Parasta poroa pääsiäiseen

/ hanna

Kaupallinen yhteistyö Polarica

Riista on mulle aika tuttu juttu, linnut osaan valmistaa vaikka puoliunessa ja hirvenlihaa olen elämässäni käsitellyt enemmän kuin käsirasvoja. Sormi kuitenkin menee suuhun kun kokonainen poron paisti tempaistaan tiskiin. Valmistan sen aina samaan tapaan, nyt halusin jotain uutta.
Pyysin naapurimme, kaupungin kovimman raflan eli Basbasin keittiömestarin Kalle Kiukaisen keittiöömme ja kyselin vinkkinsä kokolihan käsittelyyn. Olisin ilman hänen neuvojaan mennyt sieltä mistä aita on matalin, eli paistanut poron paistin kokonaisena. Kallen vinkkien ansioista päädyimme tekemään paistista ja ulkofileestä pihvejä ja keittelemään niille maailman iiseimmän punkkukastikkeen. Kutsuttiin näitä minuuttipihveiksi, niin nopsaa valmistuvat. Yksinkertaista ja niin hyvää. Pikaisesti pääsiäispöytään.
Apukokkina Joonas, meikä oli kameran varressa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATiskissä oli sekä poron ulkofilee, että paisti. Uuni oli kuumana, mutta emme päätyneet käyttämään sitä lainkaan. Pannu sai laulaa ja priimaa tuli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKallen vinkit poron käsittelyyn:

– Sulata liha jääkaapissa vähintään vuorokauden ajan, ota liha huoneenlämpöön pariksi tunniksi ennen valmistusta.
– Riista kannattaa valmistaa suhteellisen miedolla lämmöllä, liian kuuma pannu saa sen maistumaan helposti maksalta ja se ei ole tarkoitus.
– Poron maustamiseen sopii katajanmarja.
– Jos paistat kokonaisen paistin, säädä mittariin sisälämpötilaksi 45-50 astetta, näin hyvä liha on ilo nauttia melko punaisena.
– Ulkofileepihvit voi leivittää ruisjauholla, joka sopii näille kuin nenä päähän. Jos päätät leivittää, lisää ruisjauho pihvien maustamisen jälkeen ja toimi muuten samaan tapaan kuin ohjeessa.
– Voit tehdä osasta paistia hienonhienoa murua ja syödä sen raakana tartarina. Mausta tällöin liha suolalla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUlkofileen valmistus:
Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen valmistamista. Leikkaa liha kolmeen osaan, suolaa ja pippuroi lihan pinta. Kuumenna pannu melko kuumaksi (asteikolla 1-9, käytä 7) ja kaada pannulle pari ruokalusikallista rypsiöljyä sekä kunnon pala voita. Anna voin kiehahtaa ja odota kunnes suhina lakkaa ja voi hiljenee. Laita lihat pannulle ja laske lämpöä hieman, heitä pannulle valkosipulinkynsi ja timjamia, paista lihoja pari minuttia, nostele maukasta lientä pihvien päälle paiston aikana. Nosta lihat pois pannulta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAYllä ulkofilee, alla paisti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAPaistin valmistus:
Kun käpälöit paistia, huomaat siinä yhden osan, jonka saat irroitettua käsin. Revi se irti, siinä on ensimmäinen pihvi, leikkaa loput paistista pihveiksi, saat oman makusi mukaan joko 8 ohutta tai 6 paksumpaa pihviä.
Laita pannulle rypsiöljyä ja 45 g voita, anna voin kiehahtaa ja odota kunnes suhina lakkaa ja voi hiljenee. Nosta pannulle pilkkomasi chilit. Laita lihat pannulle ja laske lämpöä hieman, paista vain minuutin verran per puoli. Nosta lihat pannulta ja tee kastike. Lisää pannulle jääneeseen nesteeseen punaviiniä ja nokare voita, ohuet sipulit ja rosmariini. Keittele pieni tovi ja tarjoa pihvien seurana.

Polarican lihat löydät kaupan pakastekaapista, muista ottaa lihat sulamaan hyvissä ajoin eli jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Jos läpäiset tuon haasteen, loppu on lastenleikkiä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seuraksi voit tehdä vaikkapa helpot uunijuurekset, joita meidän perheessä syödään naurettavan usein. Niin helppoa ja hyvää, kuori ja heitä uuniin, mitä kauemmin maltat odottaa, sitä parempaa sieltä uunista tulee ulos.

Uunijuurekset
yhteensä 2 kg punajuuria, perunoita,
porkkanoita
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
mustapippuria
tuoretta tai kuivattua timjamia
1 Kuori perunat ja muut juurekset ja
paloittele ne ronskeiksi paloiksi.
2 Pyörittele palat kulhossa öljyn ja
mausteiden kanssa.
3 Kaada mausteiset juurekset uunipellille
ja paista uunissa 200 asteessa
noin 60 minuuttia, kunnes ne ovat
pehmeitä ja ne ovat karamellisoituneet
hiukan tahmeiksi.

uunijuureksetAlin kuva Kaisu Jouppi, ohje Safkaa skideille -kirjasta

Related posts:

uudet kuviot
sanoivat tahdon
Valmentaja-Saralla on asiaa

6 kommenttia
  • Pipo päässä sisällä! hiukka noloo. En voi käsittää esim. sitä, että vanhemmat/lapset syö ruokapöydässä pipo päässä.

    13.4.2017 11:11 ‐ tutti

    • Etkö? Mulle se on ihan yksi ja sama, kunhan pöydässä on sydämelliset vieraat. Kivaa pääsiäisen aikaa sinulle!

      13.4.2017 12:50 ‐ hanna

  • Kumma miten toisia ärsyttää toisten pipon käyttö..

    13.4.2017 16:16 ‐ Riikka

  • Hei! Olisi ankkaongelma. Tein pari kertaa aikoinaan erittäin hyvää ankkaa joltakin sivustollasi julkaistulla reseptillä. Siinä oli inkivääriä ja ehkä valkoviiniä ja ankka paistettiin valurautapannulla. En googlella löytänyt, onko resepti enää missään?

    14.4.2017 11:02 ‐ Laura

  • Hei Hanna! Hahah, tulin blogiisi samalla asialla kuin Laura yllä, eli tuon jumalaisen ankkareseptin perässä! Olisi ihanaa, jos resepti vielä löytyisi jakoon :)

    Mukavaa pääsiäistä!

    17.4.2017 00:14 ‐ Venla

    • Hei Venla ja Laura! Ohje on eksäni käsialaa, enkä itse sitä taida. Joudun siis tuottamaan pettymyksen, sillä netistäkään sitä ei taida enää löytyä.

      17.4.2017 17:42 ‐ hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>