Hurjan hyvä päärynäpiirakka

Hurjan hyvä päärynäpiirakka
18.6.2018 Hanna
Kategoriat: leivonta, ruoka, yhteistyö, yleinen

Kaupallinen yhteistyö Somersby

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHaluatko säväyttää juhannusvieraasi ja nähdä hiukan vaivaa jälkkärinautinnon eteen? Tässä on sinulle ohje, jota noudattamalla saat pöytäseurueeltasi taatusti kehuja.

Alkoholiton juoma on hyvä muistaa mukaan juhannusrientoihin ja muihin kesän juhliin, se on osa hyvää emännöintiä. Kuuleriin viilenemään ja autoilevat vieraat saavat hekin nauttia raikasta virvoketta. Somersbyn alkoholiton omppusiideri maistui ainakin meikän koekeittiössä, testaa sinäkin! Osa pullosta keitetään siirapiksi sokerin kanssa ja pistetään heilastelemaan päärynöiden kylkeen.
Päärynäpiiras
8-10:lle
Tarvitset reseptiä varten irtovuoan.

2 rkl voita
4 dl jauhoja (plus vuoan jauhotukseen 1 rkl)
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
80 g pähkinöitä (esim. pekaani – ja saksanpähkinä)
1,5 dl sokeria
1 dl Somersby Apple Cider Non Alco
3 kypsää päärynää
5 pientä munaa (tai 4 isoa)
3 dl sokeria
1,5 dl oliiviöljyä

Pingota leivinpaperi vuoan pohjan ja reunan väliin siten, että leivinpaperi jää pohjan päälle. Leikkaa reunat pois kiristettyäsi reunat paikoilleen.
Voitele ja jauhota vuoan reunat.

Kuori päärynät, leikkaa ne pitkittäin ja poista siemenkota. Kippaa paistinpannulle 1,5 dl sokeria ja siideri, keittele muutama minuutti ja aseta päärynänpuolikkaat pannulle leikkuupinta ylöspäin. Anna pöhistä kolmisen minuttia keskilämmöllä ja käännä päärynät varovasti ympäri, anna pöhistä pari minuuttia, päärynöistä vapautuu nestettä ja ne kypsyvät hiukan. Ota pannu pois liedeltä.

Nosta päärynät varovasti leikkauspinta alaspäin voideltuun vuokaan, keitä siirappia vielä  kasaan, nestettä voi olla runsaastikin, keitä silloin tovi kauemmin ja kaada siirappinen liemi päärynöiden päälle. Anna päärynöiden ja siirapin huilata hetki vuoassa, vaikkapa avoimen ikkunan lähellä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVatkaa monitoimikoneessa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Paahda pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla ja kippaa ne tehosekoittimeen. Mittaa mukaan 4 dl jauhoja, leivinjauhe, ruokasooda, kardemumma ja suola ja surauta siten, että pähkinät menevät murskaksi.
Yhdistä tämä kuiva seos muna-sokerimassaan ja lisää lopuksi öljy.

Kaada taikina vuokaan päärynöiden niskaan, älä täytä vuokaa liian täyteen – jos taikinaa tuntuu olevan liikaa, säästä se toiseen kakkuun. Taikinan voi pakastaa, tai paistaa sen pienessä vuoassa ensimmäisen kakun tultua uunista ulos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aseta uunin alatasolle pelti, joka on suojattu leivinpaperilla. Nosta kakku uunin keskitasolle, ritilän päälle. Paiston aikana kakusta saattaa tihkua siirappia alalauteille, pelti ja paperi estää siirapin palamisen uunin pohjaan.

Paista kakkua 175 asteessa noin tunti. Heiluta vuokaa kevyesti paiston loppuvaiheessa, jos se tutisee, paista vielä tovi. Jos pinta tuntuu tummuvan liikaa, laske lämpötilaa 150 asteeseen tai peitä kakku foliolla. Tikulla testatessa saatat osua siirappiin ja luulla kakun olevan yhä raaka, siksi heiluttelu toimii tässä paremmin. Jos haluat pelata varman päälle, leikkaa päärynät neljään tai kuuteen osaan, siten kakku kypsyy tasaisemmin.

Kun kakku on kypsä, irrota irtovuoan reunat varoen, kippaa sen jälkeen kakku suoraan tarjoilulautaselle, varo kuumaa siirappia, se saattaa valua kippaamisen aikana.
Anna kakun huilata tovi, tarjoa sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.
Juomaksi sopii esimerkiksi Somersbyn alkoholiton omenasiideri tai kuppi kahvia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOhje on isolle porukalle, mutta tässä kävi nyt vähän tähän malliin kun meidän perhe pääsi piiraan kimppuun. Tahmean karamellista pintaa ei voi vastustaa, päärynän ja pähkinöiden liitto on toimiva sekin ja kardemumma sinetöi nautinnon. Ei se iisein piiras leipoa, vie aikaa ja tekee tiskiä, mutta lopputulos palkitsee.

 

s9

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKippis ja kuumaa kesää!

7 kommenttia

  1. Sonju 6 kuukautta ago

    Kuulostaa ihanalta piiraalta! Oliko sinulla kuvaa valmiista? <3

    • Author
      hanna 6 kuukautta ago

      Hei, osa kuvista ei näkynyt joillakin laitteilla, josko nyt? Ja joo, piiras on kyllä maukas kuin mikä, kiitos!

  2. Mummo 6 kuukautta ago

    Oi oi tuota täyty tehdä …ja juhannnus oikea heti nauttia sitä ..❤päärynäpiirakkaa.

    • Author
      hanna 6 kuukautta ago

      Kiva jos leivot, maukasta juhannusta!

  3. Jenni 4 kuukautta ago

    Pakko kyllä kokeilla huomisen synttäripäivän kunniaksi 🙂

    • Author
      hanna 4 kuukautta ago

      onnea synttärinäsi!

  4. Marjut 4 kuukautta ago

    Tein tätä ja tuli hurjan hyvää!!
    Oliiviöljyn sijastä käytin rypsiöljyä ja osittain fariinisokeria, kun keittelin päärynät.
    Päärynät olivat vaan hassusti seikkailleet vuuan reunoille paiston aikana. Ei siis esteettisesti kaunis lopputulos, mutta maku oli kyllä ”suunmukainem” 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*