakin viisi minuuttia, ehkä jopa kymmenen jos maltat. Liki palaneet (eli karamellisoituneet) valkosipulinkynnet ovat suurta herkkua, purista siis valkosipulinkynnestä sisus suuhusi ja nauti. Taisin itse syödä koko valkosipulin ennen kuvan ottamista, kröhm.

Leikkaa paahtopaisti vasten lihansyitä, nosta annokseen mukaan paistetut uunijuurekset, paistetut kantarellit ja annostele lihan päälle ihanaa pippurikastiketta.
Löysin pakkasesta myös Polarican kantarelleja, paistoin ne kuumalla pannulla voissa ja maustoin suolalla ja pippurilla ja nautimme nekin parempiin suihin lihan kanssa.

Syntisen hyvää, testaa vaikka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related posts:

kotoa konttoriin?
se siitä lupauksesta
we did it! kirjat on kaupoissa!

7 kommenttia
  • Kiitos tuhannesti tästä! Meidän perheen kokkailut hoitaa pääasiassa mieheni, mutta nyt mä voin vapauttaa hänet hommista isänpäivänä ja ilahduttaa tällä setillä.

    9.11.2017 07:58 ‐ Eeva-Stiina

    • Hän ilahtuu varmasti, tämä on aivan tajuttoman hyvä setti! Mahtavaa Isänpäivää teille!

      9.11.2017 10:43 ‐ hanna

  • Kiitos todella hyvän oloisesta reseptistä, menee testiin isänpäivänä :)

    9.11.2017 21:10 ‐ Amelie

  • Testasin tätä perjantaina hirven vasalla, kun sitä oli tuoreena (kiitos metsästäjä-miehen) ja oli kyllä aivan törkeen hyvää. Myös miehen puolelta tuli ylistystä. Kokkaaminen tuntuu omalta jutulta, mutta itseluottamus touhuun uupuu, tälläiset reseptit ja onnistumisen kokemukset vie hurjasti eteenpäin. Kiitos siis tästä! :)

    13.11.2017 11:23 ‐ Emilia

    • Mikään palaute ei lämmitä mieltä enemmän, kuin nämä onnistumiset siellä teidän keittiöissänne, jee! Kaunis kiitos kun jaksoit näppäillä palautteen, teki mut tosi iloiseksi. Ihanaa viikkoa ja maukkaita hetkiä jatkossakin, onni on kun saa tuoretta metsästä! Tulee niin mieleen lapsuus, sitä syötiin mitä pyydettiin.

      13.11.2017 13:22 ‐ hanna

  • Hanna – oletko viime aikoina laihtunut tavallista enemmän. Mielestäni olet ollut viime kuvissa tavallista kuihtuneemman ja riutuneemman oloinen. Muistathan huolehtia itsestäsi ja muistat levätä. Tässä olisi kiva kuulla podcastissa – kuinka pääsit takaisin omiin mittoihisi – tai siis en tiedä, mikä on ns. normaalit mittasi.

    17.11.2017 14:09 ‐ Katariina

  • Onpa todella asiatonta sanoa noin, toivon että et koskaan heitä moista kommenttia kenellekään päin naamaa, etkä netissä.

    17.11.2017 14:22 ‐ Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>