It’s a pizza time

/ Joonas

Hannan pizzaslaissi sai instan kuumaksi ja siksi koin velvollisuudekseni jakaa tämän simppelin ohjeen myös teidän kanssa.

Rakastan pizzaa.Olisi niin siistiä tehdä itsekin kotona juureen leivottu taikina, antaa sen kehittyä rauhassa ja paistaa pizza pizzakivellä.

Tai sitten ei.

Kun syön ulkona haluan hyvää pizzaa, joka on tehty kaikkien pizzataiteen sääntöjen ja keittiön alueen traditioiden mukaan. Kotona en vain yksinkertaisesti ehdi tai jaksa alkaa säätämään. Joskus on ihan ok oikoa. Tai mennä ainakin vähän helpomman kautta ja keskittyä itselle olennaisiin asioihin. Kunhan ruoasta tulee järjettömän hyvää.

Ensinnäkin, hyvä pizza vaatii tekovaiheessa seurakseen oluen. Palaan tähän asiaan myöhemmin.

Toiseksi tomaattikastikkeeseen panostaminen kannattaa (paitsi, jos tekee pizza blancon). Makuja on monia, mutta itse tykkään makeammasta kastikeesta, joka rakentuu eri muodossa olevien tomaattien ja karamellisoituneen sipulin ympärille. Kun nämä kaksi ainesta löytyy niin lopun voi soveltaa. Kastikkeen teen usein jo aamulla ja blendaan valmiiksi kokkaushetkeä varten. Ei tartte stressata sitten paistovaiheessa.

Joonas_laurila_pizza_13

Taikinan teko on melkein liian helppoa. Kolmeen pizzaan riittää 5dl durum-vehnäjauhoja ja pussillinen kuivahiivaa, jotka sekoitetaan keskenään ennen kuin sekaan lisätään 1,5dl kädenlämpöistä vettä. Hanna aina vitsailee, että tämä on ainoa asia, mihin häntä tarvitaan tässä, koska hänellä on joku yliaisti saada veden lämpötila juuri oikeaksi. Sitten vain vaivaamaan koneella tai käsin, sekaan vähän suolaa ja noin 2 ruokalusikallista oliiviöljyä ja oluen kimppuun.

Niin, meidän perheessä on aika kortilla ja kelloa ei aina muista katsoa, joten taikina kohoaa missä sattuu sen aikaa, että saan nautittua yhden oluen. Tarkkaa aikaa en osaa sanoa, mutta mitta on 3,3dl ja oluen pitää olla hyvää ja nautinnollista.

Joonas_laurila_pizza_6

Kun bisse on kumottu on aika siirtyä taikinan pariin. Uuni on tässä vaiheessa laitettu niin kuumalle kuin mahdollista eli vähintään yli 250 astetta ja koska en ole jaksanut ostaa pizzakiveä niin ihan normi uunipelti toimittaa sen virkaa ja on lämpenemässä uunissa.

Joonas_laurila_pizza_16Joonas_laurila_pizza_14Joonas_laurila_pizza_18

Oliviiöljy tekee taikinasta helposti kaulittavaa, mutta ei kannata sniiduilla jauhojen kanssa, jotta ohut taikina irtoaa alustasta iisisti. Jaan taikinan 3-4 osaan ja sitten vain rauhassa kaulitsemaan. Maltti on valttia ja vielä kerran, tarkkana, että jauhoja on riittävästi, ettei taikina jää kiinni.

Ei kannata alkaa kikkailemaan ja vääntämään kaikkia pizzoja samaan aikaan. Pide kerrallaan, jotta uuni jaksaa paistaa kunnolla. Muutenkin, paistoaika on noin 5-8min, riippuen täytteiden määrästä eli siinä on hyvin aikaa kaulita ja duunata seuraava pizza. Joskus jos sattuu olemaan ylimääräistä energiaa niin esipaistan pohjia minuutin pari, mutta jos täytteitä ei ole paljon ja pelti on riittävän kuuma niin tämänkin vaiheen voi skipata.

Joonas_laurila_pizza_9

Joonas_laurila_pizza_24

Täytteitä sitten sen verran, että pizza paistuu rivakasti ja kauttaaltaan. Tämä on ollut itselle se haastavin homma, kun täytteiden määrä karkaa aina välillä käsistä. Juuston tarkoitus ei ole peittää kaikkia muita aineksia! Ja on ihan ok käyttää valmista raastettua juustoa, jos ei jaksa alkaa säätämään. Eilen päätin panostaa oluen laatuun ja juustossa valitsin jotain ihan perus raastettua mozzarellaa.

Joonas_laurila_pizza_19Joonas_laurila_pizza_1Joonas_laurila_pizza_2Ja hyvää tuli, vaikka yhteen pizzaan ”eksyi” anjovista.

Pizzapohja (3-4 pizzaa)

  • 5dl durum-vehnäjauhoja
  • 2,5dl kädenlämpöistä vettä
  • 1pss kuivahiivaa
  • 1tl suolaa
  • 2-3rkl oliiviöljyä
  • 1 pullo hyvää olutta
  1. Sekoita jauhot ja hiiva
  2. Lisää lämmin vesi
  3. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia
  4. Lisää suola ja öljy, ja vaivaa vielä hetki
  5. Peitä kulho liinalla ja siirrä taikina oluen nauttimisen ajaksi syrjään.
  6. Jaa taikina 3-4 osaa ja kauli se mahdollisimman ohueksi
  7. Lisää tomaattikastike ja muut ainekset
  8. Paista pizzaa 5-8min uunissa noin 250 asteessa

Tomaattikastike (3-4 pizzaa)

  • 2tlk tomaattimurskaa
  • 1rkl tomaattipyrettä
  • 2 sipulia
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 2tl juustokuminaa
  • suolaa ja pippuria
  • basilikaa tai oreganoa
  1. Leikkaa sipulit renkaiksi ja kuullota niitä vähintään 20-30min keskilämmöllä voissa ja öljyssä. Lisää valkosipulit sekaan noin 10min jälkeen. Kunnolla karamellisoituneet sipulit ovat tämän kastikkeen ydin.
  2. Laita sekaan tomaattipyre ja juustokumina ja sekoita kunnes pyre alkaa muuttuu tummemman punaiseksi.
  3. Lisää ensimmäinen purkki murskaa ja anna kiehua hiljalleen niin, että turhat nesteet poistuvat. Lisää toinen purkki murskaa tai kokonaisia purkkitomaatteja ja anna taas turhan nesteen haihtua.
  4. Koko komeus blenderiin ja sekaisin.
  5. Voit halutessasi alussa laittaa sipulien sekaan tilkan valkoviinietikkaa ja/tai Worchestershire -kastiketta ja lopussa taas tuore basilika tai oregano silputtuna blenderiin lisää kummasti kastikkeen syvyyttä

Related posts:

e-kirja kaupan päälle
Ravintolassa kuin kotonaan, kotona kuin ravintolassa
Parsaa pöytään!

22 kommenttia
  • Kiitos ohjeesta ja vinkeistä. Tämä pizza hurmasi mut heti, kun näin sen Instassa ja varsinkin tuon pohjan ohje kiinnosti. Täydellisen näköinen ja varmasti makuinen.

    22.1.2018 19:58 ‐ Sari

    • Kiitos, tämä oli kyllä herkkua. Ihanaa tammikuuta!

      23.1.2018 14:58 ‐ hanna

  • Tää on mun mielestä maailman paras pizza, Joonas on testannut pohjaa ja erilaisia tomaattikastikkeita valehtelematta sataan otteeseen, nyt ollaan eri mieltä ainoastaan siitä, että kuuluuko anjovis pizzaan.

    23.1.2018 08:36 ‐ Hanna

  • Tulipas ohje sopivaan saumaan. Taikina on kyllä jo vaivattu tekeytymään jääkaappiin, mutta kastikeen tällä ohjeella laitoin juuri tulille. Rakas mieheni lupasi (pitsan toivossa) lämmittää mulle leivinuuniin, joten iltapäivällä paistellaan pitsaa. Vähän täytyy soveltaa, kun kaikkia mausteita ei löytynyt kotoa. Ja ohjeessa mainitun oluen skippaan näin absolutistina ja tyydyn kylmään veteen tai hyvään teehen.

    23.1.2018 11:11 ‐ Eliina

    • Oi, leivinuuni on ikuinen haaveeni, jospa se joskus kodistamme löytyy. Maukkaita hetkiä ja ihanaa tammikuun jatkoa!

      23.1.2018 14:57 ‐ hanna

  • Jes, toi pelti kuumenemaan oli huippuvinkki! Meillä on pitsakivi ja se on mielettömän hyvä, suosittelen, ongelmana on sen pieni koko… Ja vaikka niitä ois isompiakin saatavana niin eipä mahtuis meidän normi uuniin kuitenkaan.

    24.1.2018 13:16 ‐ kati

  • Öh, meniköhän nyt ihan putkeen, sain liinan alle öljyisen kovan köntin :O

    27.1.2018 16:01 ‐ Daniella

  • Täällä onnistui täydellisesti. Todella hyvää! Kiitokset mainiosta ohjeesta! Peroni oli just oikea olut taikinan nostatukseen.

    27.1.2018 19:53 ‐ Kati

  • Kiitos tästä ohjeesta, tuli aivan älyttömän hyvä pohja! Ikinä ei ole ollut pizzan kauliminen näin helppoa. Itse oikaisin vielä tuon kastikkeen kanssa käyttämällä Muttin valmista pizza-soossia, toimi hyvin sekin.

    29.1.2018 12:13 ‐ Kikkakoo

  • Moi! Hyvää oli pizza, kun viikonloppuna tein. Laitan juustoraasteen ennen muita täytteitä. Miten te? Kiitos myös viimeisestä podcastistä. Olitte ihanan aitoja!

    1.2.2018 14:51 ‐ Lisa

  • Moi, tämä ei ole pizza-asiaa, mutta ehkä Hanna tämän tästä nappaa. :-) Sinä, Hanna kun käyt säännöllisesti uimassa, niin onko sinulla käytössä vedenkestäviä mp3-soittimia? Itsellä on sellaiset etsinnässä ja pari vaihtoehtoa löysin, mutta kaipaan käyttökokemuksia ahkerilta uimareilta. :-)

    2.2.2018 14:04 ‐ Poletti

    • Moikka! Kiitos viestistä ja sori viive vastauksessa. Toi on mulle tuntematon alue, mutta palaan jos ja kun joskus siitä(kin) innostun ja tiedän lisää. Kivaa helmikuuta ja mukavia uinteja!

      4.2.2018 09:29 ‐ hanna

  • Pizzapohjan ohjeessa aivan liikaa jauhoja!

    17.3.2018 21:45 ‐ kommentoija

    • Ai, niinkö? Meillä onnistuu tuolla ohjeella just täydellisesti. Kannattaa laittaa jauhoha pikkuhiljaa, lopettaa sitten kun tuntuu sopivalta määrältä. Kivaa kevättä sinulle!

      18.3.2018 13:47 ‐ hanna

  • Hei Hanna ja Joonas! Testaisitteko mun mieliksi vielä yhden pizzakastikkeen? Koin itse valaistumisen, kun luin Tuomisen&Platanian Pizze-kirjasta, että pizzakastiketta ei koskaan kuulu keittää. Otetaan siis vaan laadukasta tomaattimurskaa, maustetaan suolalla ja pippurilla sekä puolitetulla valkopulinkynnellä ja annetaan tekeytyä jääkaapissa vähän aikaa (valkosipulinkynnet napataan lopuksi pois). Voi olla että tässä oli muitakin vaiheita, mutta keittämättömyys on siis se olennainen juttu, kastike ehtii kypsyä riittävästi uunissa. Vain tällä tavalla pizzaan saa sen ihanan raikkaan tomaatin maun. Olin kokeillut vaikka mitä variaatioita ja ihmetellyt, miksi maku on aina vähän tunkkainen. Suosittelen kaikkia lämpimästi kokeilemaan!

    20.3.2018 18:18 ‐ L

  • Hei! Olisikohan muutaman pizzapohja mennyt pieleen jutussa olevan sekaannuksen vuoksi? Jutun alussa ohjeistetaan laittamaan vettä 1,5dl, mutta myöhemmin veden määräksi kerrotaan 2,5dl (joka ilmeisesti on oikea..). Kohta pizzpohjan tekoon, kiitos mahtavasta blogista!

    2.4.2018 15:07 ‐ Salla

    • Salla, olet oikeassa! Siellä on virhe, oikea määrä on 2,5 desiä. Korjaan, anteeksi!

      3.4.2018 07:36 ‐ hanna

  • Niinpä! Kts. yst. Hannan ”ystävällinen” kommentti 18.3.

    3.4.2018 14:12 ‐ kommentoija

  • Kommentoijalle, oletko koskaan tehnyt kirjoitus- tai ajatusvirhettä, etkä huomaa sitä edes oikolukiessasi, tai varsinkaan silloin? Näin kävi minulle ja pyysin asiaa anteeksi, minusta on aika ikävää tulla kommentoimaan heittomerkein, kun tarkoitukseni todella oli vilpittömästi ihmetellä ohjeen toimimattomuutta. Todettakoon taas jälleen kerran, että olen ihminen ja teen virheitä, ikävää on, että niitä osoitellaan sormella.

    3.4.2018 18:35 ‐ hanna

  • En haluaisi olla pikkumainen, mutta se on kyllä pizza bianca.

    4.4.2018 20:07 ‐ Liisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>