Joulustressistä viis, Lidliin siis!

/ hanna

Yhteistyössä Lidl

Lidl haastoi minut mukaan antamaan vinkkini kiireettömän ja stressittömän joulun puolesta. Tonttukin sen ymmärtää, että olen tehnyt tämän kattauksen ennen joulua.  Aloin ensin hääräämään kahdentoista hengen kattausta, tilasin kukat ja ostin kynttilät.  Suunnittelin silittäväni pellavaliinan, jota normaalisti ei tule silitettyä. Saisinkohan äidiltä sen yhden salassa pidetyn kakkureseptin? Pölysokeria ilmoille ja joku piparimaailma sinne taustalle, joulukarkkeja ja toffeeta tietty sitäkin!
Melkoinen kattaus, sen seitsemää sorttia tarjolle, tulee upeita kuvia, ajattelin. Likimain tippa linssissä kyyläsin kalenteria ja mietin, että kuinka tässä mitään ehtii, mitään ei ehdi, ahdistus! Istahdin alas, sillä huomasin kompastuneeni siihen itseensä, eli joulustressiin ja vieläpä ennen oikeaa joulua, ilman oikeita vieraita! Otin pikku glögin, paahdettuja manteleita ja ajattelin uusiksi.

IMG_5458

Paahdetut mantelit
200g manteleita (kuorineen)
0,5dl oliiviöljyä
hyvää sormisuolaa
Kuumenna öljy pannulla, lisää mantelit ja paahda reilu viisi minuuttia. Nosta mantelit reikäkauhalla talouspaperilla peitetylle lautaselle. Suolaa reilulla kädellä vielä kun ovat kuumia. Säilytä huoneenlämmössä.

Eihän me Joonaksen kanssa tehdä mitään perinteisen kaavan mukaan, ei jouluakaan. Viime jouluna keitin riisipuuroa ja katselin samalla Lumiukkoa iPadilta, joulukuusen virkaa toimitti jättimäinen kaktus, jonka piikkeihin oksiin ripustimme valkoisia tähtiä.

Sitä edellisenä jouluna pöydässä oli erilaisia kaloja ja ibericoa. Yhdistävänä tekijänä se, että syödään hyvin, ilman kiirettä. Nauttien seurasta, lomasta ja kiireettömyydestä.

Ensiksi kirjoitin kauppalapun, olin aivan äimänä kun tajusin millaisia herkkuja Lidlistä saakaan. Deluxe -tuoteperhe ilmestyy Lidl-myymälöihin erityisesti joulun ja pääsiäisen aikaan. Tässä meidän perheen joulupöydän antimet, joista kaikki (paitsi mummun ja skidin tekemät piparkakut) saa Lidl-myymälöistä.

Leikkelelautanen, maksapatee ja pikkukurkut
Carpaccio, rucolaa ja balsamietikkahelmiä
Kokonainen savunieriä ja tillidressing
Karitsan kare ja uunissa paahdettuja rosmariiniperunoita
Saariston tervaleipää ja konjakkigraavattua lohta
Stilton-juustoa ja piparkakkuja
Macaron-leivokset

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Spianata, bresaola ja serranonkinkku, maksapatee ja pikkukurkut. Teemme usein tämmöisen laudan tarjolle ennen varsinaista dinneriä, lihansyöjän unelma, joka on minuuteissa koottu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Carpaccion tekeminen ei ole koskaan ollut näin iisiä! Nostellaan paketista lautaselle, päälle oliiviöljyssä pyöritellyt rucolat, parmesaanijuustoa ja balsamietikkahelmiä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKokonainen savunieriä oli aivan tajuttoman hyvää! Teimme kaverikseen raikkaan ja iisin jugurttikastikkeen jossa turkkilaista jugurttia, sitruunamehua, suolaa, mustapippuria ja hienonnettua tilliä. Sama kastike toimi hyvin myös alla olevan karitsan kareen kanssa.
Tätä karitsaa kannetaan meille jouluksi monta pakettia, ihan parasta Uuden-Seelannin karitsaa minttumarinadissa. Yleensä kartan valmiita marinadeja, mutta kappas niin se kääntyi minunkin kelkka taas vauhdissa! Seuraksi uunipottuja, joita keitettiin ensin seitsemän minuuttia, puolitettiin ja heitettiin 200 asteiseen uuniin n.20 minuutiksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATervainen mallaslimppu voidellaan voilla tai piparjuuritahnalla, päälle graavilohisiivut. Leikkaa annospaloiksi, hakkaa päälle hiukan tilliä ja purista sitruunamehua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA Stilton on jälkkäripöydän kunkku. Pidän itse siitä, että tarjolla on yhtä juustoa riittävästi, enemmin kuin monta pientä palaa kymmentä eri sorttia. Yksinkertainen on tälläkin kertaa se paras vaihtoehto. Kylkeen mummun ja esikoisen leipomat piparit, viikunahilloa. Ehkä pieni portviini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Pakasteallasta ei kannata ohittaa, siellä on nämä macaron-kaunokaiset odottamassa viidentoista minuutin sulatusta ja sen jälkeen matkaa parempiin suihin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAToivotan teille kaikille ihan tosi rentouttavaa joulua, sitä stressiä ei kannata turhaan haalia. Oikokaa, lintsatkaa ja ottakaa iisisti, niin minäkin aion tehdä. Kun pöydässä on perhe, hyvää safkaa ja parhaat ystävät, ei voi mennä pieleen.

Related posts:

mitä minä en
uusi koti
Sesongissa nyt: lapaset

19 kommenttia
  • Tähän ei oikeasti tarvitsisi sanoa muuta kuin aamen! Se selittäisi kaiken. Silti on tarve lisätä. Vaikka kuinka kuvittelen olevani vapaa opituista traditioista, huomaan olevani syvällä niissä juuri näissä suuria tunteita herättävissä juhlissa. Miten niin kaikki pitäisin tehdä niin kuin ennenkin? Ketä se palvelee! Ei ainakaan sitä, joka pyörii joulustressissä ja puhisee taakan alla. Blogianne on niin virkistävä lukea! Ratkiriemukasta ja rentouttavaa joulua teidän koko perheelle! Sellainen on luvassa tähänkin osoitteeseen.

    15.12.2016 14:34 ‐ Saara Sillanpää

    • Kiitos kommentista, ihanaa ja stressistä vapaata joulua teillekin!

      15.12.2016 17:02 ‐ hanna

  • Pidin kovasti tästä kirjoituksesta, kuten kyllä tyylistäsi muutenkin. Minusta on ihanaa että olen saanut olla täysin vapaa kaikista pakoista (yleensä itse kehitetyistä) mitä tulee jouluun ja siihen liittyviin asioihin. Äitini oli kova joulustressaaja vielä silloin kun asuin kotona, ja muistan että monena jouluna hän oli ihan puhki ja tunnelma vähintäänkin kireähkö. Hän on muuttunut kovasti ellei peräti täysin tämän suhteen ja olen hänen puolestaan iloinen. Raskaaksi sellainen käy.
    Oman perheeni joulu on mitä kulloinkin. Pidän monessa asiassa rituaaleista ja rutiineista, mutta juhlien suhteen en siedä niitä oikein. Tehdään niin kuin tuntuu.

    15.12.2016 14:55 ‐ Kati A-V

    • Kiitos Kati, juurikin näin! Tehdään mikä hyvältä tuntuu. Kivaa joulun odotusta!

      15.12.2016 17:05 ‐ hanna

  • Tää oli jännä postaus ruokabloggaajalta, jotenkin vaikea uskoa että teillä syödään jouluna valmiiksi marinoitua lihaa, valmiiksi savustettu kala jne. Tai ainakin sotii täysin vastaan sitä, mitä täällä blogissa yleensä on. Mennee mainoksen puolelle :)

    15.12.2016 15:36 ‐ Anna

    • Olisipa huippua jos voisi itse savustaa kalansa, mutta naapurit ei hyväksi savustuspönttöä :) Kuten mainitsin, tuo minttumarinadi oli hiton hyvä, vaikka yleensä ostan aina marinoimatonta lujaa. Ja pieni salaisuus vielä: olen patalaiska mitä jouluun tulee, aion ihan vilpittömästi oikoa :)

      15.12.2016 17:04 ‐ hanna

    • Pahoittelut sadasta kirjoitusvirheestä edelliseen postaukseen, oli liikaa asioita tulella yhtä aikaa. Naurattaa ihan, mutta ehkä sait ajatuksestani kiinni. Ihanaa iltaa!

      15.12.2016 18:57 ‐ hanna

  • Moi opi ja ikä meillä tehtiin myös laatikot ja kaiken maailaman lisukeet aina itse, no vuosien myötä vyö on löystynyt ,kaupasta saa kaikki valmiina myös tätä nykyään laktoositomat tuoteen kun meillä yksi perheenjäsen käyttää niitä ja nehän sopii kaikille ja turha stressi on taake jäänyttä elämään .Nyt nautitaan kaikista herkuista kaupan valikoimista :) MUKAVA ILTA JA söpöille pojille terkkuja , tv mummo

    15.12.2016 20:10 ‐ MUMMO

    • Kiitos ihana, kerron terveiset! Leppoisaa viikonloppua!

      15.12.2016 20:36 ‐ hanna

  • Kiitos Hanna! Sait jonkun rataspyörän loksahtamaan tämän viisikymppisen naisen päässä (ja ehkä aikakin oli kypsä :)
    Luin postaustasi ja joka joka ruoan kohdalla ajattelin tuota haluan maistaa…Kun tulin loppuun tajusin, tänä vuonna meidän joulupöydässä on vain sellaista mitä oikeasti haluamme. Pois jää pakkopaistettu harmaasuolattukinkku, porkkanalaatikko ja herneet. En ole niistä ikinä pitänyt ja miksi oi miksi ne on minun pitänyt joka vuosi joulupöytään laittaa?! Vastaus: Koska lapsuuteni jouluun ne kuuluivat.
    Ihanaa ja omannäköistä joulua meille kaikille!

    16.12.2016 06:48 ‐ Tiina

    • Etpä tiedä miten kivaa oli lukea kommenttisi! Tästäkin syystä tartuin tähän yhteistyöhön, jotta saisin oman stressini lisäksi jonkun muunkin heittämään turhat jutut toisaalle ja keskittyvän omaan, itselle kauniiseen ja maukkaaseen jouluun. Ehkä se harmaasuolattu kinkku palaa joskus sitten taas pöytään, mutta tänä jouluna vedämme eri setin. Ihanaa joulun odotusta!

      16.12.2016 07:47 ‐ hanna

  • Halleluja! Ihanaa, että löytyy muitakin kuin meijän perhe, jossa ei ole kinkkua (ei ole koskaan ollutkaan), ei laatikoita, rosolleja eikä muitakaan perinneruokia. Niiden sijaan ollaan hyvin pitkälti samanlaisissa ruokamaailmoissa, mitä kerroit, eli leikkeleitä, hyvää leipää, juustoja, paljon kalaa, äyriäisiä, shampanjaa, ehkä punaviiniiä, ja sitä rataa. Omassa lapsuudessa oli hyvin tiukat säännöt joululle, mitä piti olla pöydässä, ja meillä taas ei. Lapsi, jo aikuinen ja omillaan asuva tytär kiittelee, ettei meillä ole ollut mitään paineita minkään suhteen jouluna: syödään hyvin, mutta sitä, mikä oikeasti maistuu ja ollaan onnellisia! Hyvää joulua sulle ja perheellesi!

    16.12.2016 08:40 ‐ Sanni

    • Joo samppanjaa olla pitää! Ihanaa joulua teillekin!

      16.12.2016 21:24 ‐ hanna

  • Joonas – hei! Onko sinulla aikeissa juosta myös joulunpyhinä? Tunnut olevan kovin määrätietoinen juoksija. Miten saat motivoitua itsesi joka päivä lenkille ja mitä tapahtuu, jos et pääse juoksemaan ( vai tapahtuuko koskaan sellaista?)

    16.12.2016 22:51 ‐ Jonna

    • Joonas palaa asiaan, heti kun tulee lenkiltä, heh!

      18.12.2016 11:55 ‐ hanna

  • Ihania ideoita, taidan varastaa muutaman. Onko noi pakastemacaronit oikeesti kelvollisia?

    18.12.2016 13:23 ‐ Pin

    • Siis ne oikeasti on! Aiemmin olin testannut Pirkan vastaavat, nekin toimii. Ei ne samalla viivalla Ekbergin käsintehtyjen macaronsien kanssa ole, mutta toisaalta hintakin on aivan toinen. Molemmille on aikansa ja paikkansa.

      18.12.2016 15:21 ‐ hanna

  • Ihanalta näyttää kaikki ja kiitos inspiksestä, helpolla mennään täälläkin tänä jouluna! Hain pari pakettia karitsan karetta joulupöytään, mutta kröhöm, laittaisitko vielä ohjeen miten sen valmistit? Ja mitä perunoita käytit rosmariiniperunoissa? Onnistun pilaamaan poikkeuksetta jokaisen ruuan mitä valmistan ilman tarkkoja ohjeita, joten olisin kiitollinen vinkeistä :D

    Hyvää joulua perheellenne!

    20.12.2016 14:07 ‐ Annas

  • Kiitos hyvistä vinkeistä, helpot jouluruoat ovat nyt tarpeen, kun kaiken ajan ja huomion varastaa 8-viikkoinen koiranpentu <3! Miten valmistat tuon karitsan, että siihen tulee tuollainen ihanan rapsakan näköinen pinta ja jää sisältä punertavaksi? Täytyypä poiketa Lidlissä. Ihanaa joulua teille!

    21.12.2016 18:14 ‐ Leena

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>